Rosso di Montalcino: stále sebevědomější červená vína z Toskánska

7. 12. 2021

Rosso di Montalcino: stále sebevědomější červená vína z Toskánska

Vína Brunello di Montalcino jsou ikonou nejen Toskánska, ale celé Itálie. Podmínky v okolí městečka Montalcino jsou podle mnohých pro odrůdu Sangiovese vůbec nejlepší, a ta tak dává vzniknout vínům neuvěřitelné komplexnosti a elegance zároveň.


Stále více v kurzu je ovšem v posledních letech také dříve trochu podceňované víno Rosso di Montalcino. V uvozovkách „druhé“ víno oblasti je nyní díky zodpovědné práci vinařů zajímavou a přístupnější alternativou k Brunellu. Pokud rádi vyhledáváte vína se skvělým poměrem ceny a kvality, nemělo by Rosso di Montalcino uniknout vaší pozornosti.

Stejně jako Brunello i Rosso di Montalcino může vzniknout výhradně z hroznů odrůdy Sangiovese. Mezi místními vinaři sice několikrát probíhala debata ohledně uvolnění podmínek pro výrobu vín a povolení příměsi až 15 % jiných odrůd, většina z nich ale vždy podobné nápady odmítla. Naposledy v roce 2011. Hlavní rozdíl mezi víny Brunello di Montalcino a Rosso di Montalcino je délka minimálního zrání, které vína musí podstoupit, než je vinař může zařadit do prodeje. U Brunella jsou to čtyři roky (Riserva vyzrává dokonce pět let), naproti tomu Rosso di Montalcino si můžete koupit již po roce od sklizně, konkrétně od 1. září následujícího roku. Někteří vinaři ale nechávají vína vyzrávat déle, třeba roky dva.

Myšlenka vytvoření „druhého“ vína k Brunellu vznikla mezi místními výrobci v 60. letech 20. století, kdy začalo být jasné, že specializovat se pouze na produkci archivačně náročného Brunella, bude pro řadu vinařů ekonomicky tak trochu vysilující. Představte si, že máte firmu, jejíž produkce se může prodávat nejdříve za čtyři roky? Konsorcio místních vinařů tedy odsouhlasilo vznik alternativního vína, nejprve nazývaného jako Vino Rosso dai Vigneti di Brunello, neboli „červené víno z vinic Brunello“. Jméno Rosso di Montalcino se pak narodilo v hlavě nikoho menšího než Tancrediho Biondi Santi, tehdejšího majitele asi nejvyhlášenějšího vinařství celé oblasti.

Z nuly na pět milionů

Apelace DOC Rosso di Montalcino se stal následně vzorem pro podobné projekty v jiných částech Itálie, určitě znáte vína Rosso di Montepulciano nebo Rosso di Valtellina. Vína Rosso di Montalcino mohou vzniknout z hroznů vinic registrovaných pro tento typ vína, stejně jako z hroznů, ze kterých mohou vinaři lahvovat vyšší víno Brunello di Montalcino. Jde o nejlepší polohy v rámci celé oblasti.

Pravidla pro apelaci Rosso di Montalcino DOC byla klasifikována v roce 1983. Povolují vinařům také o něco vyšší výnosy, než v případě hroznů sklízených pro Brunello. Produkce vín Rosso di Montalcino postupně narostla až na 4 – 5 milionů lahví ročně. Rosso je prostě vínem pro každodenní radost, dříve připravené k vypití, svěží, ale zároveň s jasně čitelnou typickou strukturou a komplexností odrůdy Sangiovese. Kvalita vín Rosso di Montalcino šla za poslední dekádu hodně nahoru, což je výsledek moderních přístupů k vinifikaci a zkušeností vinařů v pěstování révy. Špičkové Rosso di Montalcino se tak může svým projevem a strukturou měřit s některými víny Brunello di Montalcino.

Co tedy čekat od vín Rosso di Montalcino?

Vibrující energii, čerstvé šťavnaté ovoce v ústech, vláčné taniny a příjemnou svěží kyselinu. Tahle vína jsou všechno jen ne fádní. Celkem jednoduše vás strhnou na svou stranu. V neposlední řadě jsou ideálním parťákem do gastronomie tzv. food friendly. Zkuste třeba těstoviny s boloňskou omáčkou, různé pokrmy z rajčat, krémové polévky nebo různé úpravy bílého masa.

Jak podávat víno Rosso di Montalcino?

Sklenice typu Bordeaux je ideální pro plnější červené víno z Toskánska. Je vyšší a její větší objem umožňuje plné rozvinutí vůní ve víně. Víno podávejte vychlazené na přibližně 14°C, můžete ho před konzumací otevřít s předstihem několika hodin. Rosso di Montalcino si dobře vychutnáte s grilovanou zeleninou, těstovinami s výraznější omáčkou (Carbonara, Arrabbiata), nebo se zvěřinou. Dobře se hodí také k jehněčímu, vepřovému nebo výraznějším sýrům.

Vína Rosso di Montalcino jsou v neposlední řadě zajímavou indikací budoucí kvality vín Brunello di Montalcino. Ta jak známo vstupují na trh až s odstupem čtyř let. Letos například vstupují na trh vína Rosso di Montalcino 2020. Slavné Brunello di Montalcino se stejnou číslovkou na etiketě ochutnáte až v roce 2025!

Související produkty