Nejnovější italské DOCG apelace a Terre Alfieri

29. 1. 2024

Nejnovější italské DOCG apelace a Terre Alfieri

Italský apelační systém a jeho úrovně DOC a DOCG vín se neustále vyvíjí. Dva nejvýznamnější vinařské regiony, co se týká těchto kvalitních vín, jsou Toskánsko a Piemont.


Z tohoto pohledu tak příliš nepřekvapí, že některé z nejnovějších DOCG apelací pochází právě z Piemontu. Víno z nové Terre Alfieri DOCG nyní můžete ochutnat v sortimentu naší online vinotéky.

Italský apelační systém D.O.C. vznikl v roce 1963. Jeho cílem bylo definovat a regulovat vína na základě místa původu, odrůdy hroznů a vinohradnických postupů. V roce 1980 pak vznikla nová nejvyšší kategorie DOCG vín (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) s přísnějšími parametry a kontrolou. Jako první vína byla roce 1980 do této kategorie přeřazena červená vína Barolo DOCG, Barbaresco DOCG, Brunello di Montalcino DOCG a Vino Nobile di Montepulciano DOCG.

V současnosti do kategorie DOCG spadá 78 vín, respektive apelací. Aby některá z DOC apelací mohla požádat o případné zařazení do prestižní kategorie DOCG, musí prokázat konstantní kvalitu vín a fungování místního konsorcia a nejméně 10 let respektovat přísná pravidla nutná pro povýšení. Oblastí s největším počtem apelací DOCG je v Itálii Piemont s 16 DOCG.

Poslední vína, která se nově zařadila do nejprestižnější kategorie DOCG jsou Nizza DOCG (Piemont) v roce 2014, Tullum DOCG (Abruzzo) v roce 2019 nebo Terre Alfieri DOCG (Piemont) v roce 2020. Nejnověji se pak schválení dočkalo také šumivé víno Canelli/Moscato di Canelli DOCG z Piemontu, jehož základem je tradiční zdejší odrůda Moscato Bianco. Jde o jakousi tradiční podoblast v rámci známé zóny Asti DOCG.

Vína Terre Alfieri DOCG

Nejslavnějšími piemontskými víny jsou červené Barolo DOCG a Barbaresco DOCG. Základem obou z nich je ušlechtilá odrůda Nebbiolo, která se pěstuje i v dalších podoblastech Piemontu. Pokud máte chuť vyzkoušet další interpretace této odrůdy, může být Terre Alfieri DOCG tou správnou volbou.

Nová apelace se rozkládá na území 11 vesnic v provinciích Asti a Cuneo, celkem jde v tuto chvíli jen o zhruba 40 hektarů vinic. Ačkoliv rozlohou je oblast malá, historie výroby vín tu sahá po staletí do minulosti. Mezi specifika zdejšího terroiru patří strmější svahy, na kterých réva roste na půdě s významným podílem tzv. „astiských písků“. Jsou to půdy tvořené mořskými usazeninami z období pliocénu (před 5,3 až 2,6 miliony let).

Pod označením Terre Alfieri DOCG mohou vinaři lahvovat bílá i červená vína. Bílá vína jsou přitom vždy založena na odrůdě Arneis (musí tvořit minimálně 85 % vína) a červená vína na odrůdě Nebbiolo. I v tomto případě je minimální podíl odrůdy ve víně stanoven na 85 %.

Apelace definuje i případné prestižní kategorie vín Terre Alfieri DOCG. V případě vín „Superiore“ musí zrát bílý Arneis minimálně šest měsíců a červené Nebbiolo alespoň 12 měsíců, přičemž nejméně půl roku musí víno ležet v dřevěných sudech. Do budoucna se pro červené Terre Alfieri DOCG počítá také s kategorií Riserva, která vyžaduje 24 měsíců zrání vína ve vinařství, včetně minimálně 12 měsíců v dřevěných sudech.

Víno nové apelace Terre Alfieri DOCG můžete ochutnat na VinoDoc prostřednictvím vinařství Marchesi Alfieri. To patří mezi hvězdy této části Piemontu, renomé si vybudovalo zejména víny odrůdy Barbera, ale chce být významným reprezentantem také nově vzniklé apelace.

Víno Terre Alfieri "Costa Quaglia" DOCG 2020 pochází z hroznů odrůdy Nebbiolo z malé vinice v San Martino Alfieri, vysazených na půdě s kombinací jílu a slínu a mírně vápenatým podložím. Sklizeň hroznů probíhá ručně začátkem října. Výtěžek je maximálně redukován s cílem dosáhnout vysoké kvality, z jedné révy činí přibližně 1–1,2 kg hroznů. Jde o komplexní a chuťově bohaté Nebbiolo, které před uvedeném do prodeje zrálo 24 měsíců v sudech a dalších 12 měsíců v láhvi.

Autor: Mikuláš Duda DipWSET

Související produkty