Toskánský klenot Vino Nobile di Montepulciano

22. 5. 2023

Toskánský klenot Vino Nobile di Montepulciano

V posledních letech se v souvislosti s toskánskými víny mluví především o Chianti Classico, supertoskánských vínech z Bolgheri a vínech Brunello di Montalcino. Tradiční vína Vino Nobile di Montepulciano DOCG se ovšem stále intenzivně hlásí o slovo.


Příklon k ekologickému zemědělství, vyšší kvalita místních vín a nový systém značení nejprestižnějších poloh vrací těmto vínům zaslouženou pozornost. Vino Nobile di Montepulciano dle všeho opět míří mezi toskánskou smetánku.

Roční produkce vín Vino Nobile di Montepulciano se aktuálně pohybuje kolem šesti až sedmi milonů lahví, což je polovina produkce vín Briunello di Montalcino a několikanásobně méně, než v případě Chianti Classico. Pěstování vinné révy má ale kolem městečka Montepulciano velmi dlouhou tradici, která sahá do 8. století. V 14. a 15. století začala zdejší vína získávat pověst mezi šlechtou a aristokracií. Jak název napovídá, toto víno bylo oblíbeným nápojem králů, papežů a prezidentů, po dlouhá staletí. Symbolem toskánské ušlechtilosti.

Ještě v 18. století bylo nadšeně nazýváno „Králem všech vín“, ovšem v tom dvacátém šla kvalita zdejších vín rapidně dolů. Nic na tom nezměnil fakt, že Vino Nobile di Montepulciano patřilo mezi první italská vína s označením DOC (1966) a následně i prestižním DOCG v roce 1980 (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Tedy nejvyšším italským označením pro vína s chráněným původem.

Podobný osud ostatně v Itálii potkal velkou část prestižních vinařských regionů a v 60. nebo 70. létech to bylo mnohem více o kvantitě produkce než kvalitativních parametrech. Vinařům kolem městečka Montepulciano ovšem trvalo trochu déle, než naskočili na nové trendy ve vinohradnictví a výrobě vín. Dnes udávají směr regionu vinařství jako Poliziano, Boscarelli, Avignonesi, Salcheto, Bindella nebo Tenuta Valdipiatta. Celkem je zdejších 800 hektarů vinic rozděleno mezi 170 výrobců.

Tenuta Valdipiatta

Nejen Sangiovese

Podobně jako další velká toskánská vín, je i Vino Nobile di Montepulciano založeno na odrůdě Sangiovese, respektive místním klonu, kterému se říká Prugnolo Gentile. Název odkazuje na typické tóny švestek, které se ve zdejších vínech objevují. Každé Vino Nobile di Montepulciano musí být tvořeno odrůdou Prugnolo Gentile ze 70 – 100 %, menší podíl pak mohou tvořit typicky lokální odrůdy jako Canaiolo, Mammolo, nebo francouzské odrůdy jako Merlot a Cabernet Sauvignon. Trendem je určitě větší míra zapojení lokálních italských odrůd před těmi mezinárodními. Další pravidla apelace pak určují to, jak se vinaři mohou starat o vinice a révu. Hrozny pro výrobu vín Vino Nobile di Montepulciano musí být sklízeny ručně a vinaři nesmí ve vinici používat závlahu.

Vína Vino Nobile di Montepulciano jsou samozřejmě vždy suchá, musí mít minimálně 12,5 % alkoholu a před uvedením do prodeje je pro ně povinné zrání ve vinařství po dobu alespoň dvou let. Minimálně jeden rok přitom víno má strávit ve dřevě. Většinou nejsou vína Vino Nobile di Montepulciano tak robustní jako Brunello di Montalcino, nemají tak výrazné třísloviny a oproti severně položenému Chianti Classico jsou zase typicky vybavena o něco nižší kyselinou.

Jako mladé víno je Vino Nobile o něco přístupnější než vína slavnějších toskánských apelací. Na druhou stranu ta nejlepší vína nepostrádají eleganci a strukturu ušlechtilé odrůdy Sangiovese. Čekejte tóny zralého peckového ovoce, švestek, malin, příjemnou zemitost. Chuť bývá podpořená rafinovaným tříslem a příjemnou kyselostí. Poměr ceny a kvality může být u vín Vino Nobile di Montepulciano mimořádný. Na svůj vrchol se Vino Nobile di Montepulciano může dostat kolem sedmého roku od sklizně, Riservy a další prestižní vína pak mohou zrát i výrazně déle.

Kromě investic do vybavení sklepů a intenzivního přechodu na ekologické zemědělství, aktuálně vznikl i nový systém značení těch nejlepších vín z nejlepších Cru. Vína ponesou označení Pieve a na etiketách budou uvádět název některé z 12 zdejších zón. Většinou půjde o vlajkové lodi vinařství, vína, která budou zrát minimálně 36 měsíců ve vinařství, než půjdou na trh. Pravidla pro výrobu těchto vín budou přísnější i odrůdově a budou vyžadovat mimo jiné minimálně 90% podíl odrůdy Sangiovese.

Víno Vino Nobile

Jedním z ambiciózních vinařství je i vinařství Tenuta Valdipiatta, ležící severovýchodně od městečka Montepulciano. Giulio Caporali, zakladatel vinařství Valdipiatta, koupil panství na konci 80. let, s cílem splnit si svůj sen a vytvořit skvělé víno. Postupně se mu podařilo vytvořit jedno z nejrespektovanějších vinařství v rámci apelace Vino Nobile di Montepulciano.

V roce 2002 převzala vedení vinařství jeho dcera Miriam. Všechna vína Tenuta Valdipiatta pochází z hroznů révy vysazené na 30 hektarech vinic v majetku vinařství. Hned 80 % vinic je věnováno odrůdě Sangiovese, dalšími pěstovanými odrůdami jsou Canaiolo Nero, Mammolo nebo Cabernet Sauvignon a Merlot. Dvě nejdůležitější Cru vinařství nesou název Sanguineto a Vigna d'Alfiero. Od roku 2018 jsou všechny vinice Tenuta Valdipiatta certifikované jako BIO. Na začátku 90. let vinařství zahájilo spolupráci s profesorem Yvesem Gloriesem, který byl v té době vedoucím enologické fakulty v Bordeaux. Na tuto neocenitelnou zkušenost navázala v roce 2010 spolupráce s enologem Ericem Boissenotem, který poskytuje své služby také prestižním vinařstvím z Médocu, jako jsou Lafite Rothschild, Latour, Margaux, Mouton Rothschild a Palmer.

Jak si správně vychutnat vína Vino Nobile di Montepulciano?

  1. Správná teplota: Víno Vino Nobile di Montepulciano by mělo být servírováno při optimální teplotě, která se pohybuje kolem 16-18 °C.
  2. Sklenice: Použijte vhodné sklenice pro červená vína typu Bordeaux. Vyšší a dostatečně velké, s širším okrajem.
  3. Otevření předem: Pokud je to možné, dejte vínu Vino Nobile di Montepulciano možnost se před podáváním trochu "nadechnout". Otevřete láhev a nechte víno stát alespoň 30 minut až hodinu, aby se plně projevily jeho charakteristické vlastnosti.
  4. Dekantace: Pro některé starší ročníky vín Vino Nobile di Montepulciano je doporučeno decantování, což znamená přelití vína do dekanteru nebo karafy.
  5. Vhodné párování s jídlem: Vino Nobile di Montepulciano je skvělým společníkem pro mnoho pokrmů. Vyzkoušejte ho s výraznými sýry, v kombinaci s hovězím nebo vepřovým masem, divočinou, grilovanými pokrmy nebo s italskou kuchyní, jako jsou těstoviny s rajčatovou omáčkou nebo výraznými masovými ragú.