Ca’ del Baio

Dolcetto d'Alba "Lodoli" DOC 2023

0,75 l

290 Kč s DPH
+
Skladem více než 10 ks

Nebo využijte naše množstevní slevy

Kup 6 lahví a ušetři 4 % 1 740 Kč 1 670 Kč
Kup 12 lahví a ušetři 6 % 3 480 Kč 3 271 Kč
Kup 18 lahví a ušetři 8 % 5 220 Kč 4 802 Kč
Zrání
v nerezu
Potenciál vína
s potenciálem 2 až 5 let
Obsah alkoholu
13,5 %
Odrůda
Dolcetto

Popis a vlastnosti

Dolcetto je vždy příjemně ovocné a středně plné červené víno. Ve vůni vystupují čerstvé maliny, jahody nebo květy růže. Chuť je suchá, s příjemnou kyselinou, jemným tříslem a čistým ovocným projevem. Pěkné svěží ovocné víno, které báječně doplní radosti každodenního života.

Druh vína: suché

Barva vína: červené víno

Oblast: Piemont

Ideální teplota: 12  - 14 °C

Vinice: Víno pochází z vinice vysazené v roce 1961. Réva roste na vápenatém jílu střední konzistence. Orientace vinic je východní a jihozápadní. Vinice jsou vedeny v BIO režimu, sklizeň probíhá v polovině září, výhradně ručně.

Sklep: Fermentace probíhá v nerezových tancích za kontrolované teploty, kde před nalahvováním víno několik měsíců následně odpočívá. Cílem je uchovat delikátní ovocný charakter odrůdy Dolcetto, která se skvěle hodí pro gastronomické párování.

Kdy vypít: 2023 - 2027

Doporučení v gastronomii: Těstoviny, pečená drůbež, pizza, sýry nebo uzeniny.

Výrobce

  Ca’ del Baio

Vinařství Ca’ del Baio, které miluje mimo jiné známý expert na italská vína Ian D'Agata, je ve vlastnictví rodiny Grasso od roku 1680. Dnes to jsou manželé Giulio a Luciana, kteří spolu se svými dcerami Paolou, Valentinou a Federicou řídí vinařství, mají na starost výrobu vín i obchod. Vinařství disponuje 25 hektary vinic v katastrech obcí Barbaresco a Treiso. Vysazeny zde jsou bílé odrůdy Moscato, Chardonnay a Riesling a modré odrůdy Nebbiolo, Barbera a Dolcetto. Téměř všechna vína jsou lahvována jako čistě odrůdová. Nejprestižnější vína vznikají z odrůdy Nebbiolo a réva používaná pro výrobu Barbaresca dosahuje stáří 25 až 40 let. Vinařství disponuje některými prestižními polohami a vína lahvuje pod označením jednotlivých cru – Asili, Pora, Vallegrande a Marcarini. V současnosti Ca’ del Baio patří mezi nejvyhledávanější producenty mezi milovníky vín z Piemontu.

Odrůda

  Dolcetto

Původ odrůdy dodnes není znám, ale dle všeho se jedná o piemontskou odrůdu. Právě tady je totiž dnes nejvíce rozšířena. Dolcetto má malé hrozny, které jsou náchylné na praskání, zejména v případě nadměrné vlhkosti. Ostatně od „malých a sladkých“ hroznů je odvozen i název odrůdy. Vína Dolcetto tradičně mají nízký obsah tříslovin a kyselin. Na nose můžete cítit tóny černého ovoce, jako jsou ostružiny, višně a švestky. Chuťový profil je často svěží s jemnými tříslovinami a příjemnou kyselinkou. Dolcetto má široké využití v gastronomickém párování, lze k němu doporučit širokou paletu pokrmů. Dolcetto ideálně funguje s italskou kuchyní, jako jsou těstoviny s rajčatovou omáčkou, pesto nebo salámy. Také se hodí ke grilovanému masu, zejména kuřecímu, vepřovému nebo hovězímu. Většina vín Dolcetto by měla být vypita během několika let od nalahvování, kvalitní vína mohou zrát pět i více let.

Tip sommeliera

""Název odrůdy Dolcetto je odvozen od typicky malých a sladkých bobulí. Vína odrůdy Dolcetto bývají svůdně ovoná, nemají vysokou kyselinu a hodí se k lehčím pokrmům na bázi těstovin. Dolcetto můžete podávat klidně mírně podchlazené.""

Hodnocení zákazníků

Ohodnoťte tento produkt

Hodnotit mohou pouze registrovaní zákazníci po přihlášení.
Pokud u nás nemáte účet, můžete se registrovat zde.
Přihlášení

Další vína z vinařství

300+
různých vín

Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.

Sleva 100 Kč
na první nákup

Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.

Doprava zdarma
od 2500 Kč

Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.

Věrnostní
program

Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.