20 bílých odrůd Itálie, které byste měli znát

15. 5. 2023

20 bílých odrůd Itálie, které byste měli znát

Vyznat se v italských vínech není jednoduché. Vinaři napříč Itálií aktivně používají několik stovek odrůd pro výrobu vín. Některé jsou rozšířené napříč více vinařskými regiony, jiné jsou úzce spjaty s konkrétní lokalitou.


V dnešním příspěvku si představíme 20 italských bílých odrůd, které by každý fanoušek italských vín měl znát. Dozvíte se, která vína a v jaké části Itálie se z nich dělají.

Réva se v Itálii pěstuje od severu až po Sicílii, celá země je rozdělena na 20 vinařských regionů. Mezi ty největší patří Benátsko, Sicílie nebo Apulie, na opačném konci jsou regiony jako údolí Aosty, Jižní Tyrolsko nebo Molise. Ačkoliv je Itálie slavná zejména díky svým plným komplexním červeným vínům, produkce bílých vín nezaostává a tvoří necelou polovinu. V každém z vinařských regionů Itálie tedy dnes najdete nejen zajímavá červená, ale i svěží bílá vína. Tady je 20 bílých italských odrůd, jejichž vína byste měli vyzkoušet.

Albana (Emilia-Romagna)

Velmi kvalitní a zajímavá odrůda, jejíž brzdou je, že pochází z vinařsky méně respektovaného regionu Emilia-Romagna. Ten na mezinárodních trzích proslavila zejména vína Lambrusco. Dokladem významu této odrůdy je fakt, že jako první bílé víno v Itálii získalo v roce 1987 status DOCG. Dle výsledků genetických analýz je Albana příbuzná s odrůdou Garganega, která je považována za jednu z nejstarších v celé Itálii. Albana je zdrojem zajímavě strukturovaných vín. Nechybí jim kyselina, příjemná tělnatost, ve vůni a chuti často objevíte tóny peckovin, tropického ovoce, náznak medu. Odrůda má tlusté slupky a někdy ve vínech cítíte až jemnou tříslovinu. Je vhodná i pro produkci luxusních sladkých vín lisovaných z vysušených bobulí. Dnes je odrůda vysazena na 1500 hektarech vinic, z nichž drtivá většina je v regionu Emilia – Romagna.

Hlavní vína a apelace: Romagna Albana DOCG, Romagna DOC

Arneis (Piemont)

Bílá odrůda Piemontu, která před půlstoletím málem nadobro zmizela z vinic. Může za to její nespolehlivost, co se týká výnosů a pracnost ve vinici. Díky několika vinařům se ovšem od 80. let vrací do výsadeb a zejména v oblasti Roero vznikají skvělá minerální suchá vína této odrůdy.

Vína odrůdy Arneis mají středně výraznou kyselinu, typicky v nich najdete tóny bílé broskve, hrušky nebo rozkvetlé louky. Nejlépe chutnají jako mladá, ve většině případů by měla být vypita do tří až pěti let od nalahvování.

Hlavní vína a apelace: Roero DOCG Arneis, Langhe DOC

 

Carricante (Sicílie)

Zajímavá bílá odrůda, která je dnes velmi úzce spjata s rostoucí popularitou bílých vín ze sicilské vinařské oblasti Etna. Ostatně Carricante na Etně tvoří kolem 90 % bílých výsadeb! Bílé víno z Etny musí být minimálně z 60 % odrůda Carricante, menší část mohou tvořit další odrůdy. Odrůda Carricante svým charakterem připomíná odrůdu Riesling. Čekejte vína, v jejichž chuti objevíte minerální slanost, nakouřenost, citrusy, meruňky, medovost. Charakteristicky také nechybí vyšší kyselina, naopak alkohol bývá středně vysoký nebo nižší. Vína se až na vzácné výjimky nezpracovávají v dubových sudech. Podobné archivační vlastnosti jako Riesling.

Hlavní vína a apelace: Etna DOC Bianco

Catarratto (Sicílie)

Tuto odrůdu by měl znát každý fanoušek italských vín, jde totiž o druhou nejrozšířenější bílou odrůdu celé Itálie. Zároveň je to odrůda pevně spjata s regionem Sicílie. Slouží jako základ zdejších fortifikovaných vín Marsala, ale v několika posledních dekádách ji najdete stále častěji jako suché bílé víno.

Základem dobrého vína Catarratto je redukce ve vinici. Tato odrůda umí být velmi plodná a vinaři s ní tedy musí správně pracovat. Ta nejzajímavější bílá vína odrůdy Catarratto kombinují tóny citrusového ovoce, mineralitu a svěží kyselinu. Dobře vychlazená poslouží jako skvělé osvěžení, nejen na rozpálené Sicílii.

 Hlavní vína a apelace: Alcamo DOC, Marsala DOC, Monreale DOC, Sicilia DOC

 

Coda di Volpe (Kampánie)

Velmi stará bílá odrůda, která byla zřejmě používána pro výrobu vína již v dobách starého Říma. V Kampánii, kde ji dnes najdete vysazenu, byla dlouho považována za jakousi druhořadou odrůdu, často používanou jen jako příměs do odrůd Greco nebo Fiano. Přitom Coda di Volpe má jednu vlastnost, která je přisuzována tak charakterním odrůdám, jako je Riesling, Pinot noir nebo Nebbiolo. Jde o schopnost věrně vyjádřit terroir ve vinici a v různých podmínkách tak produkovat výrazně odlišná vína. Na minerálních půdách to jsou vína čistá, minerální, podobná vínům odrůdy Riesling, v teplejším klima se ve vínech objevují tóny tropického ovoce typické pro odrůdu Chardonnay.

Hlavní vína a apelace: Sannio DOC, Irpinia DOC

 

Cortese (Piemont)

Gavi je nejznámějším bílým vínem severoitalského vinařského regionu Piemont. Gavi se někdy říká také Cortese di Gavi, protože víno je vždy 100% tvořeno odrůdou Cortese. Cortese je v této části Itálie pěstováno po staletí a je považováno za jednu z nejlepších bílých odrůd z Piemontu. Historické zmínky o této odrůdě potvrzují její výsadbu až do roku 1659.

Vína Gavi jsou typicky šťavnatá, s vyšší kyselinou, disponují příjemnou ovocností, s tóny bílých peckovin, mineralitou a ta nejlepší mají potenciál vyzrávat v čase. Někdy se ve vínech objevuje typický mandlový tón. Většinu vín Gavi je dobré vypít v mladém stavu během několika let od nalahvování. Ta nejlepší vína ze špičkových vinařství pak mají potenciál zrát v čase i deset let. Vína Gavi podávejte dobře podchlazená, ideálně na deset stupňů Celsia. Klasicky si je nejlépe vychutnáte v menší sklenici na bílé víno, pokud jde o Gavi, které zrálo v dubových sudech, můžete zvolit i větší širokou sklenici.

Hlavní vína a apelace: Gavi DOCG, Piemonte DOC Gavi, Garda DOC Cortese

 

Fiano (Kampánie)

Velmi tradiční italská odrůda, která ale prakticky vymizela v 50. letech 20. století. O její postupné opětovné rozšíření se zasloužil zejména Antonio Mastroberadino, který ji v polovině minulého století jako jeden z prvních opět začal lahvovat. Dnes je mnoha experty považována za jednu z nejlepších bílých odrůd Itálie. V teplejších podmínkách produkuje plnější vína s tóny zralého tropického ovoce, ve vyšších nadmořských výškách a chladnějším podnebí vína delikátní, přímočará s tóny nektarinek, hrušky nebo zelených jablek a minerálním nádechem. Kvalitní Fiano má potenciál vyzrávat v čase. Ve vínech odrůdy Fiano typicky najdete tóny připomínající jablko, hrušku, med, tropické ovoce nebo mineralitu.

Hlavní vína a apelace: Fiano di Avellino DOCG, Sannio DOC, Fiano DOC, Cilento DOC

 

Garganega (Benátsko)

V případě odrůdy Garganega platí, že je méně známá než vína, která se z ní dělají. Je totiž základem vín Soave, která patří mezi nejlepší bílá vína v Itálii. Soave je italské suché bílé víno vyrobené kolem stejnojmenného středověkého města na východ od Verony. Většinou se projevují jemným minerálním charakterem a ovocnou vůní připomínající meruňky, citrusy nebo jablka Golden Delicious. Plnější tělo a nižší obsah kyselin je u těchto vín charakteristickým chuťovým rysem. Hlavní odrůdou musí být minimálně ze 70 % odrůda Garganega, kterou v některých případech doplňují další lokální odrůdy, jako třeba Trebbiano di Soave. Někteří vinaři ale lahvují Soave jako 100% Garganegu a ta nejlepší vína mají potenciál zrát v láhvi i 10 let. Kromě suchých vín se z odrůdy dělají i sladká dezertní vína pod označením Recioto di Soave DOCG.

Hlavní vína a apelace: Soave DOC, Soave Superiore DOCG, Recioto di Soave DOCG, Gambellara DOC, Bianco di Custoza DOC.

 

Glera (Benátsko, Friuli)

Pro Itálii aktuálně jedna z nejdůležitějších bílých odrůd, která ale sama o sobě není příliš známá. Z Glery se totiž dělá oblíbené šumivé víno Prosecco. Vzhledem k popularitě vín Prosecco se Itálie rozhodla relativně nedávno geograficky chránit původ svých šumivých vín. Prosecco se dříve dělalo z odrůdy Prosecco, kterou si ale mohl vysadit jakýkoliv vinař na světě. V roce 2009 tak byla tato italská odrůda přejmenována na Gleru. Prosecco je od té doby názvem pro víno z konkrétně vymezené oblasti Benátska a části Friuli.

Odrůda Glera musí tvořit minimálně 85 % vína Prosecco. Z Glery se v Benátsku dělají v některých případech i suchá tichá bílá vína, která jsou spíše lehčího ovocného charakteru, s tóny připomínajícími zelené jablko nebo bílou broskev. Mají nižší alkohol a vyšší kyselinu.

Hlavní vína a apelace: Prosecco DOC, Conegliano Valdobbiadene Prosecco DOCG, Asolo Prosecco DOCG, Colli Euganei DOC

 

Grechetto (Umbrie, Emilia-Romagna)

Jedna z velmi starých odrůd Itálie, ze které vznikají některá z nejzajímavějších bílých vín střední Itálie.  Asi nejslavnějším z nich je víno Orvieto, které pochází z hroznů vinic kolem tohoto starobylého města. Vína odrůdy Grechetto voní a chutnají po citrusových plodech, hrušce, zeleném jablku nebo bílých květech. Typicky disponují příjemnou kyselinou. Velmi často tvoří cuvée s dalšími odrůdami, jako je Trebbiano Toscano.

 Hlavní vína a apelace: Colli Bolognesi Pignoletto DOCG, Orvieto DOC, Colli Martani DOC

 

Greco (Kampánie, Apulie)

Jedna z nejdůležitějších bílých odrůd střední Itálie, která je spojena zejména s regionem Kampánie. Zdejší vulkanické půdy se skvěle hodí pro pěstování Greca. Zatímco odrůda se jmenuje jednoduše Greco, nejslavnější apelace nese název Greco di Tufo DOCG. Vína odrůdy Greco bývají typicky výraznější, plnější s vyšším alkoholem než vína další významné odrůdy z Kampánie - Fiano. Greca budete mít doslova plná ústa a pocitově v něm někdy můžete najít i třísloviny. V rámci slepé degustace je Greco snadno identifikovatelné. Ve vínech najdete aromata, která připomínají žluté květiny, med, broskev, hrušku, zralé tropické ovoce. Vína odrůdy Greco by se měla ve většině případů vypít do pěti let. Pozor nezaměňovat tuto odrůdu s odlišnou odrůdou Greco Bianco z Kalábrie.

Hlavní vína a apelace: Greco di Tufo DOCG, Greco DOC

 

Grillo (Sicílie)

Grillo je považováno za jednu z nejlepších odrůd Sicílie. První zmínky o této odrůdě pochází až z 18. století, pravděpodobně se na Sicílii dostala z Apulie. V druhé polovině 20. století bylo Grillo nahrazováno produktivnějšími odrůdami, ale poslední dekády se karta obrací.

Grillo vzniklo křížením odrůd Cataratto  a Zibbibo (Muscat of Alessandria). V současnosti je odrůda vysazena prakticky jen na Sicílii, v Apulii se vyskytuje sporadicky. Vína odrůdy Grillo jsou příjemně tělnatá, jsou bohatě ovocná, objevíte v nich tóny citrusových plodů, grepu, peckového ovoce a středomořských bylinek. Někdy mohou připomínat vína odrůdy Sauvignon blanc.

Hlavní vína a apelace: Contea di Sclafani DOC, Alcamo DOC, Sicilia DOC, Marsala DOC

Pecorino (Marche, Abruzzo)

Odrůda Pecorino je historicky spjata se středoitalskými regiony Abruzzo a Marche. Výsadby Pecorina v provincii Ancona v Marche jsou zdokumentovány do konce 19. století. Postupem času byla ovšem z vinic vytlačena spolehlivějšími a produktivnějšími odrůdami. Na Pecorino by se málem zapomnělo, ale poslední dekády zažívá tato odrůda nebývalý zájem ze strany vinařů i milovníků vín. Je jednou z nejvíce trendy bílých odrůd Itálie poslední dekády.

Pecorino je relativně odolná odrůda, které vyhovují spíše chladnější podmínky před přílišným horkem, nejraději má jílovité půdy. Její „slabou“ stránkou, pro kterou v minulosti upadla v opovržení, je nízká produktivita. Výnosy bývají malé, vína jsou ve finále relativně koncentrovaná, s vyšší kyselinou a spíše vyšším alkoholem. Typickým znakem vín Pecorina je svěžest, vína bývají středně plná, v drtivé většině se zpracovávají bez použití sudů. Mezi typická aromata patří tóny jablek a hrušek, zkombinované s delikátními tóny akátu, máty, tymiánu a středomořských bylin. Občas se v dochuti vín objevuje jemná mineralita. Nejznámější apelace pro vína této odrůdy se jmenuje Offida Pecorino DOCG.

Hlavní vína a apelace: Offida DOCG, IGP Terre di Chieti, IGP Colline Pescaresi

Ribolla Gialla (Friuli)

Odrůda vysazená ve Friuli zejména v rámci dvou místních podoblastí DOC Colli Orientali del Friuli a DOC Collio. Ve vinici jí poznáte podle velmi malých kompaktních hroznů, které váží asi jen 80 gramů. I přesto je velice produktivní a většinou se vysazuje na svazích, s kamenitým podložím, které odrůdě vyhovuje a pomáhá přirozeně redukovat její výnosy. Vína odrůdy Ribolla Gialla jsou většinou lehčí a delikátní, typicky s minerálními tóny, vůní citronu, bílého pepře nebo mandarinky. Ribolla má typicky vyšší kyselinu, jsou vinifikována v nerezových tancích. Ta nejlepší vína odrůdy Ribolla Gialla jsou lahvována s označením jedné ze dvou Grand Cru: Rosazzo a Oslavia.

Hlavní vína a apelace: Friuli Colli Orientali DOC, Collio DOC

 

Tocai Friulano (Friuli, Benátsko)

Velmi zajímavá odrůda, původně pocházející z Benátska, první zmínky o ní se tu objevují ve 12. století. Dnes se z ní ta nejlepší vína produkují v sousedním Friuli. Až do roku 2007 se vína této odrůdy jmenovala Tocai Friulano, ale po soudní při vyvolané Maďarskem z etiket zmizelo slovíčko „Tocai“. Genetickými testy se později také zjistilo, že odrůda je totožná s odrůdou Sauvignon Vert, rozšířenou ve Francii a Chile. Tocai Friulano ale v žádném případě nechutná jako Sauvinon blanc. Není tak aromatickou odrůdou a zpravidla ani nemá tak výraznou kyselinu. Ve vínech typicky najdete tóny bílých květů, mandlí nebo zeleného jablka.

Hlavní vína a apelace: Collio DOC, Friuli Colli Orientali DOC, Piave DOC, Garda DOC.

 

Trebbiano Abruzzese (Abruzzo)

V regionu Abruzzo tvoří bílý protipól červené odrůdy Montepulciano. Správný název odrůdy je Trebbiano Abruzzese, kdežto vína nesou označení apelace Trebbiano d’Abruzzo. Odrůda není nijak příbuzná se známější odrůdou Trebbiano Toscano, i vína mají jiný charakter.

Častým partnerem při blendování vín je pro Trebbiano Abruzzese odrůda Bombino Bianco. Trebbiano Abruzzese je považováno obecně za kvalitnější odrůdu než Trebbiano Toscano. Vína odrůdy Trebbiano Abruzzese jsou svěží, s tóny citróny nebo broskve, s dotekem tónů bílých květin. V dochuti se typicky objevuje atraktivní kombinace příjemné kyseliny a minerální slanosti. Někdy lze tato vína přirovnat k francouzskému Chablis.

Hlavní vína a apelace: Trebbiano d’Abruzzo DOC

 

Turbiana (Benátsko, Lombardie)

O jezeru Garda se říká, že je jedním z nejhezčích v celé Itálii. Proto také patří mezi oblíbené turistické destinace a každým rokem k němu míří i nemálo Čechů. Na vinicích na jeho jižním okraji se pěstuje nejčastěji bílá odrůda Turbiana.

Turbiana je hlavní odrůdou pro všechna vína Lugana. Pravidla pro zdejší apelaci požadují její minimální podíl ve víně z 90 %. Díky jejímu charakteru a unikátnímu klima disponují vína Lugana typicky vyšší kyselinou, minerální dochutí a zároveň jsou bohatá na ovocné tóny a jsou i příjemně tělnatá. Mimochodem odrůda se dobře hodí i pro produkci oranžových vín.  Rostoucí kategorií jsou pak šumivá vína Lugana z odrůdy Turbiana.

Hlavní vína a apelace: Lugana DOC, Lugana Superiore DOC, Lugana Spumante DOC

Verdicchio (Marche, Benátsko)

O této odrůdě například známý expert na italská vína Ian D’Agata směle prohlásil, že je nejlepší bílou odrůdou celé Itálie. Potvrzuje to i skutečnost, že Verdicchio, ač velmi stará odrůda, v tuto chvíli zažívá nefalšovanou renesanci ve své popularitě. Název odrůdy Verdicchio [ver-dý-kio] je odvozen od barvy jejích hroznů, „verde“ se dá přeložit jako „zelený“.

V Marche Verdicchio nejlépe reprezentují dvě DOCG apelace, větší Verdicchio dei Castelli di Jesi (3000 hektarů vinic) a jižněji a více ve vnitrozemí položená apelace Verdicchio di Matelica (jen 300 hektarů). Mladá Verdicchia bývají svěží, citrusově ovocná, s tóny květin a mandlí, v rámci vyzrávání se mohou podobat vínům odrůdy Riesling, včetně charakteristických tónů připomínajících med nebo petrolej. Stejně tak je může Verdicchio připomínat i typickou mineralitou. Verdicchio tedy ocení milovníci německé odrůdy Riesling. Verdicchio si také velmi dobře rozumí s dubem. Nejprestižnější vína tak většinou vinaři nechávají před lahvováním nějakou dobu odpočívat v náruči dřeva.

Hlavní vína a apelace: Verdicchio dei Castelli di Jesi (DOC, Castelli di Jesi Verdicchio Riserva DOCG, Verdicchio di Matelica DOC a Verdicchio di Matelica Riserva DOCG.

Vermentino (Sardinie, Toskánsko, Ligurie)

Na Sardinii je Vermentino doma. Odtud se pravděpodobně rozšířilo do dalších italských regionů, jako je Toskánsko, Ligurie nebo Piemont. Kolem původu Vermentina panují trochu nejasnosti, někteří jsou zastánci teorie, že odrůda na Sardinii dorazila ze Španělska, jiní naopak tvrdí, že jde o odrůdu čistě italskou.

Vína z Vermentina jsou stále populárnější, nejen v Itálii, a tak se plocha vinic dedikovaných této odrůdě kontinuálně zvyšuje. Aktuálně v Itálii najdete zhruba 4000 hektarů vinic Vermentina, z nichž hned 3300 hektarů je na Sardinii. Zejména na severu ostrova, kde se vyrábí vína pod prestižním označením Vermentino di Gallura DOCG. Jediné DOCG (tedy nejvyšší apelační označení pro vína v Itálii) na Sardinii a jediné DOCG, které je v Itálii věnované Vermentinu.

Hlavní vína a apelace: Vermentino di Gallura DOCG, Vermentino di Sardegna DOC, Riviera Ligure di Ponente DOC, Vermentino di Toscana IGT.

 

Vernaccia di San Gimignano (Toskánsko)

Nejslavnější bílé víno Toskánska, které se po staletí produkuje kolem městečka San Gimignano. V období renesance bylo považováno za jedno z nejlepších bílých vín Itálie.  Dnes je víno Vernaccia di San Gimignano spíše lehčí bílé víno, které by se mělo vypít jako mladé. Vína mají světle žlutou barvu, voní po citronové kůře, peckovém ovoci a mandlích. Většina vín prochází zráním v nerezových tancích, ta nejzajímavější vína nesou označení Riserva. V tomto případě musí víno zrát minimálně 14 měsíců před uvedením do prodeje, v některých případech vína leží v dubových sudech.

Hlavní vína a apelace: Vernaccia di San Gimignano DOCG