Toskánský klenot: Chianti Rùfina

16. 2. 2022

Toskánský klenot: Chianti Rùfina

Milovníci červených toskánských vín a odrůdy Sangiovese by měli při vyslovení slovního spojení Chianti Rùfina jednoznačně zpozornět.


Stejně třeba jako vína Rosso di Montalcino nebo Morellino di Scansano, tak i Chianti Rùfina představuje toskánskou extratřídu, pokud se bavíme o kvalitě vín za rozumnou cenu. Vína Chianti Rùfina DOCG v nabídce eshopu VinoDoc nově reprezentuje špičkové rodinné vinařství Frascole.

Nejmenší ze sedmi Chianti zón leží severovýchodně od Florencie, vzdálená zhruba hodinu autem. Výrazně kopcovitá krajina s ostrůvky osázenými révou patří je domovem několika velmi zajímavých vinařství. Nejlepší vína Chianti Rùfina se mohou směle rovnat slavnějším Chianti Classico.

Na celkové produkci vín Chianti se Chianti Rùfina podílí asi jen 3 %. Aktuálně v celé zóně najdete jen 750 hektarů vinic, ale v příštích letech by plocha měla vyšplhat na rovný 1000 hektarů. Oblast je rozdělena na pět částí, a sice Pontassieve, Rufina, Londa, Pelago a Dicomano. Zdejší konsorcium tvoří 22 vinařství, která ročně nalahvují zhruba 3,5 milionů vín. Zóna byla oficiálně vymezena v roce 1932, na zařazení do kategorie DOC vín si místní producenti museli počkat do roku 1967 a od roku 1984 je Chianti Rùfina DOCG.

Styl vín Chianti Rùfina se od slavnějších Chianti Classico liší, díky odlišnému klima. To má větší vliv než půdní profil. Vinice tu rostou na kombinaci pískovce, slínu, v níže položených tratích jde spíše o jíly, s přibývající nadmořskou výškou se zvyšuje podíl kamene. Réva tu roste až do 500 metrů nad mořem, nejčastěji se ale nadmořská výška pohybuje mezi 300 až 400 metry.

Vína Chianti Rùfina bývají vyzbrojena vyšší svěží kyselinou, někdy působí ostřeji a ovocně delikátnějším projevem, než třeba některé svalnatější vzorky z Chianti Classico. Na severovýchodě Toskánska na úbočí Apeninského pohoří je totiž chladněji, fouká tu studený vítr od severu. Průměrná teplota tu celoročně nepřesahuje 14 °C a typicky tu v létě zažijete velké rozdíly v teplotách ve dne a v noci.

Vína lahvovaná pod označením Chianti Rùfina musí tvořit ze 70 – 100 % typická odrůda Sangiovese. Použití bílých odrůd je v blendu povoleno, ale maximálně z 10 %. Francouzské odrůdy Cabernet Sauvignon nebo Cabernet Franc pak zase nesmí tvořit více než 15 % vína. Sangiovese tak často ve vínech doplňují lokální odrůdy jako Colorino nebo Canaiolo. Vína mohou být uvedena na trh nejdříve 1. září následujícího roku po sklizni. Prestižní kategorie vín Chianti Rùfina Riserva pak vinařům ukládá vína archivovat minimálně po dva roky, přičemž minimálně šest měsíců musí víno strávit ve dřevě.

Mezi hvězdy malé vinařské oblasti patří i Frascole. Rodinné vinařství stojí na severním okraji zóny, v roce 2021 oslavil 30 let od svého založení. Ročně brány vinařství opustí kolem 60 000 lahví vín, od roku 1998 jsou vinice vedeny v BIO režimu. Na 16 hektarech vinohradů převládá odrůda Sangiovese, doplněná o Colorino, Pinot noir, Merlot nebo bílé odrůdy Trebbiano a Malvasia. Vlajkovými víny vinařství jsou vína Chianti Rùfina a Chianti Rùfina Riserva, která najdete v našem sortimentu.

Dokladem vysoké kvality vín Frascole budiž hodnocení časopisu Decanter, který vínu Chianti Rùfina Riserva 2017 udělil skvělé skóre 97/100.

Související produkty