Toskánsko Profily vinařství

Siro Pacenti: Hvězda toskánského Montalcina

14. 9. 2025

Siro Pacenti: Hvězda toskánského Montalcina

Jedním z ikonických vinařství Toskánska a současně celé Itálie, je rodinný podnik Siro Pacenti. Toto vinařství patří mezi absolutní špičku mezi producenty vín Brunello di Montalcino a to i přes svůj čistě „modernistický“ přístup.


Dokládají to mimo jiné mnohá ocenění a vysoká hodnocení od kritiků, jako je James Suckling, nebo každoročně vyprodaný sklep. Díky dlouholeté spolupráci, kterou s vinařstvím máme, můžete vína Siro Pacenti ochutnat také v České republice.

Pokud plánujete cestu do Toskánska a budete se pohybovat i v okolí městečka Montalcino, zkuste si návštěvu vinařství naplánovat. Samotná prohlídka vinařství je zážitek, a to ještě dříve, než se začnou nalévat první vzorky. Dominantou vinařství je totiž velká rudě zbarvená „bariková“ hala, kde zdejší červené víno odpočívá v desítkách francouzských dubových sudů. Jako byste se ocitli v nějaké slavné koncertní síni, kde na vás místo hudby intenzivně zapůsobí všudypřítomné ticho a tisíce litrů zrajících červených vín Brunello di Montalcino.

Součástí historie regionu

Historie vinařství Siro Pacentiho je úzce propletena s příběhem slavných vín Brunello di Montalcino. Z dnešního pohledu je to téměř nepředstavitelné, ale v 50. letech minulého století patřilo Montalcino k hospodářsky nejpostiženějším toskánským obcím. Místní vinice postihl škůdce fyloxera, prošly tudy boje 2. světové války a negativně na region dopadl i odchod části obyvatel na ekonomicky zajímavější sever Itálie. Montalcino se postupně dostalo mimo významné obchodní či turistické trasy. Siro Pacenti patřil k několika málo zemědělcům, kteří zůstali v Montalcinu a pokračovali v zemědělských tradicích této oblasti.

V 60. letech v Itálii vzniká nový DOC apelační systém a jedním z prvních vín do něj bylo v roce 1966 zařazeno DOC Brunello di Montalcino. V souvislosti se vznikem místního konsorcia vinařů, kteří budou dohlížet na pravidla a kvalitu vín, byl Siro Pacenti vybrán jako jeden z pětadvaceti zakládajících členů. Mimochodem dnes sdružení tvoří více než 200 výrobců vín Brunello di Montalcino.

Nedlouho poté, v roce 1970, pak Siro Pacenti založil statek Pelagrilli, základ dnešního vinařství, tehdy s pár hektary vinic severovýchodně od Montalcina. Lokalita Pelagrilli se stala sídlem vinařství Siro Pacenti a výsadba vinné révy se na tomto místě rozrostla na 15 hektarů. Veškerá viniční plocha je tu přitom věnována pouze odrůdě Sangiovese Grosso.

Inspirace velkými víny z Bordeaux

 V roce 1988 se vinařství Siro Pacenti ujímá syn Giancarlo Pacenti, který měl za sebou studium vína na univerzitě v Bordeaux. V té době nebylo lepšího místa pro seznámení se s moderními trendy ve vinařství a poznání posledních technologií a postupů. Bordeaux mladého vinaře inspirovalo a změny začal Giancarlo Pacenti ve vinařství aplikovat prakticky okamžitě.

V roce 1990 Giancarlo rozšířil majetek vinařství Siro Pacenti koupí vinice Piancornello na jihovýchodě vinařské zóny Montalcino, nedaleko Castelnuovo dell'Abate. Jde o trať Piancornello vysazenou v 60. letech minulého století Giancarlovým dědečkem z matčiny strany. Zdejší klima je teplejší a půda kamenitá a bohatá na minerály. V kombinaci se severně položenou tratí Pelagrilli má tak vinařství k dispozici dva odlišné terroiry a vína vznikají různým poměrem hroznů obou poloh. Kombinace historických výsadeb v Pelagrilli a Piancornello pak z vinařství Siro Pacenti dělají jednoho z největších vlastníků starých vinic Sangiovese (starších 40 let) v Montalcinu.

Pečlivá práce s hrozny

Giancarlo Pacenti je známý svou precizností a smyslem pro detail. Sklizeň ve vinařství Siro Pacenti probíhá kompletně ručně, hrozny prochází ve vinařství dvojí kontrolou, tedy optickým třídičem a následně ještě lidským tříděním. Ve sklepě se při kvašení jednotlivých viničních parcel upřednostňují minimální zásahy kromě stabilizace teplot, které umožňují pomalou a šetrnou extrakci. Během čtyřtýdenní vinifikace se používá kombinace nerezových a betonových nádrží, po níž se mladá vína stáčejí do sudů. Giancarlo Pacenti věří v mimořádný přínos francouzských dubových sudů a prakticky nepoužívá tradiční sudy ze slavonského dubu.

Sortiment vinařství tvoří čtyři vína:

Rosso di Montalcino DOC
Pelagrilli Brunello di Montalcino DOCG
Vecchie Vigne Brunello di Montalcino DOCG
PS Brunello di Montalcino DOCG Riserva

Hrozny pro víno Brunello di Montalcino Pellagrilli pochází ze 70 % ze stejnojmenné vinice a zbytek je z jihu, tedy vinice Piancornello. Víno je sametovější, elegantnější a dříve přístupné než zbylá dvě Brunella. Brunello di Montalcino Vecchie Vigne pochází z nejstarších keřů a obě teritoria se na výsledném blendu podílí stejnou měrou. Vína kategorie Riserva jsou opravdovou raritou, která sklep vinařství opouští jen ve výjimečných ročnících. Celkem vinařství aktuálně pracuje s 28 hektary vinic a vzhledem k přísné orientaci na kvalitu vinařství ročně produkuje jen 70 000 lahví.

Vína Siro Pacenti kombinují eleganci a komplexnost odrůdy Sangiovese, jde o vína s velkým potenciálem pro uložení do archivu, zároveň jsou skvěle pitelná i v mladém věku. O jejich mimořádném charakteru se můžete přesvědčit v sortimentu vinotéky VinoDoc.