Barolo 2016: klasický ročník s velkým potenciálem

28. 5. 2020

Barolo 2016: klasický ročník s velkým potenciálem

Vinaři slavného Barola relativně nedávno představili vína nového ročníku 2016. Po spíše teplém a relativně opulentním ročníku 2015 se tak na trh dostávají vína, o kterých někteří výrobci mluví jako o „klasickém starém dobrém Barolu“.


 Podmínky pro dozrávání hroznů Nebbiola byly téměř ideální. Požádali jsme zástupce vinařství jako Brezza, Marcarini nebo Ferdinando Principiano o jejich pohled na věc a nabízíme návod na to, jak poznat opravdu dobrý ročník pro tato slavná vína Piemontu.

Jak známo, odrůda Nebbiolo patří v Itálii k těm vůbec nejváženějším, o jejích kvalitách nikdo nepochybuje a jediným konkurentem je jí v tomto ohledu snad jen toskánské Sangiovese. Současně se však Nebbiolo řadí i k těm nejvíce náročným odrůdám, co se podmínek ve vinici týče. Nebbiolo mimo jiné potřebuje velmi dlouhý vegetativní cyklus, aby jeho hrozny ideálně dozrály. A přesně takové podmínky se Nebbiolu v roce 2016 dostaly. „Ročník 2016 patřil v porovnání s jinými roky k těm s nejdelším vegetativním cyklem. Ve všech případech bylo u odrůdy Nebbiolo u nás dosaženo dokonalého zrání hroznů,“ říká Andrea Marchetti z vinařství Marcarini. To sídlí v nejvýše položené vesnici oblasti Barolo s názvem La Morra.

Teplotně patřil rok 2016 v Langhe spíše k podprůměrným, zejména první polovina roku vykazovala teploty nižší, než průměr posledních let. Tedy až na výjimku, kterou byl měsíc duben. Uznávaná odbornice na vína Barolo a autorka knihy o těchto vínech, Kerin O’Keefe, na adresu podmínek v roce 2016 na svém webu kerinokeefe.com  uvádí: „Vinice byly v průběhu jara ušetřeny poškození způsobených houbovými chorobami. Zpoždění v pěstitelském cyklu pokračovalo po celé léto, stejně jako nižší teploty. V roce 2016 vinice vykazovaly dostatečné zásoby vody a počasí nepřineslo žádné extrémní výkyvy teplot směrem nahoru, což je rarita v oblasti, která rozhodně pociťuje dopady změny klimatu v posledních dvou desetiletích. Jejich důsledkem jsou často se opakující celkově teplejší a sušší podmínky, které mohou negativně ovlivnit citlivé Nebbiolo.

Nad rámec výše uvedeného vinaře potěšil ještě klidný průběh v posledních měsíců před sklizní, s relativně teplým a slunečným klima až do poloviny října. Výsledkem byly perfektně zralé a zdravé hrozny Nebbiola. Ročník 2016 je ročníkem, kde napříč podoblastmi a širokým spektrem výrobců můžete narazit na dlouhověká vína mimořádné struktury a kvality.

Enzo Brezza z vinařství Brezza, které sídlí v srdci oblasti ve vesničce Barolo, aktuální ročník hodnotí na úrovni některých jiných špičkových roků z nedávné minulosti. „Ročník 2016 bych přirovnal k dnes již klasickým rokům 2006 nebo 2008. Méně strohý než první jmenovaný a rafinovanější, než ten druhý. Vína ročníku 2016 disponují bohatou svěží aromatikou a skvělou komplexností. Jde o ročník, jehož vína budou krásně zrát s cílem potěšit milovníky vína.“ Enzo Brezza patří mezi velmi respektované osobnosti regionu. Vinařství Brezza založil v roce 1885 Giacomo Brezza, který se svým otcem Antoniem následně již v roce 1910 uvedl na trh svá první lahvovaná vína. Dodnes jsou stylem vína Brezza považována za ultratradiční. Vína zrají pouze ve velkých sudech ze slavonského dubu, jejich charakteristickým rysem je elegance. Pokladem vinařství jsou vinice na třech významných Cru – Cannubi, Sarmassa a Castellero.

Podobné nadšení z ročníku 2016 sdílí i relativně mladý vinař Ferdinando Principiano, jehož vinice najdete v jižní části regionu, konkrétně v zónách Serralunga d’Alba a Monforte d’Alba. Své rodinné vinařství Ferdinando vede od roku 1993 a postupně ho začal směřovat nejprve k organické produkci a následně také k biodynamickému přístupu k výrobě vín. Dodnes patří mezi průkopníky biodynamiky v této části Piemontu. „Ročník 2016 je velmi tradiční. Naše Barola 2016 nám dělají velkou radost. Myslíme si, že jde o ročník, jehož vína disponují velkou komplexností a archivačním potenciálem, podobně jako tomu bylo v letech 2010 nebo 2013. Oproti těmto rokům ovšem vína 2016 disponují větší elegancí,“ vysvětluje Ferdinando Principiano.

Parametry mimořádného ročníku?

Díky průběhu ročníku 2016 od vín Barolo čekejte spíše eleganci a vyváženost, než sílu a svaly. Jak se ale vlastně pozná skvělý ročník v Barolu? Každá ze zón této nevelké 2000 hektarů vinic disponující oblasti má svá specifika. Velkou roli v dozrávání Nebbiola pak hraje orientace konkrétní vinice vzhledem ke světovým stranám, sklon a v neposlední řadě nadmořská výška. V pravidlech pro výrobu Barola je uvedeno, že nadmořská výška vinic určených pro výrobu Barola může být v rozmezí 200 až 450 metrů. U níže položených vinic hrozí, že by Nebbiolo mohlo pomrznout, výše pak zase, že nedozraje.

Když ale pomineme specifika každé ze zdejších 170 Cru, uvádí experti pět významných předpokladů, které musí každý skvělý ročník v Barolu mít. Jde o již zmíněný dlouhý vegetativní cyklus nebo velké rozdíly v teplotách ve dne a v noci, zejména ve finální fázi dozrávání hroznů. Další z podmínek je počasí bez větších teplotních šoků (absence krupobití, mrazíků nebo extrémního horka v letních měsících), stabilní počasí poslední měsíc před sklizní a samotný pozdní termín sklizně. V roce 2016 se například hrozny sklízely o pět dní později, než je dlouhodobý průměr. „Hrozny z vinice Brunate jsme sklízeli 10. a 11. října, ty z vinice La Serra pak 12. a 13. října,“ říká Andrea Marchetti z vinařství Marcarini a dodává: „Zejména druhá polovina září byla v roce 2016 rozhodující pro výslednou bohatost a strukturu vín, zejména pokud jde o akumulaci fenolických látek. Barolo 2016 je víno s excelentní vyvážeností, bohatou aromatikou, skvělou strukturou a dlouhou životností.“

Pokud se vezmou v potaz uvedené parametry špičkového ročníku, tak ty v uplynulých letech obecně splnily také roky 2008, 2010, 2013 a právě 2016. Naopak roky 2007, 2009 a 2011 patřily všeobecně k relativně hodně teplým rokům, produkujícím robustní a často ne úplně vyvážená vína.

Související produkty