Etna: Nejžhavější vinařský region Sicílie

13. 6. 2022

Etna: Nejžhavější vinařský region Sicílie

Když před pár lety oznámil slavný piemontský vinař Angelo Gaja svůj záměr investovat do výroby vín na Sicílii, nevzbudilo to příliš velký údiv. Zdaleka totiž nebyl prvním vinařem, který se rozhodl vysadit vinice na vulkanickém podloží sopky Etny.


Slavný vulkán Etna a jeho svahy jsou poslední dekádu asi nejvyhledávanějším místem italských vinařských investorů. Zdejší unikátní terroir v kombinaci s lokálními odrůdami slouží jako základ pro vína neuvěřitelné elegance, komplexnosti a minerálního charakteru.

Etna čas od času překvapí nejen vinaře drobnějšími erupcemi. Zdejší vinice dosahují nadmořské výšky až 1050 metrů a tak v tomto ohledu jen stěží v Evropě hledají konkurenci. Veškeré práce ve vinici se vzhledem k náročným podmínkám a příkrým svahům často dělají manuálně. Proč se tedy vinaři pouští na tuto neklidnou půdu a dobrovolně zakládají ve zdejších podmínkách nová moderní vinařství?

Výroba vína na Etně není nic nového, i když se o ní hodně mluví zejména posledních 20 let. Historické doklady o pěstování révy zde sahají až do 6. století před naším letopočtem, kdy Sicílii prvně kolonizovali Řekové. Postupy pěstování révy a výroby vína si logicky přivezli sebou. Etna pak vinařsky dlouho stála mimo hlavní zájmové proudy až na konci 20. století se díky některým průkopníkům začínají dít věci. Jestli v roce 1988 bylo na Etně pouze pět komerčních vinařství, v roce 2015 už to bylo 110 producentů. Etna DOC tvoří zhruba 3000 hektarů vinic, což je z celkových více než 100 000 hektarů na Sicílii opravdu zanedbatelná porce. Není proto divu, že v kombinaci s velkým zájmem investorů jsou některé zdejší vinice podobně ceněné jako ty ve slavném Rheingau nebo Burgundsku.

Středomořské Burgundsko

Když už jsme u toho Burgundska… Úspěšný obchodník s vínem Marc de Grazia, který na Etně stojí za veleúspěšným projektem vinařství Tenuta delle Terre Nere, tento region k slavné francouzské oblasti v jednom ze svých prohlášení přirovnal. „Vína prodávám do 42 zemí světa, ale nikdy jsem se nesetkal s takovým zájmem klientů, jako je to v případě produkce z Etny,“ dodal na vysvětlenou. Druhou paralelou k Burgundsku pak je pro červená vína z Etny klíčová odrůda Nerello Mascalese. Ta je podobně jako Pinot noir velmi citlivá na proměny terroiru, dává vína barvou i aromatickým charakterem velmi lehce zaměnitelná s burgundskou produkcí. V rámci Itálie se pak pro vína Etna DOC Rosso nabízí přirovnání k Barbarescu nebo Barolu, tedy vínům velmi dobře známým již zmíněnému Angelu Gajovi. Podobně jako Pinot noir nebo Nebbiolo má i Nerello Mascalese potenciál velmi dobře vyzrávat v láhvi.

Cottanera

Co tedy utváří unikátní lokální „terroir“? V první řadě jsou to vulkanické půdy bohaté na živiny, které místním vínům dávají nezaměnitelný minerální charakter. Z některých vín jako by byla doslova cítit síra. Vysoká nadmořská výška je v podmínkách jinak spalující Sicílie také velké plus. Například pozdně dozrávající odrůda Nerello Mascalese si tu  užívá dostatečně dlouhého vegetačního cyklu a rozdíly v teplotách ve dne a v noci přispívají k dozrávání hroznů do ideální aromatické komplexnosti. Velmi dobré proudění vzduchu pak prakticky zabraňuje tvorbě plísní. Sečteno a podtrženo, pokud si odmyslíte pracnost a náročnost zdejšího prostředí, jsou podmínky pro pěstování révy na Etně prakticky ideální.

Dalším specifikem místních vinic je také to je, že v některých zdejších vinohradech najdete opravdu hodně staré keře révy. Zdejší sopečné půdy jsou totiž velmi často s vysokou koncentrací písku, který nevyhovuje známému škůdci mšičce révokaz. Když tedy decimoval koncem 19. století vinice napříč Evropou, tak se révě na Etně z velké míry vyhnul.  Například již zmíněné vinařství Tenute delle Terre Nere tak lahvuje víno z více než 100letých keřů.

Etna Bianco

Bílé, červené i růžové

Moderní historie zdejší produkce začíná rokem 1968, kdy byly definovány podmínky pro výrobu vín DOC Etna. Vína z regionu Etny jsou především suchá červená a bílá, ale výjimkou nejsou ani svěží růžová a bublinky. Ve vinicích jednoznačně převládají modré odrůdy, konkrétně Nerello Mascalese (2 454 ha) a Nerello Cappuccio (240 ha). Z bílých odrůd je to zejména Carricante (140 ha) a Catarratto (22 ha), doplněné o drobné výsadby dalších odrůd jako Minella, Grecanico nebo Insolia. Pravidla jsou produkci zdejších vín jsou nastavena následovně:

Etna DOC Bianco

  • Minimálně z 60 % odrůda Carricante. Odrůda Catarratto nesmí tvořit více než 40 %. Až 15 % vína mohou tvořit další nearomatické odrůdy jako Minnella nebo Trebbiano. Odrůda Carricante svým charakterem připomíná odrůdu Riesling, v některých případech vinaři vína lahvují jako 100% Carricante.
  • Víno s označením Etna Bianco Superiore musí tvořit odrůda Carricante minimálně z 80 %.
  • Čekejte vína, v jejichž chuti objevíte minerální slanost, nakouřenost, citrusy, meruňky, medovost. Charakteristicky také nechybí vyšší kyselina. Vína se až na vzácné výjimky nezpracovávají v dubových sudech. Podobné archivační vlastnosti jako Riesling.

Etna DOC Rosso a Rosato

  • Víno tvoří minimálně z 80 % odrůda Nerello Mascalese, která může být až do 20 % doplněna odrůdou Nerello Cappuccio. Až 10 % směsi mohou tvořit další nearomatické odrůdy, včetně bílých.
  • Víno s označením Etna Rosso Riserva musí minimálně 4 roky zrát (z toho alespoň 1 rok ve dřevě).
  • Charakterem jsou špičková vína z Etny někde na pomezí elegance vín z Burgundska a rustikálnosti a tanické komplexnosti vín Barolo a Barbaresco. Etna Rosso je víno s typickými tóny červených třešní, tabáku, bylinek nebo minerality. Růžová vína z Etny mají světlejší odstín, jsou lehká svěží a minerální.

Etna DOC je v neposlední řadě region spojený s všeobecně vysokou kvalitou produkce. Řada vinařství nabízí vína mimořádného charakteru a navíc za ceny, které vám v žádném případě nezdevastují rodinný rozpočet. Příkladem budiž i vinařství Cottanera, založené již v 90. letech uplynulého století. Už jejich základní řada vín s názvem Barbazzale reprezentuje typický místní styl vín a pravidelně dostává vysoké hodnocení uznávaných vinných kritiků.

Související produkty