Méně známé odrůdy Itálie: Passerina a Grignolino

8. 1. 2024

Méně známé odrůdy Itálie: Passerina a Grignolino

Itálie je známá velkým množstvím odrůd vinné révy, které se používají pro výrobu vín v jednotlivých vinařských oblastech. V žádné jiné vinařské zemi nenajdete tak pestrou paletu odrůd.


Dvě zajímavé italské odrůdy, respektive jejich vína, nedávno doplnila sortimentu online vinotéky VinoDoc. Pojďme si představit bílou odrůdu Passerina z Marche a piemontské Grignolino.

Passerina je italská odrůda, která spjatá zejména se středoitalskými vinařskými regiony Marche, Lazio a Abruzzo. Podobně jako v případě další zdejší bílé odrůdy Pecorino, tak zájem o Passerinu v poslední dekádě roste jak mezi vinaři, tak konzumenty vín. Výsadby Passeriny tedy rostou a v současnosti dosahují necelých 900 hektarů.

Styl vín z jednotlivých oblastí se může výrazněji lišit, Passerina se nejčastěji lahvuje jako suché svěží bílé víno, ale v některých případech z ní vinaři dělají i šumivá nebo sladká dezertní vína.

Rozpoznat ve skleničce Passerinu není úplně jednoduché, ale typicky v těchto vínech hledejte tóny peckového ovoce, jako je meruňka, broskev nebo hruška a také náznaky medu, bílých květů, tymiánu nebo šalvěje. Passerina je většinou aromaticky výraznější víno ve vůni, v chuti příjemně delikátní a strukturované. Zejména ve vínech z Marche pak můžete najít v dochuti lehkou minerální slanost.

Vína odrůdy Passerina nejsou v drtivé většině určena k archivaci, je nejlepší je vypít během několik let od nalahvování, dochud si zachovávají svěží ovocný charakter a delikátní chuť. Nejzajímavější vína odrůdy Passerina hledejte v apelacích DOCG Offida, DOC Controguerra Passerina nebo Marche Passerina IGT.

S čím párovat vína odrůdy Passerina?

Vynikající kyselinka a nádherná vůně, to dělá z Passeriny skvělého společníka k pokrmům z mořských ryb. Zkusit můžete víno i s klasickým krémovým italským risottem, mořskými plody nebo středně výraznými sýry, jako je Pecorino.  

Grignolino - zapomenutý klenot Piemontu

Máte rádi červená vína odrůdy Nebbiolo nebo třeba Pinot noir a Gamay? Pak byste měli vyzkoušet také piemontské Grignolino. Tato odrůda je s Piemontem velmi úzce spjata, nejstarší zmínky tu o ní pochází až ze 13. století. Svého času byla velmi populární na šlechtických dvorech díky svému světlejšímu odstínu ve skleničce a elegantní jemné chuti. Dnes je Grignolino trochu opomíjená odrůda, která se pěstuje jen na 900 hektarech vinic. Právem si ale zaslouží pozornost milovníků elegantních lehčích červených vín.

Piemontu odrůda pochází a je tu rovněž známá pod alternativními názvy jako Barbesino, Balestra nebo Verbesino.  Grignolino je odrůda náročná na vhodnou polohu ve vinici. Potřebuje lokalitu, se skvělou orientací vůči slunci, ideálně s dobrým prouděním vzduchu a tyto polohy jsou v současnosti často rezervovány pro odrůdu Nebbiolo.

Dalším problémem Grignolina je jeho náročnost na práci ve vinici. Odrůda je náchylná různým onemocněním, hrozny mají tendenci dozrávat velmi nejednotně, bobule jsou velmi malé, výnosy tedy nízké. Často se tedy říká, že vinař tuto odrůdu musí vysloveně milovat, aby s ní pracoval.

Nejvíce je dnes Grignolino pěstováno v rámci piemontských provincií Asti a Alessandria. Rostoucí poptávka po lehčích červených vínech z poslední dekády znamená pro Grignolino novou šanci a někteří vinaři jako Marchesi Alfieri se jí s velkou vervou chopili.

Grignolino Marchesi Alfieri

Co čekat ve sklenici?

Vína odrůdy Grignolino mají velmi světlou barvu, někdy jsou na pomezí růžového a červeného. Ve vůni ale víno nabízí krásnou paletu tónů, od červených třešní, přes červený rybíz, až po květinové tóny připomínající fialku nebo kosatec. Neobvyklý není ani tón bílého pepře. V chuti čekejte lehčí červené víno s příjemnou ovocností, vyšší kyselinou a taniny. Alkohol bývá středně vysoký až nižší. Velkou výhodou oproti vínům odrůdy Nebbiolo je fakt, že na Grignolino nemusíte čekat roky, než bude v té nejlepší kondici pro vypití. Grignolino je ideální červené víno nejen na léto, kdy si ho můžete i lehce podchladit.

Ač delikátní v chuti, Grignolino nepostrádá strukturu a ovocný projev. Dobře se hodí k široké paletě jídel, od těstovin s rajčatovou omáčkou, přes mladé či středně vyzrálé sýry, k vegetariánským pokrmům, sushi, uzeninám nebo grilovanému masu. Grignolino je prostě ideální párty víno.                   

Nejlepší Grignolina hledejte v rámci piemontských apelací Grignolino d'Asti DOC, Grignolino del Monferrato Casalese DOC nebo Piemonte Grignolino DOC.    

 

Autor: Mikuláš Duda WSETDiploma

Související produkty