Matteo Alario: Ročník 2019 byl pro Barolo klasický

23. 1. 2023

Matteo Alario: Ročník 2019 byl pro Barolo klasický

Rodinné vinařství Claudio Alario, které sídlí poblíž obce Diano d'Alba v Piemontu, je naším dlouholetým partnerem. Jeho hlavní tvář, Matteo Alario v uplynulých letech několikrát zavítal do Prahy, aby představil červená vína z produkce vinařství.


Malé rodinné vinařství je známé skvělými víny tradičních piemontských odrůd Dolcetto, Barbera a Nebbiolo. Nový ročník jejich vín Barolo Sorano a Barolo Riva Rocca jsme aktuálně přivezli na náš sklad. Při té příležitosti jsme Mattea Alaria požádali o krátký rozhovor.

Vinařství založil dědeček Claudia v roce 1900, dlouho však rodinná firma fungovala jako dodavatel hroznů pro jiné výrobce. V roce 1990 se vinařství ujal právě Claudio a prakticky okamžitě se rozhodl lahvovat celou svou produkci. Nerjprve začal s lahvováním Dolcetta, které se velmi brzy stalo jedním z nejlepších v rámci zóny Diano. Později, v roce 1995, začali s produkcí Barola, které lahvují z vinic Sorano a Riva Roca. Claudio Alario má přezdívku Mr Dolcetto a tato odrůda je pro něj i v současnosti srdcovou záležitostí. Z často podceňované odrůdy dokáže lahvovat krásná vína, která snesou i delší archivaci. Dnes vinařství vede se svými dvěma syny Matteem a Francescem.

  • Hlavní odrůdou v portfoliu vinařství je Dolcetto. Můžete popsat, čím je podle Vás tato odrůda zajímavá a jedinečná?

Dolcetto představuje 25-30 % naší produkce. Je to původní odrůda, která si našla silné pouto s půdou a terroirem vůbec tady v Diano d Alba. Je to odrůda schopná nás v mnohém překvapit, ale je velmi obtížné s ní pracovat. Ve vinici je mnohem citlivější na napadení chorobami, vyžaduje mnohem více manuální práce než odrůda Nebbiolo. Ve sklepě je to pro nás možná technicky nejsložitější víno na výrobu, kvůli problémům, které mohou vzniknout. Na druhou stranu mladá vína Dolcetto mohou disponovat příjemnou svěžestí a v průběhu let se mohou vyvinout v zajímavé komplexní víno, které poskytuje mnohá uspokojení.

Dolcetto

  • Oblast Diano d Alba je vyhlášená právě víny Dolcetto. Proč se odrůdě daří právě zde?

Ano, v oblastech Diano d'Alba a Dogliani najdete ty nejlepší vinice pro výrobu Dolcetta. Máme tu dokonce seznam klasifikovaných Cru, podobně jako je tomu například v sousedním Barolu. A pokud vinař vinifikuje hrozny z konkrétní vinice samostatně, může její název umístit na etiketu vín. My například máme v sortimentu tři vína Dolcetto ze tří odlišných vinic - Sorì Montagrillo, Sorì Costafiore a Sorì Pradurent. Dolcettu se u nás daří díky středně zrnité vápenaté půdě zvané „Arenaria di Diano“. Jedná se o typ půdy s vrstvami písku, které se stmelily v průběhu tisíciletí. Skvělému vyzrávání hroznů přispívá i vynikající expozice našich vinic.

  • Dolcetto není považováno za odrůdu pro delší archivaci. Čím to, že Vaše vína mohou úspěšně zrát delší dobu na láhvi?

Myslím, že je to určitě díky skvělé práci odvedené na vinici již při výsadbě, kde pečlivě vybíráme všechny nejlepší expozice pro naše vinice. Každým rokem pak věnujeme našim vinicím a révě maximální pozornost, při velmi krátkém zimním řezu, při zelených pracích, které vždy provádíme na všech vinicích mezi červencem a srpnem. Snižujeme optimálně zatížení rostlin, abychom zajistili, že hrozny mohou každý rok dosáhnout optimální zralosti. Dolcetto je odrůda, která má tendenci jít do redukce, takže je potřeba s ní velmi citlivě pracovat i ve sklepě a provádět několikeré přečerpávání ze sudů až po lahvování.

  • Vinařství Claudio Alario je čistě rodinného charakteru. Kdo všechno ve vinařství působí a jak máte v rodině rozděleny kompetence?

Jak jste dobře řekl, firma je rodinná a snažíme se vše zvládat v rámci rodiny. Není úplně možné si práci dogmaticky rozdělovat, každý tedy umí vše od vinohradu, přes sklep, až po degustační akce a návštěvy zahraničních trhů. Pokud jde například o práci ve sklepě, tu si momentálně dělíme mezi sebe především já a můj bratr Francesco.  Vždy se ovšem můžeme spolehnout na zkušenosti našeho otce Claudia, který nám pomáhá při nejdůležitějších rozhodnutích.

Rodina Alario

  • Pro vinařství Claudio Alario je typická práce s barikovými sudy. Vína v nich necháváte zrát poměrně dlouho. Můžete popsat, kolik barikových sudů ve vinařství máte, jaké značky preferujete a jak s nimi pracujete?

Náš otec Claudio vždy používal francouzské barikové sudy a ve vinařství věříme, že má jejich používání mnoho výhod. Pomáhají zafixovat barvu vína, při práci s odrůdami s robustními tříslovinami je barrique dokáže zjemnit a učinit víno přístupnějším v mladém věku, ale zároveň zachovat jeho dlouhověkost. Ve vinici pracujeme na tom, abychom vždy měli hrozny velmi vysoké kvality, a proto je pro nás důležité, abychom neztratili dříve odvedenou práci použitím například nekvalitních sudů.

Každoročně vyměňujeme velkou část našich barikových sudů, abychom vždy pracovali s úplně novými sudy, nebo sudy po prvním použití.  Chceme tak předejít problémům s bakteriemi nebo jiným odchylkám ve vínech.

  • Jedním z mých oblíbených vín v sortimentu vinařství je Barbera Valletta. Vždy neuvěřitelně komplexní víno. Můžete něco říci o vinici, ze které pochází, staří révy?

Z piemontských odrůd je Barbera tou s nejmenším množstvím tříslovin. Je to ale odrůda jejíž hrozny mají velké bobule a je na ní snad nejvíce vidět veškerá práce na vinici. Hodně důležitá je v tomto ohledu redukce hroznů, protože umožňuje snížit kyselost a naopak zvyšuje koncentraci výsledného vína.

Vinice, odkud pochází toto konkrétní víno, je v katastru obce Diano d'Alba a má stáří cca 70 let. Sklizeň probíhá v polovině října a následuje fermentace 10 až 12 dní a zrání vína 18 až 20 měsíců ve francouzských barikových sudech. Od ročníku 2021 jsme se rozhodli uvádět na etiketě vína nově také výraz „Superiore“, abychom podtrhli dlouhou vinifikaci a charakter tohoto výjimečného vína.

  • Aktuálně máte v nabídce Barolo ročníku 2019. Jaký to byl rok? Co je pro vína charakteristické?

Ročník 2019 byl z našeho pohledu velmi „klasický“ ročník! Vegetativní cyklus ve vinici proběhl bez komplikací a Barola vykazují opravdu skvělou kvalitu. Jsou výrazně aromatická a strukturovaná. Rozdíly jsou patrné v případě obou vín, Barolo Riva Rocca je květinovější s jemnějšími taniny, oproti tomu Barolo Sorano má kořenitější vůni s výraznější strukturou chuti a intenzivnějšími tříslovinami. Myslím, že je to dobrý rok, vína můžete pít hned, ale hodí se také pro uložení do sklepa.

Vinice Sorano

  • Hodně se mluví o změně klimatu a dopadu změn na vinařské regiony. Jaké změny v klimatu vnímáte v Diano d Alba?

Klimatická změna bezesporu probíhá a my si to uvědomujeme každým rokem více a více. Některé zimy jsou méně chladné než jiné a někdy je léto opravdu extrémně horké. Na druhou stranu se zdá, že rostliny se dokážou mnohem lépe než my přizpůsobit různým momentům ročního období. Máme odrůdy se středně dlouhým vegetativním cyklem a domnívám se, že oproti stavu před 20 až 30 lety se sklízí hrozny s vyšší zralostí a to nemluvím jen o cukernatosti. Jde o celkovou komplexnost a aromatickou bohatost vín.

  • Plánujete do budoucna rozšiřovat sortiment vín nebo dokupovat nějaké vinohrady?

V loňském roce jsme dokončili velkou investici z pohledu naší rodiny. Koupili jsme novou vinici v zóně Barolo a v roce 2022 zde uskutečnili naši první sklizeň. Na konečná vína si budeme muset ještě pár let počkat, ale první výsledky vypadají opravdu slibně. Kromě toho máme i delší, zhruba desetiletý projekt, v rámci kterého chceme rozšířit naše výrobní prostory ve vinařství.

Autor: Mikuláš Duda

Vinice Riva Rocca

Související produkty