Dolcetto di Diano d´Alba Superiore "Sori Pradurent DOCG 2019
Tip
sommeliera
"Tohle víno vás překvapí svou komplexnostní a robustním projevem. Krásné plné červené víno, které je příjemně zakulacené zráním v kvalitních francouzských barikových sudech. Lepší Dolcetto jste ještě určitě neochutnali."

Claudio Alario

Dolcetto di Diano d´Alba Superiore "Sori Pradurent DOCG 2019

Recenze (1)

0,75 l

420 Kč s DPH
+
Skladem více než 10 ks
Zrání
10 měsíců v sudech barrique
Potenciál vína
určené k uložení
Obsah alkoholu
14,5 %
Odrůda
Dolcetto

Víno je hluboké, temně purpurového odstínu s rubínovým okrajem. Jeho elegantní čistá vůně připomíná zralé třešně a lesní plody s nádechem divokého koření a tabákového listu. Chuť je intenzivní, sametová s hedvábnými tříslovinami a velmi šťavnatá díky svěží kyselince, která vybízí k dalšímu napití. Příjemné a rafinované víno z jedné z nejlepších vinic této části Piemontu.

Druh vína: suché

Ideální teplota: 12  - 14 °C

Analytické hodnoty: Alkohol: 14,5 %; Kyselina: 5,8 g/l; Zbytkový cukr: 2,6 g/l

Vinice: Víno z oblasti Diano d’Alba, která na východě sousedí se zónou Barolo a která je vyhlášená na skvělá vína odrůdy Dolcetto. V tomto případě hrozny pochází z vinice Pradurent, kde má Claudio Alario vysazené 20 let staré keře Dolcetta. Tato trať leží v nadmořské výšce 400 metrů a má velmi dobrou expozici vůči slunečnímu záření. Velmi hustá výsadba, systém vedení révy Guyot, hrozny se sklízí výhradně ručně v polovině září. Přísná selekce jen perfektně zralých hroznů.

Sklep: Hrozny jsou odstopkovány a mošt kvasí za kontrolované teploty v moderních nerezových tancích. Před nalahvováním víno zraje 10 měsíců v použitých francouzských barikových sudech. V láhvi je víno uzavřeno klasickým korkovým uzávěrem.

Kdy vypít: 2021 - 2026

Doporučení v gastronomii: Daňčí medailonky, zvěřinové ragú na portském nebo špikovaný zajíc s jalovcem s polentou.

Přečtěte si na našem blogu: Vyzkoušejte piemontské Dolcetto

...

Claudio Alario

Vinařství založil dědeček Claudia v roce 1900, dlouho však rodinná firma fungovala jako dodavatel hroznů pro jiné výrobce. V roce 1990 se vinařství ujal právě Claudio a prakticky okamžitě se rozhodl lahvovat celou svou produkci. Společně se svým bratrem Matteem začali s lahvováním Dolcetta, které se velmi brzy stalo jedním z nejlepších v rámci zóny Diano. Později, v roce 1995, začali s produkcí Barola, které lahvují z vinic Sorano a Riva Roca. Claudio Alario má přezdívku Mr Dolcetto a tato odrůda je pro něj i v současnosti srdcovou záležitostí. Z často podceňované odrůdy dokáže lahvovat krásná vína, která snesou i delší archivaci. Pro vína Claudia Alaria je charakteristický modernější styl, vína vznikají za šetrného použití barikových sudů nebo velkých sudů ze slavonského dubu. Všechna vína pochází z hroznů z jeho vlastních vinic. Dnes má Claudio Alario na starost zejména péči o vinice, ve sklepě kraluje jeho starší syn Matteo.

Tip
sommeliera
"Tohle víno vás překvapí svou komplexnostní a robustním projevem. Krásné plné červené víno, které je příjemně zakulacené zráním v kvalitních francouzských barikových sudech. Lepší Dolcetto jste ještě určitě neochutnali."

Ohodnoťte tento produkt

  • Vynikající víno na zimní večery. Chuťově hodně do lesních plodů, příjemná doznívající chuť na patře.
    Pavel, přidáno 28. 12. 2016 17:36
Více recenzí ↓

Další vína z vinařství

300+
různých vín

Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.

Sleva 100 Kč
na první nákup

Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.

Doprava zdarma
od 6 lahví

Při objednání alespoň 6 lahví máte dopravu po celé České republice zdarma.

Věrnostní
program

Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.