Odrůdy Zajímavosti

Abeceda italských odrůd – D + E + F

3. 9. 2025

Abeceda italských odrůd – D + E + F

Itálie je vinařskou zemí s nejvíce odrůdami na světě. V případě Itálie si prostě nevystačíte se znalostí několika z nich a doslova každý italský region má své odrůdové poklady. Ty nejdůležitější představujeme v našem seriálu.


Tentokrát se podíváme na Dolcetto, Erbaluce, Fiano nebo Freisu. Celkem představujeme devět italských odrůd začínajících v abecedě na písmena D, E nebo F. 

Oficiálně je v současnosti v Itálii registrováno zhruba 590 odrůd, přičemž další stále čekají na uznání a jiné na genetickou identifikaci. Některé odrůdy jsou v Itálii pěstovány po tisíce let, byly do země přivezeny fénickými či řeckými obchodníky. Každý italský region se může pochlubit vlastní unikátní paletou odrůd, která odráží místní klima, půdu i lokální tradice. Tato rozmanitost dává Itálii mimořádné postavení ve světě vína a umožňuje milovníkům vína neustále objevovat nové chutě a styly vín.

Dolcetto
Dolcetto je tradiční modrá odrůda z Piemontu. Je historicky oblíbená jako zdroj příjemně ovocných vín pro každodenní popíjení.  Její jméno odkazuje na příjemnou nasládlou chuť hroznů, nikoli na charakter vín, která bývají suchá. Odrůda dozrává typicky dříve, oproti dalším klasickým piemontským odrůdám Barbera a Nebbiolo. Vína z Dolcetta se vyznačují hlubší barvou, nižší kyselinou a jemnými tříslovinami, což je činí velmi přístupnými. Typické jsou pro ně tóny tmavých třešní, švestek, ostružin nebo mandlí. Nejznámější apelace jsou Dolcetto d’Alba, Dolcetto di Dogliani a Dolcetto d’Ovada, přičemž Dogliani DOCG dává často nejserióznější vína s delším potenciálem zrání. Dolcetto bylo po dlouhou dobu považováno za neambiciózní červené víno, vinaři jako Claudio Alario ovšem z této odrůdy umí vytvořit skutečné tekuté poklady. Dolcetto je proto stále více vyhledáváno i mezi sběrateli a znalci vín.

Erbaluce
Další z piemontských odrůd je Erbaluce. Jde o tradiční bílou odrůdu, jejíž původ se traduje až do 17. století. Aktuálně je její popularita na vzestupu, zejména s ohledem na schopnost produkovat suchá svěží vína s výraznou kyselinou. Díky ní se ovšem odrůda hodí také pro produkci šumivých vín a především pro sladká dezertní vína typu passito. Ve vůni a chuti vín Erbaluce lze nalézt tóny zeleného jablka, citrusů a bylin, v případě sladkých vín passito pak medové a rozinkové tóny, případně náznak sušených meruněk. Vína passito Erbaluce di Caluso DOCG jsou považována za jedna z nejlepších sladkých vín severní Itálie.

Falanghina
Falanghina je tradiční bílá odrůda z Kampánie, jejíž původ je spojován s obdobím starého Řecka. Svědčí o tom i její jméno, které vychází ze slova falanga – označujícího dřevěné kůly, na které se réva v antice vyvazovala. Odrůdě se daří v porézní vulkanické půdě kolem hory Vesuv a ve zdejším teplém středomořském podnebí. Bobule mají žlutou slupku a jsou pokryty tenkou vrstvou ochranného vosku. Falanghina produkuje vína se svěží kyselinou, příjemnou strukturou a nezaměnitelnou aromatikou citrusů, jablek, hrušek a bílých květů, často s lehce minerální či slanou linkou díky vulkanickému podloží zdejších vinic. Nejvýznamnější apelace jsou Falanghina del Sannio DOC a Falanghina del Taburno DOC. V posledních letech se Falanghina stala symbolem moderní kampánské vinařské branže a stále častěji se objevuje i na lístcích restaurací mimo Itálii a v sortimentu mnoha dovozců. Vína jsou většinou vhodná pro vypití během několika let od nalahvování.

Fiano
Velmi tradiční italská odrůda, která ale z italských vinic prakticky vymizela v 50. letech 20. století. O její postupné opětovné rozšíření se zasloužil zejména Antonio Mastroberadino, který ji v polovině minulého století jako jeden z prvních opět začal lahvovat. Dnes je mnoha experty považována za jednu z nejlepších bílých odrůd Itálie. Fiano dává bohatá, strukturovaná vína se zajímavou koncentrací chuti. Typická jsou pro ně aromata hrušek, medu, oříšků, citrusů či exotického ovoce. Fiano ve skleničce někdy připomíná Ryzlink rýnský. Vína mají dobrou schopnost zrát, časem se v nich rozvíjí tóny sušených bylin nebo medu. Nejvýznamnější apelací je Fiano di Avellino DOCG, která dává vína se slušným archivačním potenciálem. Nejčastěji se s Fianem setkáte na vinicích v Kampánii, odrůda je ovšem vysazena například také v Apulii nebo Abruzzu.

Foglia Tonda
Foglia Tonda je původní červená odrůda z Toskánska, která byla ve 20. století téměř zapomenutá. Její název znamená znamená v překladu „kulatý list“ a odkazuje na nápadně tvarované olistění. Hrozny Foglia Tonda jsou ceněné pro svou sytou barvu a intenzivní zbarvení, které dodávají vínu. Díky tomu jsou obzvláště vhodným doplňkem do kupáží k slavné toskánské odrůdě Sangiovese. Aromatika vín Foglia Tonda připomíná tóny tmavého ovoce, koření a někdy i lesních bylin. Tradičně se Foglia Tonda používala do směsí s dalšími odrůdami, ale dnes se někteří vinaři snaží obnovit její prestiž v čisté odrůdové podobě. V kontextu rostoucího zájmu o autochtonní odrůdy by se Foglia Tonda v budoucnu mohla dočkat ještě většího zájmu ze strany milovníků vín a vinařů.

Forastera
Forastera je bílá odrůda, která se pěstuje především na ostrovech Prochida a Ischia poblíž Neapole. Tato odrůda se používá jak ve směsných vínech, tak jako čistě odrůdové víno. Vína z Forastery bývají lehká, svěží a minerální, s výraznou kyselinou a tóny citrusů, bílých květů a často i mořské slanosti, která odráží vulkanický a přímořský charakter ostrova Ischia. Nejčastěji se kombinuje s odrůdou Biancolella a společně dávají základ apelace Ischia DOC. Bílá vína Forastera jsou ideálním společníkem k rybám a středomořské kuchyni.

Frappato
Na Frappato můžete narazit výhradně na Sicílii, konkrétně v jihovýchodní části ostrova v oblasti Vittoria. Její původ není přesně známý, ale patří k nejcharakterističtějším odrůdám ostrova. Skvěle se hodí do zdejších horkých a suchých podmínek. Frappato produkuje lehčí červená vína s vyšší kyselinou, jemnými tříslovinami a výrazně ovocný, až květinový aromatický profil – s tóny malin, jahod, třešní a růží. Připomínají Pinot noir nebo třeba lehká vína odrůdy Gamay. Samostatně vinifikované Frappato lze podávat i lehce vychlazené. Nejlepší vína této odrůdy najdete v rámci apelace Cerasuolo di Vittoria, kde tvoří pár se známým Nero d’Avola. Jde o jedinou DOCG apelaci celého ostrova, Frappato přidává cuvée eleganci a jemnost, zatímco Nero d’Avola dodává sílu a strukturu.

Freisa
Freisa je původní piemontská modrá odrůda, pro kterou jsou typická vína s výraznou tříslovinu a vyšší kyselinou. Freisa se pěstuje široce v okolí Monferrata a má dvě vlastní DOC, a to Freisa d'Asti (ve vínech tvoří 100 % směsi) a Freisa di Chieri. Typické aroma vín Freisa zahrnuje tóny malin, fialek, koření a někdy i jemně animální nebo zemitý nádech. Freisa bývá považována za náročnější víno, které není vždy snadno přístupné, ale při dobré vinifikaci dokáže nabídnout eleganci a hloubku srovnatelnou s uznávanějšími odrůdami jako je Nebbiolo. Mezi jídla, která se hodí k vínům Freisa, patří Osso bucco, grilované houby nebo zvěřinové ragú.

Fumin
Fumin je autochtonní odrůda z Valle d’Aosta, nejmenšího vinařského regionu Itálie. Pěstuje se na zdejších vysokohorských vinicích s chladným klima. Stejně jako mnoho jiných italských původních odrůd byla po dlouhá léta přehlížena, ale díky několika oddaným producentům se ji podařilo zachránit před vymizením. Vína této odrůdy jsou středně komplexní, najdete v nich dominantně tóny červeného peckového ovoce, ale také tóny koření, kouře nebo černého pepře. Ve skleničce jsou purpurově zbarvená, s pevnou kyselinou a příjemnými tříslovinami. Díky této charakteristice mají vína dobrý potenciál ke zrání. Fumin se také často používá do cuvée s dalšími odrůdami, přičemž přispívá k finální chuti hloubku a intenzivní barvou vína.

Související produkty