Plná červená vína z Basilicaty

26. 5. 2021

Plná červená vína z Basilicaty

Dost možná jste o tomto trochu zapomenutém koutu Itálie vůbec neslyšeli. Basilicata je jeden z nejméně známých regionů Itálie.


To by se mělo změnit s očekávaným novým dobrodružstvím agenta Jamese Bonda, který se v posledním filmu bude ve svém sportovním voze mimo jiné prohánět úzkými uličkami starobylého městečka Matera. To je jedním z největších turistických lákadel tohoto jihoitalského regionu. Basilicata je ale zajímavou destinací i pro milovníky plnějších červených vín. Zdejší vína Aglianico del Vulture DOC jsou známá daleko za hranicemi regionu a nechybí ani v nabídce eshopu VinoDoc.

Vinařská oblast Basilicata je jednou z nejmenších v celé Itálii, méně vína vyprodukuje jen severoitalské údolí Aosty a nevelká Ligurie. O vínech z Basilicaty je tak málo slyšet, protože jen několik procent vín tu končí jako kvalitní lahvové víno, většina se prodává jako sudové nebo domácí stolní víno. Basilicata je ale také jednou z nejhornatějších oblastí v Itálii s přibližně 47 % území tvořeného horami a dalšími 45 % v podobě kopců. Pouze 8 % regionu je klasifikováno jako nížina.

To nejzajímavější se vinařsky v Basilicatě odehrává téměř výlučně kolem vyhaslé sopky Vulture na severovýchodě regionu. Vinice této zóny patří k nejvýše položeným v Evropě, některé leží i 1000 metrů nad mořem. Možná překvapivě se tu vinaři proslavili zejména červenými víny. Pro zdejší vinaře byl významným milníkem a impulzem rok 1971, kdy vznikla apelace DOC Aglianico del Vulture. V roce 2010 pak přibyla prestižní kategorie Aglianico del Vulture Superiore DOCG.

Typické odrůdy Basilicaty:

Červené:
  • Aglianico
  • Sangiovese
  • Cabernet Sauvignon
  • Malvasia Nera di Basilicata
Bílé:
  • Malvasia Bianca di Basilicata
  • Moscato Bianco
  • Fiano

Celková výměra vinic v Basilicatě dosahuje 2000 hektarů. Vinohrady svým zastoupením pak jednoznačně ze čtyř pětin ovládají odrůdy pro výrobu červených vín. Mimořádně se tu daří zejména zmíněnému Aglianicu, které je dnes vlastně jediným mezinárodně známým vínem z Basilicaty. Aglianico je pozdně dozrávající odrůda a potřebuje stabilní podmínky pro optimální vyzrání hroznů. Kolem vulkánu Vulture se tak většinou děje, ačkoliv jsme na jihu Itálie, Aglianico tu není vystaveno extrémnímu teplu jako v jiných jižanských oblastech jako Apulie nebo Sicílie. Zdejší vinohrady tak jsou zdrojem elegantních a robustních červených vín s potenciálem vyzrávat v čase. Pravidla apelace Aglianico del Vulture DOC určují, že vždy musí jít o čistě odrůdové víno, bez jakýchkoliv příměsí jiných odrůd.

Co čekat v láhvi Aglianico del Vulture?

Odborníci i milovníci vín si na Aglianicu cení toho, že odrůda je velmi dobře schopna převést lokální specifika a podmínky do výsledné podoby vína. Podobně jako Pinot noir nebo Cabernet Sauvignon je velmi citlivá na terroir a jeho odlišnosti. Vína odrůdy Aglianico mají typicky vyšší kyselinu i třísloviny. Vína jsou pevná a zároveň delikátní, často s minerálním charakterem, s animálními či bylinkovými tóny, spoustou červeného ovoce. V chuti jsou Aglianica krásně strukturovaná, mají hloubku a charakter.

Kombinace minerality, zemitých a často až animálních tónů vína Aglianico velmi výrazně odlišuje od jiných jihoitalských odrůd jako je Montepulciano, Primitivo nebo Nero d Avola, jejichž vína daleko více charakterizuje primární ovocitost. Pokud hledáte originalitu a vína vybočující z hlavních spotřebitelských proudů, rozhodně doporučuji Aglianico ochutnat.

Na krátké video představující Basilicatu a vinařství Re Manfredi se můžete podívat zde.

Související produkty