Krásné svěží bílé víno s bohatě ovocným projevem a minerální dochutí. Grillo Sicilia DOC od Sallier de la Tour ve skleničce září světle slámově žlutou barvou se zelenkavými odlesky. Ze skleničky ucítíte energické tóny citrusových plodů, zeleného jablka a broskve. Na patře je Grillo středně plné, překypuje ovocnými tóny a disponuje dobrou perzistencí. Příjemná dochuť vybízí k dalšímu napití. Typické bílé víno ze Sicílie.
Druh vína: suché
Barva vína: bílé víno
Oblast: Sicílie
Ideální teplota: 10 - 12 °C
Analytické hodnoty: Alkohol: 12,5 %; Kyselina: 6 g/l; Zbytkový cukr: 1,7 g/l
Vinice: Grillo je tradiční odrůda používaná pro výrobu sicilské Marsaly. Toto svěží bílé víno se vyrábí 100% z hroznů Grillo vypěstovaných na vinicích Sallier de la Tour v oblasti Monreale nedaleko Palerma. Vinice se nachází v nadmořské výšce kolem 900 metrů nad mořem. Réva je vedena systémem Guyot v BIO režimu.
Sklep: Po ruční sklizni se hrozny vinifikují v nerezových tancích při kontrolované teplotě 16° C bez jablečno-mléčné fermentace. Víno pak zůstává na jemných kvasinkách čtyři měsíce, než se lahvuje.
Kdy vypít: 2024 - 2026
Doporučení v gastronomii: s předkrmy, s rybími pokrmy, mořskými plody, špagetami s mušlemi, dušeným nebo lehce grilovaným mečounem, čerstvými sýry.
Z našeho blogu: Poznejte sicilská vína
…
Sallier de La Tour patří pod jednoho z nejstarších producentů Sicílie, vinařství Tasca d´Almerita. Projekt se zrodil v roce 2008, kdy Filiberto Sallier de La Tour, princ z Camporeale, požádal Alberta Tascu, aby se postaral o jeho krásné panství pár kilometrů od Palerma. Panství patřilo rodině Sallier de La Tour od poloviny devatenáctého století, kdy se sem přestěhovala z Piemontu. Po komplexní analýze zdejších podmínek a terroiru byla za klíčovou odrůdou ve vinařství Sallier de La Tour zvolena odrůda Syrah. Ve vinicích, které jsou vedeny v BIO režimu, ji doplňují typické sicilské odrůdy Inzolia, Grillo nebo Nero d'Avola. Celkem disponuje vinařství Sallier de La Tour 50 hektary vinic a ročně vyprodukuje zhruba 300 000 lahví vín. Dnes vinařství spravuje Costanza Chirivino, členka rodiny Sallier de La Tour, s podporou týmu Tasca d’Almerita.
Grillo je považováno za jednu z nejlepších odrůd Sicílie. První zmínky o této odrůdě pochází až z 18. století, pravděpodobně se na Sicílii dostala z Apulie. V druhé polovině 20. století bylo Grillo nahrazováno produktivnějšími odrůdami, ale poslední dekády se karta obrací. Grillo vzniklo křížením odrůd Cataratto a Zibbibo (Muscat of Alessandria). V současnosti je odrůda vysazena prakticky jen na Sicílii, v Apulii se vyskytuje sporadicky. Vína odrůdy Grillo jsou příjemně tělnatá, jsou bohatě ovocná, objevíte v nich tóny citrusových plodů, grepu, peckového ovoce a středomořských bylinek. Někdy mohou připomínat vína odrůdy Sauvignon blanc.
"Považováno za jednu z nejlepších bílých odrůd Sicílie. Její popularita roste u vinařů i zákazníků a výsadby vinic se poslední dekádu výrazně zvšují. Ve vínech najdete typicky tóny citrusových plodů, grepu, peckového ovoce a středomořských bylinek. "
Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.