Massolino: Hvězdný výrobce Barola ze Serralungy

2. 10. 2023

Massolino: Hvězdný výrobce Barola ze Serralungy

Rodina Massolino, to je součást historie vín Barolo. Svá první vína totiž Giovanni Massolino vyrobil již v roce 1896. Dnes je vinařství známé jako jeden z nejprestižnějších zástupců podoblasti Serralunga d'Alba.


Tuto podoblast milovníci vín vyhledávají pro mimořádnou komplexnost a dlouhověkost. Rodina Massolino, to jsou velká Barola z prestižních vinic Vigna Rionda, Margheria nebo Parafada. V nedávné době pak do portfolia vinařství přibyla také vinice Parussi v sousedním Castigilone Falletto.

V současnosti vinařství vedou Franco a Roberto Massolino, kteří tak úspěšně pokračují v dlouhé rodinné tradici. Vinařství bylo jedno z prvních v regionu, které začalo na etikety vín uvádět názvy svých vinic. Giuseppe Massolino byl také jednou z důležitých postav, které pomohly vzniku zdejšího konsorcia vín a v roce 1934 nalahvoval své první Barolo.

Vinarstvi Massolino

 

Specifika vín Barolo ze Serralunga d'Alba

Obec Serralunga d'Alba se nachází na východní straně zóny Barolo, je po La Morra a Monforte d'Alba třetí největší, to se hektarové plochy vinic s odrůdou Nebbiolo týče. Pro Barola ze Serralunga d'Alba bývají typické vysoké třísloviny a velká struktura chuti, díky čemuž jsou tato vína vhodná na dlouhou archivaci. Důvodem jedinečného charakteru těchto vín jsou zdejší půdy, které nutí kořeny Nebbiola hledat vodu velmi hluboko pod zemí. Zatímco vína z La Morra na západě zóny Barolo jsou o eleganci, Barolo ze Serralungy je o svalech a robustnosti. Na vrchol se tato vína dostávají po deseti letech, ta nejlepší vína pak mohou zrát klidně třicet i čtyřicet let.  

Vinice Serralunga

V sortimentu vinařství Massolino aktuálně najdete hned pět vín Barolo. Hrozny pro základní Barolo pocházejí z několika různých vinic a v sortimentu jej doplňují prestižní jednotraťová vína – Barolo Vigna Rionda, Margheria, Parafada nebo Parussi. V současnosti jsou v nabídce vína ročníku 2019, ten pro některé vinaře v Langhe znamenal komplikace kvůli krupobití. Vinice Massolino zůstaly naštěstí díky ochranným sítím nedotčeny.

Vína Massolino se někdy charakterizují slovním spojením moderní klasika. Při výrobě vín se používají dostupné poznatky a moderní technologie, které jsou součástí nově dokončeného sklepa z roku 2015, pro zrání vín ovšem rodina používá tradiční velké sudy ze slavonského dubu. Jejich velmi jemný vliv umožňuje vytvářet vína s výrazným otiskem jednotlivých tratí.

sklep Massolino Barolo

Kromě odrůdy Nebbiolo, která tvoří hned polovinu z celkových 50 hektarů vinic vinařství Massolino, se rodina věnuje také odrůdám, jako jsou Dolcetto, Barbera, Chardonnay, Riesling nebo Moscato. Zatímco mladší bratr Roberto pečuje o vinohrady, Franco se zodpovědný za produkci vín. Barolo Massolino patří i po více než 100 letech historie mezi špičku producentů červených vín Barolo.

Historické milníky vinařství Massolino

1896 – první vyrobené víno

1934 – Giuseppe Massolino pomáhá založit konsorcium na ochranu zdejších vín - nyní známé jako Consorzio di Tutela Barolo, Barbaresco, Alba, Langhe, Dogliani – a poprvé začíná prodávat malé množství lahvovaného vína. 

1956 - Giuseppe se zamiluje do vinice Vigna Rionda a podaří se mu nakoupit první malý pozemek na této prestižní trait. Transakce vyžadovala výměnu, aby získal pozemek na Vigna Rionda, musel se vzdát dvakrát větší vinice. Bezesporu riziko, ale také důkaz o prozíravosti.

1957 – nákup dalších tratí v zóně Serralunga d'Alba, v první řadě jde o vinici Parafada

1982 – první vína Barolo DOCG Vigna Rionda Riserva opouští sklep. Vinařství přebírají zástupci třetí generace rodiny, po Giovannim a jeho synovi Giuseppem, jsou to Renato, Giovanni a Camilla, kteří pokračují v udržování rodinných tradic.

1986 – rodina Massolino přikupuje další pozemky na vinici Vigna Rionda

90. letá – rodinné vinařství přebírají zástupci čtvrté generace, sourozenci Franco a Roberto Massolino.

2015 – rodina dokončila stavbu nového sklepa a prezentačních prostor vinařství

2019 – Massolino začíná s produkcí vín Barbaresco

hrad Serralunga d alba