Barolo DOCG Margheria čerpá velkou část svého charakteru z vápenaté půdy s mírně vyšším procentem písku než v našich ostatních podzónách. Poprvé bylo toto Barolo nalahvováno v roce 1985. Ve skleničce víno osloví krásnou granátovou barvou, vůně je doslova ohromující a komplexní, s tóny připomínajícími červené třešně, rybíz, fialku, zemitost a jemnou stopu kůže. Víno má velký potenciál zrání, podobně jako další skvělá vína Barolo ze Serralungy.
Druh vína: suché
Barva vína: červené víno
Oblast: Piemont
Ideální teplota: 16 - 18 °C
Vinice: Víno pochází z hroznů odrůdy Nebbiolo vypěstovaných na prestižní Cru "Margheria" v Serralunga d'Alba. Nadmořská výška dosahuje 280 metrů nad mořem, půda je vápenatá s malým procentem písku. Réva se v průměru 40 let stará.
Sklep: Tradiční Barolo s dlouhou fermentací a macerací v dubových nádobách při teplotách kolem 30°C. Víno zraje ve velkých slavonských dubových sudech až 30 měsíců, poté zraje v lahvích umístěných ve speciálních tmavých, chladných sklepech.
Kdy vypít: 2023 - 2035
Doporučení v gastronomii: nejlepšího výrazu dosáhne při podávání k červenému masu, zejména zvěřině a k pokrmům s lanýžem. Výborný je také k k rizotu, stejně jako ke středně vyzrálým sýrům z kravského a kozího mléka.
Přečtěte si na našem blogu: Massolino: Hvězdný výrobce Barola ze Serralungy
Historické centrum malého města Serralunga d'Alba v Piemontu skrývá jedno z nejstarších rodinných vinařství v této oblasti. Výrobě ušlechtilých vín se tu rodina Massolino věnuje od roku 1896. V současnosti vinařství vedou Franco a Roberto Massolino, kteří tak úspěšně pokračují v dlouhé rodinné tradici. Vinařství bylo jedno z prvních v regionu, které začalo na etikety vín uvádět názvy svých vinic. Díky skvělým tratím, vysoké kvalitě vín a účasti na vzniku zdejšího konsorcia vinařů se značka Massolino zařadila mezi zdejší elitu již v šedesátých letech 20. století.
Hrozny pro základní Barolo pocházejí z několika různých vinic a v sortimentu jej doplňují prestižní jednotraťová vína – Barolo Vigna Rionda, Margheria, Parafada nebo Parussi. Díky tomuto přístupu je možné ocenit specifika jednotlivých vinic, které patří mezi vyhlášené Cru zóny Serralunga d'Alba.
Kromě odrůdy Nebbiolo, která tvoří hned polovinu z celkových 50 hektarů vinic vinařství Massolino, se rodina věnuje také odrůdám, jako jsou Dolcetto, Barbera, Chardonnay, Riesling nebo Moscato. Zatímco mladší bratr Roberto pečuje o vinohrady, Franco se zodpovědný za produkci vín. Barolo Massolio je velmi tradiční styl, vína zrají ve velkých sudech ze slavonského dubu, typických pro tuto část Piemontu. Barolo Massolino patří i po více než 100 letech historie mezi špičku producentů červených vín Barolo.
Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.