Etna Rosso "Diciassettesalme" DOC 2019
Tip
sommeliera
"Lokální odrůda Nerello Mascalese se dnes pěstuje prakticky výhradně na úbočí Etny. Její vína připomínají charakterem vína odrůdy Pinot noir. Mají světlejší barvu, výraznější třísloviny a jsou příjemně minerální. Mají zajímavý potenciál zrát."

Cottanera

Etna Rosso "Diciassettesalme" DOC 2019

Luca Maroni 90 / 100 Decanter 90 / 100

0,75 l

470 Kč s DPH
+
Skladem méně než 10 ks
Zrání
8 měsíců ve velkých sudech
Potenciál vína
s potenciálem 2 až 5 let
Obsah alkoholu
14 %
Odrůda
Nerello Mascalese

100% Nerello Mascalese ze speciální vinice v nadmořské výšce 750 metrů nad mořem. Primárním komponentem zdejší půdy je láva. Víno má krásnou rubínovou barvu s granátovými odlesky. Ve vůni je expresivní, primárně ucítíte tóny drobného červeného ovoce v kombinaci se Středomořskými bylinami. Na patře působí víno jemně a komplexně zároveň, je svěží, má zajímavou strukturu a v dlouhé dochuti vystupuje typická mineralita zdejších vín. Ukázkové červené z Etny, s potenciálem pěkně zrát.

Druh vína: suché

Ideální teplota: 14  - 16 °C

Vinice: Pro vinařskou zónu Etna DOC jsou typické vysoké nadmořské výšky a vulkanické půdy. V tomto případě roste réva ve výšce 750 metrů nad mořem, má průměrné stáří 15 let. Hrozny odrůdy Nerello Mascalese se ručně sklízí v první polovině října na vinici Diciassettesalme. V malých přepravkách pak míří přímo do vinařství.

Sklep: Jemné odstopkování a macerace v kontaktu se slupkami, fermentace probíhá v nerezových nádobách při kontrolované teplotě 28° C po dobu asi 25-30 dnů. Provádí se pravidelné přečerpávání moštu a na závěr jemné lisování. Malolaktická fermentace probíhá  ve francouzských dubových sudech, kde následně víno také zraje po dobu osmi měsíců. Víno je uzavřeno v láhvi klasickým korkovým uzávěrem.

Kdy vypít: 2021 - 2027

Doporučení v gastronomii: Těstoviny s tuňákem, úpravy vepřového masa, salámy.

...

Cottanera

Vína z oblasti Etny byla velkou neznámou ještě před 25 lety. To se však začátkem 90. let minulého století začalo měnit. Tento tzv. „ostrov na ostrově“ , jakým je vinařská zóna Etna DOC, má zcela jiné půdní a klimatické podmínky než ostatní oblasti Sicílie. V roce 1990 se poblíž Castiglione di Sicilia usadili bratři Guglielmo a Enzo Cambria, aby pokračovali v tradici, kterou zde započal jejich otec Francesco již v 60. letech. Jejich hospodaření a produkci vína na území, které je soustavně pod vlivem nebezpečí mnohdy jen pokojně dýmající avšak často hrozivě dštící sopky Etny, nazvali bratři Cambria vulkan-enologií, neboť proti toku horké lávy, která se často zastaví jen pár metrů od vinic, neexistuje žádná obrana. Na severním úpatí Etny v nadmořské výšce 700 metrů vysadili mezinárodní kultivary Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon nebo Cabernet Franc, které poté následovaly lokální odrůdy Nerello Mascalese a Nerello Cappuccio pro výrobu jedinečných červených vín, zatímco pro bílá vína typického minerálního charakteru se pěstuje Inzolia a Carricante. Veškeré vinohradnické práce zde provádí tým 25 žen v čele s matriarchou rodiny Cambria, kterou je Guglielmova vdova - mamma Cambria s její dcerou Mariangelou. Nesmíme však opominout ani bratry Mariangely - Emanuela a Francesca, přičemž posledně jmenovaný je hlavním enologem vinařství, a strýce Enza.

Tip
sommeliera
"Lokální odrůda Nerello Mascalese se dnes pěstuje prakticky výhradně na úbočí Etny. Její vína připomínají charakterem vína odrůdy Pinot noir. Mají světlejší barvu, výraznější třísloviny a jsou příjemně minerální. Mají zajímavý potenciál zrát."

Ohodnoťte tento produkt

Další vína z vinařství

300+
různých vín

Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.

Sleva 100 Kč
na první nákup

Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.

Doprava zdarma
od 6 lahví

Při objednání alespoň 6 lahví máte dopravu po celé České republice zdarma.

Věrnostní
program

Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.