Víno rubínovo-granátového odstínu. V elegantní vůni najdete moruše a drobné peckoviny jako jsou švestky nebo trnky, ale také povidla a tóny skořice a hřebíčku. V chuti je krásně strukturované, se sofistikovanými a dobře integrovanými tříslovinami. Ucítíte výrazné tóny kandovaných borůvek, švestek a černých třešní. Dlouhá a elegantní dochuť s příjemnými nuancemi černých bobulí. Víno, které si vychutnáte nyní i s odstupem mnoha dalších let.
Druh vína: suché
Barva vína: červené víno
Oblast: Toskánsko
Ideální teplota: 14 - 16 °C
Vinice: Vyrábí se z hroznů Sangiovese, z těch nejlepších vinic vinařství Tenuta Valdipiatta a jen v nejlepších ročnících. Réva roste na tufovitých půdách s přítomností vápence. Sklizeň probíhá ručně a vybírají se pouze zdravé bobule, které dosáhly optimální zralosti. BIO režim.
Sklep: Vinifikace probíhá v nerezových tancích při kontrolovaných teplotách mezi 24 a 28 °C. Macerace na slupkách asi 15 dní. Spontánní jablečno-mléčná fermentace v nerezu. Víno zraje 15-18 měsíců částečně ve francouzských dubových barikových sudech a částečně v sudech ze slavonského dubu 30 a 50 hl. Před uvedením do prodeje ještě leží 12 až 24 měsíců na láhvi.
Kdy vypít: 2023 - 2032
Doporučení v gastronomii: grilovaná a dušená červená masa, zvěřina, pečeně, uzeniny a středně až dobře vyzrálé sýry.
Přečtěte si na našem blogu: Toskánský klenot Vino nobile di Montepulciano
...
Tenuta Valdipiatta
Giulio Caporali, zakladatel vinařství Valdipiatta, koupil panství na konci 80. let, s cílem splnit si svůj sen a vytvořit skvělé víno. Postupně se mu podařilo vytvořit jedno z nejrespektovanějších vinařství v rámci apelace Vino Nobile di Montepulciano. V roce 2002 převzala vedení vinařství jeho dcera Miriam. Všechna vína Tenuta Valdipiatta pochází z hroznů révy vysazené na 30 hektarech vinic v majetku vinařství. Hned 80 % vinic je věnováno odrůdě Sangiovese, které se tu lokálně říká Prugnolo Gentile. Dalšími pěstovanými odrůdami jsou Canaiolo Nero, Mammolo a mezinárodní odrůdy Cabernet sauvignon, Merlot a Pinot Nero. Dvě nejdůležitější Cru vinařství nesou název Sanguineto a Vigna d'Alfiero a byly vysazeny na začátku 70. let. Od roku 2018 jsou vinice Tenuta Valdipiatta certifikované jako BIO. Červená vína zrají v kombinaci větších sudů ze slavonského dubu a kvalitních barikových sudů. Na začátku 90. let vinařství zahájilo spolupráci s profesorem Yvesem Gloriesem, který byl v té době vedoucím enologické fakulty v Bordeaux. Na tuto neocenitelnou zkušenost navázala v roce 2010 spolupráce s enologem Ericem Boissenotem, který poskytuje své služby také prestižním vinařstvím z Médocu, jako jsou Lafite Rothschild, Latour, Margaux, Mouton Rothschild a Palmer.
Přihlášení
Hodnotit mohou pouze registrovaní zákazníci po přihlášení.
Pokud u nás nemáte účet, můžete se registrovat zde.
Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.