Víno Barbaresco z Piemontu

Barbaresco je jedno z velkých vín Itálie, vyrobené z velmi ceněné odrůdy Nebbiolo, pěstované v okolí obcí Barbaresco, Neive a Treiso poblíž Alby v oblasti Piemont. Barbaresco je blízký příbuzný slavného Barola, avšak na rozdíl od něj je přístupnější ke konzumaci mnohem dříve. Ačkoliv se jedná o stejnou odrůdu ze sousedních podoblastí vzdálených od sebe přibližně 16 kilometrů, Barbaresco a Barolo jsou vína velmi odlišná. Zóna Barbaresco, která se nachází jižně od řeky Tanaro, se těší mírnějšímu mořskému vlivu, který umožňuje odrůdě Nebbiolo uzrát dříve, než je tomu v oblasti Barolo, čímž také dříve kvasí, maceruje kratší dobu a nevyžaduje tak dlouhé zrání. Má měkčí třísloviny, tudíž zákony DOCG povolují jeho uvedení na trh o rok dříve než pro Barolo.

Jak chutná Barbaresco?

Odrůda Nebbiolo dává vína velmi světle rubínového odstínu, ve skleničce připomínají odstínem třeba Pinot noir. Typická je pro tato vína také vyšší kyselina a více či méně vystupující třísloviny. Záleží na stylu vinaře a také charakteru konkrétního ročníku. Každopádně vzhledem k odlišným klimatickým podmínkám a půdnímu složení se vína Barolo a Barbaresco liší ve svém projevu.

Barbaresco je většinou jemnější v chuti a působí v mladém věku otevřeněji, s bohatým ovocným projevem. Vína spíše ukazují eleganci než svaly. Ve vůni a chuti můžete ucítit tóny dřeva, malin, červeného rybízu, fialek nebo lékořice. Barbaresco je víno, které lze archivovat i po dobu deseti až patnácti let a u starších vín pak vystupují tóny připomínající sušené plody, lesní podrost, kůži nebo tabák.

Pokud jde o párování vín Barbaresco, vzhledem k delikátnímu projevu vína je vhodné zvolit ne příliš kořeněné pokrmy, v Piemontu se se vína například typicky párují s těstovinami (tajarin) s hovězím nebo králičím ragú.  Víno se hodí k pokrmům s hovězím masem, zvěřinou a dušenými masy jako jehněčí, telecí, králičí, divočák a jelen. Skvěle doprovodí také vyzrálejší sýry jako Parmigiano Reggiano, Pecorino vecchio, starou Goudu nebo plísňové sýry.

Barbaresco si nejlépe vychutnáte velkých kulatých sklenicích na víno (vhodných i pro odrůdu Pinot noir) a vhodná teplota podávání je mezi 18°C ​​a 20°C.

Více informací ↓ Méně informací ↑
Řadit podle:

300+
různých vín

Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.

Sleva 100 Kč
na první nákup

Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.

Doprava zdarma
od 6 lahví

Při objednání alespoň 6 lahví máte dopravu po celé České republice zdarma.

Věrnostní
program

Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.