Chianti Classico - opravdová klasika ve světě špičkových vín

29. 8. 2022

Chianti Classico - opravdová klasika ve světě špičkových vín

Vinařství Felsina patří mezi nejvyhledávanější vinařství tradiční toskánské zóny Chianti Classico. Jsme rádi, že od letošního roku tato vína patří do portfolia společnosti VinoDoc.


Historii vín Chianti Classico a také rozhovor se zástupcem vinařství, Kristijanem Orosem, přinášíme v dnešním příspěvku.

Itálie má dlouhou a spletitou historii neodmyslitelně spjatou s vínem již od 8. století př.n.l. Féničané ovlivnili počátky vinařství ve střední Itálii za dob Etrusků a Řekové zase šířili svoji kulturu včetně vína ve svých koloniích na jihu Itálie. Je velmi pravděpodobné, že to byli právě Etruskové, kteří rozšířili vinnou révu do jižní Francie. Faktem však rozhodně zůstává, že víno se ve Francii začalo vyrábět mnohem později než v Itálii.

Ruku v ruce s expanzí Římské říše vzrůstal i odbyt vína, které se tehdy transportovalo v amforách. S rozpadem Římského impéria v 5. století našeho letopočtu však do značné míry klesl i export vína, nicméně víno zůstalo součástí typického středozemního jídelníčku a tak se produkovalo vesele dál, jen v menším množství. Ekonomická situace Itálie se značně zlepšila v 11-14. století a města jako Janov a Benátky se staly centrem obchodu a Florencie se stala hlavním městem bankovnictví pro celou Evropu. Nejstarší banka na světe, která je stále v provozu již od roku 1472, se nachází právě v toskánské Sienně (Monte dei Paschi di Siena). Jedny z nejvýznamnějších vinařských rodin, jako jsou Antinori nebo Frescobaldi, získaly své bohatství právě v bankovní sféře. Vydělané peníze pak investovali do koupi pozemků a produkce vína. Tyto rodiny nejenže jsou činné dodnes, ale vytváří jedny z nejvíce oceňovaných vín na světě.

Felsina vinarstvi

Důraz na kvalitu je něco, co je Chianti vlastní po dlouhou dobu.  V roce 1444 byl vydán zákon, ve kterém bylo zakázáno sklízet hrozny před uvedeným datem, aby hrozny nebyly nedozrálé. Toskánský vévoda Cosimo III. Medicejský pak v roce 1716 vymezil 4 regiony, kde se může pěstovat víno. Tyto regiony se staly předchůdci dnešních apelací.

Moderní vinařství však začalo až v 19. století. V této době vznikla vína, která se velice podobají těm dnešním. Oblast Chianti se stala známá pro svá vína postavená na odrůdě Sangiovese, což zapříčinil Baron Bettino Ricasoli, který se stal později ministrem Itálie. V roce 1872 totiž doporučil, že Chianti by mělo obsahovat jako hlavní odrůdu Sangiovese a že by měla být použitá i bílá odrůda Malvasia pro výsledné zjemnění vín. Proporce bílých vín pak byla v Chianti po dlouhou dobu vyžadována a byla součástí pravidel DOC.

V roce 1932 se pak povolilo pěstovat víno na mnohem větší části. Dnes je toto území nazýváno Chianti DOCG, přičemž název Chianti Classico byl udělen původní hornaté oblasti, kde se tradičně Chianti pěstovalo. DOCG statut byl Chianti Classico udělen v roce 1996 a od té doby je region samostatná, tzn. není jednou z podzón Chianti DOCG.

Jaké víno je Chianti Classico

Chianti Classico je hornatá oblast, která se rozprostírá mezi Siennou a Florencií. Víno se pěstuje zhruba mezi 200 a 500 m.n.m. a právě nadmořská výška způsobuje chladnější noci, a tím ci víno uchovává svoji svěží kyselinku. Klimaticky se tak podobá Chianti Rufině, nicméně důležitým rozdílem jsou zdejší půdy. Galestro je půda na bázi slínů a říká se, že dává aromatičtější vína s větším potenciálem zrání.  Naopak alberese je na bázi vápence, který dává vínům mohutnější strukturu a tělo.

Vína musí mít minimálně 80% odrůdy Sangiovese, ale většina vín má zhruba 90% a jsou doplněné místními (např. Canaiolo) nebo mezinárodními odrůdami (hlavně Merlot). Důležité je, že blend nesmí obsahovat žádné bílé odrůdy. Chianti Classico nesmí být uvedeno na trh dříve než další říjen po sklizni a Chianti Classico Riserva musí zrát 2 roky od 1. ledna po sklizni. Na etiketách take často uvidíte název konkrétní vinice.

Felsina sklep

Vinařství Felsina stojí v jihovýchodní části zóny Chianti Classico v obci Castelnuovo Berardenga. Zde, v nejteplejší části celé provincie, vyrábí Fèlsina jedny z nejlepších a nejkomplexnějších Sangiovese, které vyhledávají milovníci vín po celém světě. Felsina je historicky jedno z prvních vinařství, které se v rámci svých prestižních vín zaměřilo výhradně na odrůdu Sangiovese Grosso. Nikdy v historii vinařství nepoužívalo mezinárodní odrůdy jako Merlot nebo Cabernet Sauvignon a vína tak maximálně respektují tradice a terroir této části Toskánska. Vinice vinařství Fèlsina jsou obhospodařovány organicky a réva pro vína Chianti Classico dosahuje průměrného stáří 30 let.

Nedávné galadegustace VinoDoc se účastnil také zástupce vinařství Felsina, pan Kristijan Oros, který souhlasil s rozhovorem pro náš blog.

Felsina VinoDoc

Kristiáne, jak jsi se vlastně dostal k práci u Fèlsiny a co je na tomto vinařství unikátního?

S víny od Fèlsiny jsem se potkal již mnoho let zpátky, když jsem pracoval jako food beverage manager v 5 hvězdičkovém hotelu. Styl vín a jejich osobitá interpretace odrůdy Sangiovese mne nadchla již tehdy a tak si tato vína našla stále místo na mém menu.

Když jsem se přestěhoval do Německa, změnil jsem trochu směr své kariéry a v roce 2012 jsem navštívil stánek Fèlsiny na německém veletrhu ProWein. Tam jsme se začali bavit o možnosti reprezentovat vinařství v Německu a 3 měsíce poté jsem byl již členem týmu.

Pracovat pro Fèlsinu je radost. Je to unikátní vinařství, ke kterému mám navíc velmi osobní vztah.

Chianti Classico má dlouhou historii, stejně jako Fèlsina. Již Římané věřili v unikátnost tohoto místa a zbudovali zde poštu a důležitou občerstvovací zastávku. Dokázal bys říct, jak se tato bohatá historie promítá ve vínech a zároveň doplňuje s moderními technikami, které Fèlsina používá?

Současná budova vinařství pochází z 18. století, nicméně její prapůvod je již z doby antické. Pro Etrusky znamenalo jméno Fèlsina v překladu “místo pohostinnosti”, což Římané dovedli do praxe. Dokumenty z roku 1165 nám navíc dokládají, že v té době byla Fèlsina důležitou zastávkou na cestě Via Francigena, což byla jedna z významných obchodních cest, ale také poutní cestou spojující Santiago de Compostela a Jeruzalém.

I dnes Fèlsina hostí cestovatele z celého světa a my jsme rádi, že můžeme lidem ukázat, co nás již od začátku  inspirovalo při tvoření vín z odrůdy Sangiovese - respekt a snaha zachovat unikátní charakter půdy okolo Fèlsiny.

Rodina Poggiali zakoupila tuto malou usedlost v roce 1966. Tedy v době, kdy na tom italské vinařství nebylo zrovna nejlépe a dotáhla to až k dnešním 500 hektarům půdy. Z toho je 72 hektarů vinohradů, což odpovídá roční produkci zhruba 500 000 lahví.

Giovanni Poggiali je již třetí generací vinařské rodiny a klade velký důraz na výzkum a odrůdu Sangiovese, která zde má dlouhou tradici. Řekl bych, že našel rovnováhu mezi přírodou a technologiemi, tradicí i moderními postupy.

Ono ostatně kombinace moderního a tradičního je to, co vystihuje příběh tohoto místa… dlouholetá zkušenost a důležitost výzkumu, ale i příběh rodiny, které spojuje láska k půdě a vínům, která jsou zde vytvářena.

Felsina vinice

Můžeš nám prozradit, co bylo cílem toho výzkumu?

Oblast v okolí Castelnuovo Berardenga, jižní část Chianti Classico, je vhodná pro pěstování Sangiovese. Vína, která ve Fèlsině vytváříme jsou pouze z odrůdy Sangiovese. To, co je na nich jiného, je právě odlišné terroir.

Fèlsina má k dispozici různé druhy půdy, klony Sangiovese i mikroklima… každé z nich odlišné a jedinečné. Po konzultaci s naším enologem Francem Bernabei, jsme se snažili objevit plný potenciál každého vinohradu, takže jsme začali hrozny zpracovávat zvlášť podle odlišných mikrozón.

Důležitý je také program na rozpoznání různých klonů révy vinné, který zde začal již v 80. letech. Cílem bylo zachovat různé druhy Sangiovese z různých cru. Když se bavíme o Sangiovese z Fèlsiny, je vždy důležité zmínit množství různých terroir. Tak vlastně vznikla vína Rancia a Fontalloro v roce 1983 - obě dvě vyrobena 100% ze Sangiovese.

Na pražské masterclass jsi začal prezentací vín Berardenga Chianti Classico DOCG 2019 a Berardenga Riserva 2018. Jaký je mezi nimi rozdíl z hlediska výroby a co bys doporučil z hlediska párování s jídlem?

Berardenga Chianti Classico je vyrobena 100% ze Sangiovese hroznů, které se nachází v zóně Chianti Classico. Vinice mají různou půdu, klony, mikroklima, odlišné datum sběru podle zralosti apod. a proto je každá vinice zpracována zvlášť a poté víno zraje ve velkých a středních slavonských sudech (ten největší má velikost 69 hl!) a z 5-8% v použitých barikových sudech.

Fèlsina Berardenga je svěží a mladistvé Chianti Classico, které má ale zároveň výbornou strukturu. Je to víno, které si máte užít tak, jak je - mladé. Z hlediska párování s jídlem bych zvolil sýry, prosciutto, těstoviny, pizzu ale i sushi, které podtrhne lehkou kořenitost a mineralitu ve víně.

Riserva je vytvářena pouze v těch nejlepších letech. Zraje delší dobu ve velkých sudech, je mnohem komplexnější a má i více tříslovin právě ze zrání v sudu. Tóny tabáku a koření jsou právě typické pro Sangiovese z Fèlsiny, které jsou mnohem více výrazné ve vínech Rancia, Fontalloro a Colonia. Riserva se výborně hodí k masovým pokrmům jako jsou steaky, játra nebo toskánskému sýru Pepato Toscano. Víno můžete vypít hned, protože třísloviny nejsou agresivní, ale můžete počkat i 10 let.

Pravý potenciál zrání jsme měli šanci posoudit, když jsme ochutnávali víno Rancia Chiani Classico Riserva 2018 a ročník 2013. Rancia je víno z jedné vinice, co je na tomto místě tak unikátního, že jste se rozhodli toto víno vytvořit.

Rancia je terroir dvou kopců Poggio a Rancia, které se nachází v nadmořské výšce 410 m.n.m. Vinohrad se nazývá podle staré farmy Rancia, která byla ve středověku benediktinským klášterem.

Je to místo, kde máte nádherný výhled do krajiny a hory směrem k Sieně. I když jsem zmiňoval, že má Fèlsina mnoho odlišných půd, na tomto vinohradě najdeme převážně půdu Albarese s trochou Galestra v těch nejvyšších místech. Vinohrad je obklíčen lesy a je orientován na jihozápad.

Rancia Chianti Classico Riserva je kombinace elegance, vyváženosti a struktury. Od roku 1983 reflektuje Rancia toto unikátní terroir a ukazuje svůj potenciál k dlouhému zrání. Nedávno jsem měl možnost otevřít Rancii z roku 1994 stále byla tak neuvěřitelně svěží!

Poslední dvě vína, které jsme ochutnávali bylo Fontalloro IGT Toscana 2019 a ročník 2011. Fontalloro je jedno z top vín od Fèlsiny a přesto používá nižší klasifikaci IGT Toscana. Můžeš prosím vysvětlit, proč používáte tuhle apelaci?

Stějně jako Rancia, Fontalloro vzniklo v roce 1983 a je to víno, které nejlépe charakterizuje hranice dvou oblastí. Některé z vinic Fèlsiny jsou totiž v oblasti Chianti Colli Senesi a ostatní jsou v nejjižnějším cípu Chianti Classico. Hrozny pro Fontalloro pochází z obou oblastí. Vinice Fontalloro se nachází v Chianti Classico ve vyšší nadmořské výšce a zbývající dva vinohrady Casalino a Arcidossino jsou na druhé straně v Chianti Colli Secesi. Hranice mezi těmito oblastmi není jen administrativní, ale také geologická - na jedné straně kamenitá půda a na druhé písčitá půda. Fontalloro je tak výrazem těchto dvou oblastí.

V roce 1983 vzniklo Fontalloro jako stolní víno, protože bylo ze 100% z odrůdy Sangiovese a to nebylo v té době povoleno. Potom se stalo součástí skupiny supertoskánských vín. Tedy součástí skupiny, která z nějakého důvodu porušovala pravidla DOCG apelace.

Když už se bavíme o systémech klasifikace vín, v poslední době bylo hodně diskutované zavedení termínu Chianti Classico Gran Selezione. Vína musí být z jedné vinice, která je vlastněna vinařstvím a musí zrát minimálně 30 měsíců (nemusí však zrát v sudu). Co si o tom myslíš a které víno z vašeho portfolia této klasifikaci odpovídá?

Chianti Classico Gran Selezione je vrchol pyramidy Chianti Classico. Je to selekce těch nejlepších hroznů vinařství. Dle mého názoru tento termín jednoznačně přispěl ke zviditelnění vín z apelace Chianti Classico.

Z našich vín odpovídá této klasifikaci Colonia, která má velmi opulentní strukturu díky tomu, že zraje 30 měsíců v barikových sudech. Roční produkce je limitována na maximálně 6000 lahví.

Jaká je podle tebe budoucnost oblasti Chianti Classico?

Díky snaze mnoha producentů vína i organizaci Consorzio of Chianti Classico proběhla v posledních letech taková renesance této apelace. Příkladem je i zavedení Gran Selezione v roce 2014 a projektu Uga del Chianti Classico z minulého roku.

Obecně bych řekl, že celosvětová prestiž této apelace vzrůstá. Vidím také, že snaha producentů je dále šířit a rozvíjet dobrou pověst těchto unikátních a prestižních vín. Z hlediska apelace jako celku se snažíme čelit globálnímu oteplování, respektujeme více přírodu a snažíme se šetřit vodou, která se stává vzácnější.

Díky za rozhovor a ještě nám na závěr prozraď , co by nás čekalo, kdybychom se rozhodli Fèlsinu navšívit osobně.

Návštěva Fèlsiny je vždy unikátním zážitkem. Je to dokonalý mix historie a tradice. Můžete se těšit na klasickou ochutnávku vín, ale nabízíme i komentované prohlídky s obědem a degustací. Během léta také pořádáme tematické večery s vínem a hudbou. Když pojedete na dovolenou do Toskánska, tak se rozhodně zastavte, moc rádi Vás uvidíme!

Pokud byste chtěli s námi vinařství Felsina navštívit, máte příležitost v rámci podzimnho zájezdu v termínu 11. až 14. října. Více: https://www.vinodoc.cz/zajezd-za-vinem

Autor: Michaela Kapičková