Ročník 2023: Velká výzva pro italské vinaře

6. 2. 2024

Ročník 2023: Velká výzva pro italské vinaře

Nepřízeň počasí způsobila v roce 2023 problémy v řadě vinařských regionů světa. Podle odhadů OIV bude produkce vín nejnižší za posledních 60 let. Jednou z nejvíce zasazených zemí je Itálie.


Jen v Itálii by měla být produkce vín dle odhadů nižší až o 5 milionů hektolitrů oproti dlouhodobému průměru. Jak loňský ročník vidí samotní vinaři? Zeptali jsme se některých našich dodavatelů.

Italští vinaři se v loňském roce museli popasovat s řadou negativních jevů způsobených v důsledku klimatické změny. Pozdní jaro a začátek léta přinesly záplavy a krupobití a v létě bylo problémem sucho. Neobvykle vydatné srážky v regionech střední a jižní Itálie umožnily masivní nástup peronospory.

Velké výpadky produkce až o 20 % oznámili vinaři v Toskánsku, ve středoitalském regionu Abruzzo se očekává pokles objemu o 40 % na 1,85 milionu hektolitrů. Velké ztráty počítají i vinaři na jihu, tedy ve vinařských regionech jako Apulie nebo Sicílie. I tady se vyprodukuje o desítky procent méně, než je obvyklé.

Naopak vinařský sever Itálie si prošel ročníkem bez zásadních komplikací. V Piemontu, tedy místě, kde vznikají slavná vína Barolo a Barbaresco, se očekává pokles produkce o 2 % na 2,68 milionů hektolitrů. Ve vinařských regionech jako je Benátsko nebo Jižní Tyrolsko dokonce počítají s mírným nárůstem produkce.

Jak vidí ročník 2023 někteří z našich vinařů

Cosimo Lippi, Frascole (Toskánsko)

„Klimatické podmínky pro nás byly loni velmi těžké. Ročník 2023 byl jedním z nejtěžších za poslední desetiletí. Zaznamenali jsme intenzivní deště během celého vegetačního cyklu, což způsobilo velmi výrazný vývoj peronospory, která nevyhnutelně vedla ke snížení výnosů. Navzdory tomu všemu jsme s velkým úsilím zachránili většinu sklizně, která není pozoruhodná objemem, ale velmi uspokojivá v kvalitě.“

Peter Zemmer, Peter Zemmer (Jižní Tyrolsko)

„Vinařský rok 2023 se vyznačoval extrémním počasím. Po poměrně časném zlomu pupenů v extrémně suchých prvních měsících následovalo deštivé, chladné jaro a vlhké léto. Teplo v červenci a srpnu, déšť na začátku září a pak dlouho očekávaný sychravý podzim s teplými dny a chladnými nocemi. Minulý rok měl opravdu všechno! Sklizeň 2023 jsme zahájili sklizní hroznů Chardonnay pro náš sekt dne 31. srpna a ukončili jsme ji 9. listopadu sklizní Pinot Noir Vigna Kofl v nadmořské výšce 1030 metrů. Objem sklizně se v roce 2023 vrátil k normálu po velmi nízkých výnosech v roce 2022. Dobré počasí v září až polovině října velmi pomohlo při sklizni zdravých, plně zralých a velmi kvalitních hroznů. Ročník 2023 je chladný, svěží, šťavnatý ročník pro bílá vína, tedy lehká alpská vína, což trh od Alto Adige očekává. Červená vína budou elegantní a ne příliš silná.”

Federica Boffa, Ca del Baio (Piemont)

„Ročník 2023 se u nás vyznačoval mírným jarem s průměrnými teplotami. Měsíc květen byl bohatý na srážky, které pomohly nahradit nedostatek srážek v předchozích měsících. Dne 6. července zasáhlo vinice v Langa a Roero prudké krupobití. To zničilo například 15 % produkce ve vesnici Treiso a 80 % bílých hroznů v Alta Langa. Léto bylo horké a velmi chudé na vodu. Sklizeň začala na začátku září bílými hrozny a skončila v polovině října sklizní hroznů odrůdy Nebbiolo. Přes problémy s vedrem a kroupami byly parametry hroznů velmi dobré, s velmi dobrou kyselostí. Kvůli nestabilním podmínkám v průběhu roku nám výroba klesla oproti předchozímu roku o 20 %. Na hodnocení kvality vín je ještě brzy, ale věříme, že se nám podařilo dosáhnout výborného výsledku.“

Giacomo Sisti, Umani Ronchi (Marche)

„Tento ročník si budeme pamatovat pro velké potíže, kterým jsme museli čelit. Zejména jsme se snažili minimalizovat škody v důsledku plísně peronospora, která mohla zničit produkci našich vinic. Od podzimu 2022, přes zimu, jaro a až do června jsme zažili období mnohem deštivějších než obvykle, následoval mimořádně horký červenec a srpen a teplé měsíce září a říjen charakterizované krásnými slunečnými dny bez deště. Ve vinicích jsme museli realizovat řadu opatření, která nám umožnila omezit ztráty na produkci. Celkově naše vinařství vyprodukuje asi o 25 % méně, než je historický průměr.“

Ivo Assanelli, Tasca d Almerita (Sicílie)

Sklizeň v roce 2023 představovala významné agronomické výzvy a byla možná jednou z nejtěžší za poslední roky. Sicílie zažila vydatné srážky na jaře a na začátku léta, což révě umožnilo akumulovat životně důležité zásoby vody, aby se vyrovnalo s následným horkem a obdobím sucha. Potýkali jsme se s problémy jako vinaři v dalších částech Itálie, typicky byla problémem plíseň révová, houbové onemocnění umocněné častými srážkami.

 

Autor: Mikuláš Duda DipWSET