Nejoblíbenější italské bublinky? Většinu určitě na prvním místě napadne Prosecco. Italská odpověď na šampaňské? To je zase Franciacorta! Že jste o Franciacortě nikdy neslyšeli? Důvodem je zřejmě relativně omezená produkce a hlavně fakt, že si drtivou většinu těchto šumivých vín vypijí sami Italové a do zahraničí pustí jen omezený počet lahví. Situace se ale pozvolna mění, a tak skvělou Franciacortu seženete i v tuzemsku.
Legendární šumivé víno, které v mnoha ohledech snese srovnání s francouzským šampaňským, má domov na severu Itálie, v regionu Lombardie. Vinice, ze kterých vinaři sklízí hrozny pro Franciacortu leží směrem na jih od jezera Iseo.
Moderní historie vín Franciacorta začala zhruba v polovině 20. století, kdy se místní vinaři začali ve větší míře opět věnovat produkci špičkových šumivých vín, za použití tzv. tradiční šampaňské metody, tedy sekundárního kvašení v láhvi. V roce 1967 získala vína Franciacorta oficiální apelační označení DOC (nejprestižnější označení DOCG pak v roce 1995).
Proč se Franciacorta tak často přirovnává k vínům z Champagne? Kromě již zmíněné totožné metody výroby, je to i velmi podobné složení odrůd, které jsou pro výrobu obou šumivých vín povoleny. V případě Champagne je to Chardonnay, Pinot noir a Pinot Meunier, základem vín Franciacorta je Chardonnay, Pinot noir a Pinot Bianco. Zdaleka nejrozšířenější odrůdou na vinicích Franciacorta je Chardonnay, které pokrývá zhruba 80 % výsadby. Pinot noir tvoří kolem 15 % a pouze malá část tak zbývá na odrůdu Pinot Bianco. Ta se používá výhradně v kombinaci s dalšími odrůdami a netvoří více než 50 % výsledného cuvée.
Pro vína Franciacorta je pak typické také dlouhé zrání na kvasnicích, která vínům propůjčuje typickou bohatost, komplexnost a krémovost chuti, nedosažitelnou metodou fermentace v nerezových tancích (výroba Prosecca). Minimální doba zrání na kvasnicích je v případě neročníkové Franciacorty 18 měsíců, pro vína Francicacorta Satén a Franciacorta Rosé je to 24 měsíců a nejprestižnější vína Franciacorta Riserva mohou být uvolněna do prodeje po 67 měsících zrání!
Jaké kategorie vín Franciacorta se rozlišují?
Neročníkové víno tvořené odrůdami Chardonnay a Pinot Noir, s maximální příměsí 50 % odrůdy Pinot Blanc. Druhotné kvašení musí probíhat v láhvi, s minimání dobou zrání 18 měsíců na kvasnicích. Povolená dozáž: Pas Dosé, Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec nebo Dry, Demi-Sec.
Víno z bílých odrůd, tedy 100% Chardonnay, případně doplněné o menší podíl odrůdy Pinot Blanc. Jak název napovídá, pro víno je charakteristická elegance a jemnější perlení, které dosahuje tlaku méně než pět atmosfér. Satén se lahvuje pouze jako Brut.
Směs odrůd Pinot Noir (minimum 25 %), Chardonnay a případně i Pinot Blanc (maximálně 50 %). Víno může být i 100% Pinot noir. Teto odrůda dává růžovému vínu typickou aromatiku, barvu a také tělo. Povolená dozáž: Pas Dosé, Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec nebo Dry, Demi-Sec.
V tomto případě jde o ročníkové víno, tedy minimálně z 85 % toto víno musí pocházet z roku uvedeného na láhvi. Víno se produkuje pouze v ročnících mimořádné kvality. Pro vína je typické delší zrání na kvasničních kalech, vína mohou být uvedena do prodeje nejdříve 37 měsíců od sklizně. Povolená dozáž: Pas Dosé, Extra Brut, Brut, Extra Dry.
Víno z excelentního ročníku. Víno je určeno k delšímu vyzrávání na kvasničních kalech, konkrétně může být uvedeno do prodeje po 67 měsících zrání. Víno má díky tomu velmi komplexní a vyvinutý chuťový profil. Povolená dozáž: Pas Dosé, Extra Brut, Brut, Extra Dry. V případě vína Satèn Riserva je povolena pouze kategorie Brut.
Pokud byste rádi ochutnali ukázkovou Franciacortu, doporučujeme vyzkoušet vína z produkce vinařství Mirabella. Vinařství Mirabella, které v roce 1979 založil Teresio Schiavi, se velmi rychle zařadilo mezi nejzajímavější producenty této nevelké oblasti.
Více informací ↓
Méně informací ↑