Zájezdy za vínem

Milujeme Itálii, italské jídlo a italská vína. Pokud jste na tom stejně, vyrazte s námi na cestu plnou jedinečných zážitků. Objevujte s námi italské vinařské regiony, jejich prestižní vinařství, lokální gastronomii a historické památky. Ochutnejte skvělé víno přímo ve sklepě, poznejte lidi, kteří za ním stojí. Pojeďte s námi na některý z all inclusive zájezdů, v rámci kterých bude Vaší jedinou starostí se dobře bavit, vše ostatní pro Vás zařídíme my, spolu s naším partnerem, cestovní kanceláří Cestomilové.

Toskánsko – Brunello di Montalcino a Vino Nobile di Montepulciano

(Pro skupinu 8-13 osob zorganizujeme zájezd v libovolném termínu, kontaktujte nás na duda@vinodoc.cz)

Shrnutí: Letecký zájezd all inclusive, v rámci kterého budete bydlet v tradiční historické toskánské vile (Villa Grazianella) patřící vinařství Tenute del Cerro. Ve třech dnech s námi navštívíte šest vinařství, ochutnáte spoustu vín a proniknete do tajů výroby špičkového extra panenského olivového oleje. Poznáte malebnou krajinu, kde vznikají slavná toskánská vína Brunello di Montalcino a Vino Nobile di Montepulciano, ale také lokální gastronomické speciality ideálně pasující k místním červeným vínům. Poznejte s námi úchvatné Toskánsko a jeho vinaře.

Program:

Den 1Středa 20.dubna: Přílet do Říma a transfer do hotelu poblíž Montepulciana. Ubytování v hotelu Tenute del Cerro a prohlídka místního vinařství. Večeře v místní restauraci v kombinaci s ochutnávkou vín Vino Nobile di Montepulciano.

Den 2Čtvrtek 21. dubna: snídaně v hotelu, následně transfer to Montalcina na ochutnávku do vinařství Siro Pacenti. Tento výrobce je znám svým perfekcionistickým přístupem a nádhernými elegantními víny, pro jejichž zrání používá francouzské barikové sudy. V rámci krátkého přesunu pak navštívíme jedno z nejstarších vinařství oblasti Fattoria dei Barbi, kde nás čeká prohlídka krásných historických sklepů a také oběd v restauraci vinařství, spojený s ochutnávkou místních vín. Po obědě přejedeme malebného městečka Pienza a prohlédneme si jeho historické centrum. Odpoledne zakončíme prohlídkou a degustací ve vinařství Bindella. Od letošního roku vinařství disponuje zcela novým sklepem, kde vznikají krásná vína Vino Nobile di Montepulciano. Večeře v restauraci vinařství Tenute del Cerro.

Den 3Pátek 22. dubna: po snídani se přesuneme opět do Montalcina, ale tentokrát navštívíme jednoho z nejuznávanějších italských producentů extra panenského olivového oleje, farmu Frantoio Franci. Prohlédneme si výrobní prostory společnosti a návštěvu zakončíme ochutnávkou olejů. Na náměstí v nedalekém Sant’Angelo in Colle nás čeká oběd v tradiční restauraci Trattoria Il Pozzo. Po obědě bude možnost krátké prohlídky historického centra Montalcina, jehož dominantou je stará pevnost nabízející výhledy do okolí. Úchvatná Brunella pak ochutnáme v malém rodinném vinařství Baricci, které patří k absolutní špičce v produkci vín v Montalcinu a jehož vína jsou každoročně beznadějně vyprodána. Večeři si dáme v centru historického Montepulciana.

Den 4Sobota 23. dubna: snídaně na hotelu, checkout a cestou na letiště v Římě se ještě zastavíme v rodinném vinařství Sergio Mottura. Ve vinicích rodina hospodaří od 90. let v organickém režimu. Nikdo jiný prý nelahvuje lepší Grechetto než Sergio Mottura. Vlajková loď vinařství, víno Latour a Civitella, bylo poprvé nalahvováno v roce 1994 a v roce 2001 se stalo historicky prvním bílým vínem z Lazia, které získalo nejvyšší hodnocení „tří pohárků“ v rámci italského průvodce Gambero Rosso.

Orientační cena zájezdu: 30 000 Kč/os

Cena zahrnuje:
  • letenky včetně palivových poplatků
  • 3x ubytování v hotelu Tenute del Cerro (Villa Grazianella)
  • 3x snídaně
  • 2x oběd
  • 3x večeře
  • transfery po celou dobu zájezdu
  • degustace vín
  • služby průvodce a řidiče
  • zavazadlo příruční do 10 kg
  • 100% pojištění proti úpadku CK

Pro více informací kontaktujte: Mikuláš Duda, duda@vinodoc.cz, 734 525 053

Své místo na zájezdu si můžete rezervovat zde.

20. 4. - 23. 4. 2022

Toskánsko

Toskánsko – Chianti Classico a Chianti Rufína

(Pro skupinu 8-13 osob zorganizujeme zájezd v libovolném termínu, kontaktujte nás na duda@vinodoc.cz)

Shrnutí: Letecký zájezd all inclusive, v rámci kterého si doslova všemi smysly užijete malebné Toskánsko, zejména oblast, kde se vyrábí slavné Chianti Classico. Během tří dní s námi navštívíte šest vinařství, ochutnáte spoustu vín a poznáte výrobu špičkového extra panenského olivového oleje. Poznáte lokální gastronomické speciality, navštívíte jedno z nejhezčích toskánských měst - San Gimignano.

Program:

Den 1 Útery 26. dubna:

Odlet do Toskánska, prohlídka městečka Greve in Chianti, vesnička Montefioralle, ubytování a uvítací večeře, degustace vína Pruneti

Setkání s průvodcem na letišti v Praze. Po příletu do Itálie přejedeme soukromým autobusem do malého toskánského městečka Greve in Chianti. Ubytujeme se a dopřejeme si chvíli odpočinku.

V pozdním odpoledni bude prostor na prohlídku historického centra města Greve in Chianti, případně na procházku úzkými uličkami středověké vesničky Montefioralle. Milovníci vína si mohou zdarma prohlédnout největší toskánskou enotéku, Enoteca Falorni.

Lahodnou italskou večeři o čtyřech chodech si dopřejeme v restauraci Pruneti Extragallery. Nebude chybět ani degustace tří druhů vína Pruneti.

Den 2 – Středa 27. dubna: 

Oblast Val´Elsa, vinařství Castello di Monsanto, vinařství La Salvanella, vinařství Fontaleoni, vinařství Tenuta di Lilliano

Po snídani se vydáme do oblasti Val’Elsa, kde navštívíme vinařství Castello di Monsanto, jedno z nejslavnějších vinařství tohoto regionu. Společně s místním průvodcem si prohlédneme úchvatné sklepy s kolekcí archivních vín a ochutnáme několik vzorků.

Během naší cesty se zastavíte také ve vinařství La Selvanella u městečka Radda in Chianti. Zdejší vinice patří k jedné z nejlepších v regionu Chianti Classico a právě hrozny z jejich vinic daly vzniknout ročníku 1969, Chianti Classico Vigneti La Selvanella Riserva. Jde o jedno z prvních vín v Itálii prodávaných pod názvem samotné vinice.

Odpoledne přejedeme do blízkosti jednoho z nejkrásnějších toskánských měst, k San Gimignanu. Říká se mu toskánský Manhattan a jeho vysoké kamenné věže dominují malebné krajině poseté vinicemi. Navštívíme nedaleké vinařství Fontaleoni, kde budeme mít jedinečnou příležitost seznámit se s produkcí vína Vernaccia di San Gimignano. Součástí ochutnávky vína bude také lehký oběd s výběrem sýrů a čerstvé zeleniny.

Na naší zpáteční cestě si ještě prohlédneme vinařství Tenuta di Lilliano, kde si užijeme ochutnávku vín Chianti Classico. První písemné zmínky o Borgo di Lilliano pocházejí již ze středověku. V té době se jednalo o pevnostní komplex s kostelem svaté Cristiny. Komercializaci vín usedlosti Lilliano započala v roce 1958 princezna Eleonora Ruspoli Berlingieri, jejíž rodina nemovitost koupila v roce 1920.

Na večeři se vrátíme zpět do Greve in Chianti.

 

Den 3Čtvrtek 28. dubna: 

Po snídani vyrazíme k malé vesničce San Polo na návštěvu olivové farmy Frantoio Pruneti. Seznámíme se s výrobou olivového oleje a projdeme jednotlivými částmi výroby. Pak již bude následovat ochutnávka několika druhů olivových olejů.

Odpoledne navštívíme vinařství Frascole v městečku Dicomano. Ve vinném sklípku nás přivítají sami výrobci, kteří jsou připraveni zodpovědět jakékoliv naše otázky. Užijeme si prohlídku včetně ochutnávky čtyř vín v kombinaci s občerstvením a ochutnávkou olivového oleje.

Večeři si opět vychutnáme v Greve in Chianti.

 

Den 4 Pátek 29. dubna: 

Po snídani nás již čeká rozloučení s Toskánskem a návrat domů.

 

Cena zájezdu: 29 901 Kč/os

Cena zahrnuje:
    • letenky včetně palivových poplatků
    • 3x ubytování v hotelu ve dvoulůžkových pokojích
    • 3x snídaně
    • 2x lehký oběd
    • 3x večeře
    • transfery po celou dobu zájezdu
    • degustace vín a olivového oleje
    • služby průvodce a znalce vína
    • PHM, parkovné, dálniční poplatky
    • zavazadlo příruční dle pravidel letecké společnosti
    • 100% pojištění proti úpadku CK

Pro více informací kontaktujte: Mikuláš Duda, duda@vinodoc.cz, 734 525 053

Své místo na zájezdu si můžete rezervovat zde.

26. 4. - 29. 4. 2022

Toskánsko

Benátsko - Valpolicella, Soave a Prosecco

(Pro skupinu 8-13 osob zorganizujeme zájezd v libovolném termínu, kontaktujte nás na duda@vinodoc.cz)

Shrnutí: Letecký zájezd all inclusive, v rámci kterého poznáte slavný vinařský region poblíž romantického města Verona. Během prodlouženého víkendu s námi navštívíte pět vinařství, ochutnáte spoustu vín v čele se slavným Amarone della Valpolicella a poznáte výrobu olivového oleje ve špičkovém olivovém mlýnu. Poznáte lokální gastronomické speciality a prohlédnete si historické centrum Verony, zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. Vychutnejte si úžasné Benátsko všemi smysly!.

Program:

Den 1 Čtvrtek 19. května:

Odlet do Milána, oběd v rodinném vinařství Franchini Agricola, návštěva vinařství Speri, ubytování

Setkání naší malé vinařské skupiny na letišti, přílet do Milána a přejezd soukromým autobusem do vinařské oblasti Valpolicella Classico.

V případě, že nám to letový řád dovolí, po cestě si dopřejeme lehký oběd v rodinném vinařství Franchini Agricola, které po generace vyrábí vína Valpolicella’s: Amarone a Recioto, nejreprezentativnější vína této oblasti. Během návštěvy vinařství se také seznámíme s celým procesem výroby vína a nebude chybět ani ochutnávka vín jako Valpolicella Classico, Valpolicella Ripasso nebo Amarone.

Poté se vydáme do jednoho z nejstarších rodinných vinařství regionu Valpolicella, vinařství Speri. Jeho historie sahá až do roku 1874 a po celou dobu svého fungování si uchovává rodinný charakter. Dnes je vinařství v rukou sedmé generace potomků původního zakladatele. Vína jsou produkována pouze z vlastních vinic, kterých má Speri v zóně Valpolicella Classico zhruba 60 hektarů. Amarone pochází z vinice Monte Sant`Urbano v obci Furmane. Samozřejmostí je pro vinařství Speri šetrnost vůči životnímu prostředí. Po mnoha letech udržitelného hospodaření jsou vína počínaje ročníkem 2015 organicky certifikovaná.

Následně již přejedeme do ubytování v kopcích Illasi, obklopeného vinicemi a olivovými háji, kde nás bude čekat večeře v místní restauraci s typickými pokrmy připravenými podle tradičních receptů.

 

Den 2 Pátek 20. května:

Vinařství Col Vetoraz, městečko Asolo, vinařství Bele Casel, ochutnávka Prosecca

Po snídani přejedeme do vinařské oblasti okolo severoitalských měst Valdobbiadene a Conegliano, která je pro svou krásu zapsaná na seznamu UNESCO. Okolí je především proslulé pěstováním vinné révy odrůdy Glera, z níž se vyrábí šumivé víno Prosecco.

Naší první zastávkou bude vinařství Col Vetoraz, kde vyzkoušíme celou řadu vín Prosecco, od suchých až po extra brut. Vinařství se nachází na jednom z nejvyšších bodů v oblasti Cartizze, 400 metrů nad mořem, odkud si užijeme krásný výhled na celou oblast.

Po lehkém obědě v typické Trattorii přejedeme do městečka Asolo, které je známé jako „perla provincie Treviso“. Jeho tisíciletá historie na nás dýchne na každém rohu. V minulosti bylo Asolo cílem básníků a spisovatelů, umělců a cestovatelů, kteří zde našli inspiraci a harmonii. Podobný zážitek čeká jistě i nás.

Navštívíme také zdejší vinařství Bele Casel, kde ochutnáme Asolo Prosecco DOCG. Toto vinařství začalo vyrábět víno před více než 40 lety a za několik let se z malé domácí výroby stal zaběhlý podnik.

Poté již přejedeme na ubytování, kde si po dlouhém dni dopřejeme večeři.

 

Den 3Sobota 21. května:

Rodinné vinařství I Stefanini, vesnička Soave, výrobna olivového oleje, vinařství Roccolo Grassi

Po snídani vyrazíme na prohlídku rozlehlého rodinného vinařství I Stefanini v Monteforte d’Alpone, kde na nás čekají tradiční bílá vína Soave. Vína Stefanini, v souladu s tradičními vinařskými technikami, nestárnou v dubových sudech, ale v pečlivě vyložených nádržích z oceli.

Poté si uděláme krátkou zastávku ve středověké vesničce Soave známou jak pro svá vína, tak i pro velkolepý hrad.

Následně se vydáme za tajemstvím výroby italského „zeleného zlata“, a sice extra panenského olivového oleje. Navštívíme rodinný mlýn Bonamini, který patří ke špičce producentů olivových olejů nejen v Benátsku, ale v celé Itálii. Nebude chybět ani ochutnávka zdejších olivových produktů, během které se naučíme rozpoznávat jejich chutě a vůně. Návštěvu mlýna zakončíme lehkým obědem, který se neobejde bez těstovin, bruschetty a dezertu z olivového oleje Torta al’Olio.

Odpoledne zavítáme na prohlídku butikového vinařství Roccolo Grassi, které známý kritik Robert Parker označil za jednoho z nejzajímavějších producentů červených vín severní Itálie. Vína s etiketou Roccolo Grassi se těší velké oblibě a produkce kolem 45 000 lahví je každoročně beznadějně vyprodaná. Sortiment vín Roccolo Grassi tvoří Soave, Valpolicella Superiore a Amarone della Valpolicella.

Večeře v podobě tradičních lokálních jídel na nás bude čekat v Bacco d’Oro Enoteca v nádherném historickém sklepení.

 

Den 4 Neděle 22. května: Po snídani bude následovat transfer na letiště v Miláně a odlet do Prahy.

Orientační cena zájezdu: 30 000 Kč/os

Cena zahrnuje:
  • letenky včetně palivových poplatků
  • 3x ubytování na agriturismo
  • 3x snídaně
  • 3x oběd
  • 3x večeře
  • transfery po celou dobu zájezdu
  • degustace vín
  • služby průvodce, znalce vína a řidiče
  • pobytové taxy, 4 EUR/os/noc
  • zavazadlo příruční dle pravidel letecké společnosti
  • 100% pojištění proti úpadku CK

Pro více informací kontaktujte: Mikuláš Duda, duda@vinodoc.cz, 734 525 053

Své místo na zájezdu si můžete rezervovat zde.

19. 5. - 22. 5. 2022

Benátsko