Víno má krásnou sytě třešňově červenou barvu. Intenzivní a rafinovaná vůně připomíná, květinové tóny fialky a růže, tóny třešní, lesního ovoce, a ostružin. Nechybí ani tóny kůže, černého pepře, tabáku a lesního podrostu. V ústech je víno komplexní a koncentrované, zároveň působí elegantně a svěžím dojmem. Výraznější kyselinka je doplněná sametovými tříslovinami. Velké toskánské víno, s dlouho přetrvávající chutí a potenciálem delšího zrání.
Druh vína: suché
Barva vína: červené víno
Oblast: Toskánsko
Ideální teplota: 14 - 16 °C
Vinice: Hrozny se sbírají na jižních a jihozápadních vinicích v nadmořských výškách až 400 metrů nad mořem. Vinice jsou staré 20 až 50 let. Sklizeň probíhá ručně, v polovině října. Vinice jsou vedeny v BIO režimu.
Sklep: Hrozny se zbaví stopek a jemně lisují. Mošt zůstává v kontaktu se slupkami po dobu 18 dnů. Víno se přečerpá do francouzských barikových sudů k jablečno-mléčné fermentaci a následnému zrání po dobu 12 měsíců.
Kdy vypít: 2022 - 2030
Doporučení v gastronomii: Steaky a podobné úpravy červeného masa.
Přečtěte si na našem blogu: Toskánský klenot: Chianti Rùfina
Vinařství Frascole je hvězdou malé oblasti Chianti Rùfina, jedné z podzón pro výrobu vín Chianti. Ta leží východně od Florencie v kopcovité krajině na úbočí Apenin. Vinice jsou tu vysazeny v nadmořských výškách až 500 metrů. Větší rozdíly v teplotách ve dne a v noci a chladnější podzim se ve vínech projevují typickým delikátním ovocným charakterem a vyšší kyselinou. Rodinné vinařství Frascole stojí na severním okraji zóny, v roce 2021 oslavilo 30 let od svého založení. Ročně brány vinařství opustí kolem 60 000 lahví vín, od roku 1998 jsou vinice vedeny v BIO režimu. Na 16 hektarech vinohradů převládá odrůda Sangiovese, doplněná o Colorino, Pinot noir, Merlot nebo bílé odrůdy Trebbiano a Malvasia. Vlajkovými víny vinařství jsou vína Chianti Rùfina a Chianti Rùfina Riserva, která najdete v našem sortimentu.
S více než 70 000 hektary je Sangiovese zdaleka nejpěstovanější odrůdou Itálie. Najdete ho ve větší či menší míře hned v 17 z 20 italských vinařských regionů. Sangiovese je základem skoro všech velkých červených vín v Toskánsku. Najdete ho ve vínech Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano a samozřejmě také v Brunellu di Montalcinu. Kromě již zmíněného Toskánska je Sangiovese velmi významnou odrůdou dalších středoitalských regionů, jako jsou Emilia-Romagna, Umbrie, Lazio nebo Marche. Vína Sangiovese mají obvykle středně tmavou až tmavou rubínovou barvu. Na nose můžete očekávat širokou škálu vůní, které se mohou lišit v závislosti na konkrétním regionu a vinařských technikách. Typicky se objevují tóny čerstvého červeného ovoce, jako jsou třešně a maliny, spolu s bylinnými a kořenitými nuancemi. U vína s delším stárnutím se mohou objevit také tóny tabáku a dřeva. Sangiovese je známé svou vysokou kyselinou, která dodává vínu svěžest a živost. Vína mají obvykle středně plné až plné tělo, s jemně vyváženými tříslovinami. Kvalitní vína odrůdy Sangiovese jsou ceněna pro svou eleganci a strukturu. Mohou zrát i několik desítek let v archivu.
"Vína Chianti Rùfina bývají vyzbrojena vyšší svěží kyselinou, někdy působí ostřeji a ovocně delikátnějším projevem, než třeba některé svalnatější vzorky z Chianti Classico. Na severovýchodě Toskánska na úbočí Apeninského pohoří je totiž chladněji."
Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.