Barolo "Riva Rocca" DOCG 2017
Tip
sommeliera
"Claudio Alario je zástupcem "moderního" přístupu v Barolu, pro zrání vín používá prakticky výhradně jen barikové sudy. Díky tomu jsou jeho Barola přístupnější jako mladá a lze si je vychutnat prakticky okamžitě po uvedení na trh."

Claudio Alario

Barolo "Riva Rocca" DOCG 2017

Recenze (1)

0,75 l

1 090 Kč s DPH
+
Skladem více než 10 ks
Druh
Barolo
Zrání
24 měsíců v sudech barrique, 12 měsíců ve velkých dubových sudech
Potenciál vína
určené k uložení
Obsah alkoholu
14,5 %
Odrůda
Nebbiolo

Sebevědomé Barolo pocházející z hroznů z padesátiletých keřů Nebbiola. Víno má granátově červenou barvu a v jeho vůni najdeme květy růže, červený rybíz, tóny kávy a ušlechtilého dřeva. V chuti je sametové, marmeládově ovocné, s tóny připomínající malinový koláč, kávu nebo karamel. Plnější, elegantní, s báječným výrazem a dlouhou koncovkou. Připraveno k okamžitému vypití, ale bude se stejně tak dobře vyvíjet v čase.

Druh vína: suché

Ideální teplota: 15  - 17 °C

Vinice: Barolo Riva Rocca vinařství lahvuje od roku 1995 z vinice poblíž Verduna, severní části zóny Barolo.  Expozice vinice je jihozápadní a stáří révy přesahuje 30 let. Výnosy jsou výrazně redukovány až na kilo hroznů na jeden keř. Celková produkce tak nepřesahuje 4000 lahví na hektar. Velmi hustá výsadba, systém vedení révy Guyot, hrozny se sklízí výhradně ručně v druhé polovině října.

Sklep: Hrozny jsou odstopkovány a mošt kvasí za kontrolované teploty v moderních nerezových tancích. Takto získané víno se umístí do francouzských barikových sudů. Zde probíhá jablečno-mléčná fermentace. Zrání ve francouzských dubových sudech trvá 24 měsíců. Následuje 12 měsíců ležení ve velkém sudu z francouzského dubu a 12 měsíců v lahvi. V láhvi je víno uzavřeno klasickým korkovým uzávěrem.

Kdy vypít: 2021 - 2030

Doporučení v gastronomii: Zvěřina, hovězí guláš, k dlouho zrajícím sýrům.

...

Claudio Alario

Vinařství založil dědeček Claudia v roce 1900, dlouho však rodinná firma fungovala jako dodavatel hroznů pro jiné výrobce. V roce 1990 se vinařství ujal právě Claudio a prakticky okamžitě se rozhodl lahvovat celou svou produkci. Společně se svým bratrem Matteem začali s lahvováním Dolcetta, které se velmi brzy stalo jedním z nejlepších v rámci zóny Diano. Později, v roce 1995, začali s produkcí Barola, které lahvují z vinic Sorano a Riva Roca. Claudio Alario má přezdívku Mr Dolcetto a tato odrůda je pro něj i v současnosti srdcovou záležitostí. Z často podceňované odrůdy dokáže lahvovat krásná vína, která snesou i delší archivaci. Pro vína Claudia Alaria je charakteristický modernější styl, vína vznikají za šetrného použití barikových sudů nebo velkých sudů ze slavonského dubu. Všechna vína pochází z hroznů z jeho vlastních vinic. Dnes má Claudio Alario na starost zejména péči o vinice, ve sklepě kraluje jeho starší syn Matteo.

Tip
sommeliera
"Claudio Alario je zástupcem "moderního" přístupu v Barolu, pro zrání vín používá prakticky výhradně jen barikové sudy. Díky tomu jsou jeho Barola přístupnější jako mladá a lze si je vychutnat prakticky okamžitě po uvedení na trh."

Ohodnoťte tento produkt

  • Skvělý kousek.Barolo je moje oblíbené víno.
    Tomáš, přidáno 10. 8. 2015 09:19
Více recenzí ↓

Další vína z vinařství

300+
různých vín

Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.

Sleva 100 Kč
na první nákup

Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.

Doprava zdarma
od 6 lahví

Při objednání alespoň 6 lahví máte dopravu po celé České republice zdarma.

Věrnostní
program

Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.