Dolcetto di Diano d´Alba "Costa Fiore" DOCG 2019
Tip
sommeliera
"Vína odrůdy Dolcetto se většinou doporučují vypít jako mladá. Vína od Claudia Alaria ale mají komplexnost a strukturu a kromě toho, že jsou připravená k vypití hned po uvedení na trh, mají střednědlouhý potenciál zrání na láhvi."

Claudio Alario

Dolcetto di Diano d´Alba "Costa Fiore" DOCG 2019

0,75 l

370 Kč s DPH
+
Skladem více než 100 ks
Zrání
v nerezu
Potenciál vína
s potenciálem 2 až 5 let
Obsah alkoholu
14,5 %
Odrůda
Dolcetto

Vinice Sorì Costa Fiore (sorì znamená v piemontském nářečí jižní svah), se řadí mezi nejlepší polohy pro Dolcetto v oblasti Diano d’Alba a Claudio Alario je jedním z jeho předních producentů. Víno je živé rubínové barvy. Jeho štědrá vůně nám připomene ovocitost drobných peckovin, lesních plodů a čerstvě utržených hroznů, s jemným minerálním charakterem. V chuti je elegantní, dobře strukturované. Hodí se do gastronomie, krásně doprovodí pokrmy s červeného masa.

Druh vína: suché

Barva vína: červené víno

Oblast: Piemont

Ideální teplota: 12  - 14 °C

Analytické hodnoty: Alkohol: 14,5 %; Kyselina: 5,7 g/l; Zbytkový cukr: 2,5 g/l

Vinice: Víno z oblasti Diano d’Alba, která na východě sousedí se zónou Barolo a která je vyhlášená na skvělá vína odrůdy Dolcetto. V tomto případě hrozny pochází z vinice Costa Fiore, kde má Claudio Alario vysazené 50 let staré keře Dolcetta. Velmi hustá výsadba, systém vedení révy Guyot, hrozny se sklízí výhradně ručně v polovině září. Přísná selekce jen perfektně zralých hroznů.

Sklep: Hrozny jsou odstopkovány a mošt kvasí za kontrolované teploty v moderních nerezových tancích. Před nalahvováním víno v nerezu také leží necelý rok. V láhvi je víno uzavřeno klasickým korkovým uzávěrem.

Kdy vypít: 2021 - 2025

Doporučení v gastronomii: Perfektní k místním těstovinám z Piemontu zvaným tajarin nebo k pečenému masu.

Přečtěte si na našem blogu: Vyzkoušejte piemontské Dolcetto

Matteo Alario: Ročník 2019 byl pro Barolo klasický

...

Claudio Alario

Vinařství založil dědeček Claudia v roce 1900, dlouho však rodinná firma fungovala jako dodavatel hroznů pro jiné výrobce. V roce 1990 se vinařství ujal právě Claudio a prakticky okamžitě se rozhodl lahvovat celou svou produkci. Společně se svým bratrem Matteem začali s lahvováním Dolcetta, které se velmi brzy stalo jedním z nejlepších v rámci zóny Diano. Později, v roce 1995, začali s produkcí Barola, které lahvují z vinic Sorano a Riva Roca. Claudio Alario má přezdívku Mr Dolcetto a tato odrůda je pro něj i v současnosti srdcovou záležitostí. Z často podceňované odrůdy dokáže lahvovat krásná vína, která snesou i delší archivaci. Pro vína Claudia Alaria je charakteristický modernější styl, vína vznikají za šetrného použití barikových sudů nebo velkých sudů ze slavonského dubu. Všechna vína pochází z hroznů z jeho vlastních vinic. Dnes má Claudio Alario na starost zejména péči o vinice, ve sklepě kraluje jeho starší syn Matteo.

Tip
sommeliera
"Vína odrůdy Dolcetto se většinou doporučují vypít jako mladá. Vína od Claudia Alaria ale mají komplexnost a strukturu a kromě toho, že jsou připravená k vypití hned po uvedení na trh, mají střednědlouhý potenciál zrání na láhvi."

Ohodnoťte tento produkt

Podobné produkty

Další vína z vinařství

300+
různých vín

Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.

Sleva 100 Kč
na první nákup

Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.

Doprava zdarma
od 6 lahví

Při objednání alespoň 6 lahví máte dopravu po celé České republice zdarma.

Věrnostní
program

Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.