Svěží bílé víno slámově žluté barvy se zlatými odlesky. Ve vůni se projevuje intenzivní a přetrvávající vůní divokých květin a tóny žlutého peckového ovoce, jako je broskev, meruňka a jablka Golden Delicious. Na patře je středně plné a suché, s perzistentní chutí plnou ovocných tónů.
Druh vína: suché
Ideální teplota: 10 - 12 °C
Barva vína: bílé víno
Oblast: Marche
Vinice: Vinice staré šest až dvacet let se nacházejí na svazích kopců v nadmořské výšce 150 až 300 metrů s orientací na západ/jihozápad. Sklizeň se provádí ručně a probíhá v období od konce srpna do konce září. Zrání je neustále monitorováno, aby bylo možné přesně určit datum sklizně, přičemž hlavním cílem je zachovat dobrou kyselost, která je základem svěžesti tohoto vína.
Sklep: Po jemném lisování se mošt rychle ochladí a poté prochází statickou dekantací. Alkoholové kvašení probíhá v nerezových tancích s teplotou udržovanou mezi 14°C a 16°C a trvá přibližně 8-10 dní. Všechny fáze výroby, od sběru až po lahvování, probíhají bez přítomnosti kyslíku, aby se zachovalo primární aroma hroznů a dosáhlo se větší svěžesti chuti a buketu.
Kdy vypít: 2023 - 2025
Doporučení v gastronomii: Těstoviny a rizota se zeleninou, kořením a omáčkami z mořských plodů. Jemné pokrmy z mořských plodů a bílého masa.
Přečtěte si na našem blogu: Méně známé odrůdy Itálie: Passerina a Grignolino
Vinařství Umani Ronchi založil v roce 1957 Gino Umani Ronchi a za svoje sídlo si zvolil město Cupramontana ležící v srdci produkce vín Verdicchio Classico. Od roku 1990 společnost řídí jeho syn Michele. Ze 110 ha vinic produkuje Verdicchio Classico, z dalších 60 hektarů Rosso Conero a konečně v Colline Teramane sousední oblasti Abruzzo, kde od roku 2002 Umani Ronchi vlastní panství o 30 hektarech, se pěstuje Montepulciano d'Abruzzo, které jako první a jediné víno z této vinařské zóny získalo označení DOCG tohoto regionu. Vinařství patří mezi nejvýznamější výrobce vín v regionu Marche, jeho vína se vyváží do desítek zemí světa.
Passerina je italská odrůda, která spjatá zejména se středoitalskými vinařskými regiony Marche, Lazio a Abruzzo. Podobně jako v případě další zdejší bílé odrůdy Pecorino, tak zájem o Passerinu v poslední dekádě roste jak mezi vinaři, tak konzumenty vín. Styl vín z jednotlivých oblastí se může výrazněji lišit, Passerina se nejčastěji lahvuje jako suché svěží bílé víno, ale v některých případech z ní vinaři dělají i šumivá nebo sladká dezertní vína. Typicky v těchto vínech hledejte tóny peckového ovoce, jako je meruňka, broskev nebo hruška a také náznaky medu, bílých květů, tymiánu nebo šalvěje. Passerina je většinou aromaticky výraznější víno ve vůni, v chuti příjemně delikátní a strukturované. Zejména ve vínech z Marche pak můžete najít v dochuti lehkou minerální slanost. Vína odrůdy Passerina nejsou v drtivé většině určena k archivaci, je nejlepší je vypít během několik let od nalahvování, dochud si zachovávají svěží ovocný charakter a delikátní chuť. Nejzajímavější vína odrůdy Passerina hledejte v apelacích DOCG Offida, DOC Controguerra Passerina nebo Marche Passerina IGT.
Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.