3. 11. 2025
				Itálie je vinařskou velmocí s největším počtem odrůd na světě. Jen znalost několika z nich milovníkům vína rozhodně nestačí – doslova každý italský region má své vlastní poklady.
V našem seriálu postupně představujeme ty nejdůležitější odrůdy. Tentokrát se zaměříme na šest významných zástupců začínajících na písmeno G – chybět nebudou Gaglioppo, Garganega, Glera ani Grechetto.
Oficiálně je dnes v Itálii registrováno přibližně 590 odrůd révy vinné, přičemž další čekají na uznání nebo přesnou genetickou identifikaci. Mnohé z nich se však pěstují už tisíce let – do Itálie je přivezli féničtí či řečtí obchodníci a od té doby se pevně usadily v místní tradici.
Tato odrůdová rozmanitost nepředstavuje jen bohatství chutí a vůní, ale také rozličné přístupy k pěstování vinic, vinifikaci a celkové filozofii výroby vína. Právě díky tomu je svět italského vína tak pestrý, jedinečný a v pravém slova smyslu nenapodobitelný.
Gaglioppo
Gaglioppo je tradiční červená odrůda Kalábrie, považovaná za jednu z nejstarších odrůd celé Itálie. Do oblasti se pravděpodobně dostala s řeckými osadníky již v antických dobách. Gaglioppo je spontánní křížení odrůd Sangiovese a Mantonico. Nejznámější je jako základ vín z apelace Cirò DOC, kde dodává vínům hluboký charakter. Jak vypadá Gaglioppo ve skleničce? Má spíše světlejší barvu. V chuti jsou vína typicky středně plná až plná, s vyšší kyselinou a pevnějšími tříslovinami, které jim dávají velmi dobrý potenciál k archivaci. V chuti dominují tóny třešní, švestek, sušených bylin a jemné kořenitosti. Přestože působí někdy rustikálně, dobré zpracování dokáže ukázat i elegantní stránku této starobylé odrůdy. Kromě Kalábrie se s menšími výsadbami můžete setkat také v Kampánii nebo na Sicílii.
Garganega
Garganega je bílá odrůda severní Itálie, nejvíce spjatá s oblastí Veneto a slavnými víny Soave.  Ta se ve skleničce většinou projevují jemným minerálním charakterem a ovocnou vůní připomínající meruňky, citrusy nebo jablka Golden Delicious. Plnější tělo a nižší obsah kyselin je u těchto vín charakteristickým chuťovým rysem. Hlavní odrůdou musí být u Soave minimálně ze 70 % odrůda Garganega, kterou v některých případech doplňují další lokální odrůdy, jako třeba Trebbiano di Soave. Někteří vinaři ale lahvují Soave jako 100% Garganegu a ta nejlepší vína mají potenciál zrát v láhvi i 10 let. Kromě suchých vín se z odrůdy dělají i sladká dezertní vína pod označením Recioto di Soave DOCG. Hlavní vína a apelace, ve kterých najdete odrůdu Garganega jsou: Soave DOC, Soave Superiore DOCG, Recioto di Soave DOCG, Gambellara DOC, Bianco di Custoza DOC.
TIP: Soave Classico "Monte de Toni" DOC, I Stefanini
Glera
Glera je dnes nejznámější díky produkci šumivého vína Prosecco, které se stalo globálním fenoménem. Odrůda má kořeny v regionu Veneto a Friuli, kde byla dlouho pěstována pod jménem Prosecco. Vzhledem k popularitě šumivých vín Prosecco se Itálie rozhodla relativně nedávno geograficky chránit původ svých šumivých vín. Prosecco se dříve dělalo z odrůdy Prosecco, kterou si ale mohl vysadit jakýkoliv vinař na světě. V roce 2009 tak byla tato italská odrůda přejmenována na Gleru. Tato odrůda dává lehká, aromatická vína s nižším alkoholem, vyšší kyselinou a jemnou ovocitostí. V typickém Proseccu najdeme tóny zeleného jablka, hrušky, broskve a květinové nuance. Svěžest a lehkost těchto vín z nich udělala nejpopulárnější šumivé víno světa.
TIP: Prosecco Superiore Valdobbiadene DOCG Spumante Extra Dry, Col Vetoraz
Grechetto
Grechetto je bílá odrůda typická pro střední Itálie, vysazena je zejména v Umbrii, kde tvoří základ místních vín včetně známého vína Orvieto DOC. Často se používá do kupáží s odrůdami jako Trebbiano nebo Malvasia, ale v poslední době se objevuje stále více jako čistě odrůdové víno. Víno vyrobené výhradně z Grechetta bývá lehčího těla a s vyšší kyselinou. Poznáte je podle charakteristického aroma zralých jablek, hrušek, mandlí a jemných bylin. Díky zajímavé struktuře jsou některá vína odrůdy Grechetto vhodná i pro zrání v sudech, ve kterých získávají krémovější texturu a komplexnost. Grechetto se skvěle páruje s lehkými pokrmy, jako jsou ryby, mořské plody, drůbež, těstoviny nebo čerstvé sýry. Plnější a na sudu zrající vína z Grechetta si výborně rozumí i s výraznějšími sýry či krémovými omáčkami.
TIP: Grechetto Umbria IGT, Lungarotti
Greco
Greco je starobylá bílá odrůda, která má kořeny v jižní Itálii, především v Kampánii. Podle historických záznamů ji do Itálie přinesli staří Řekové. Zdejší vulkanické půdy se skvěle hodí pro pěstování Greca. Zatímco odrůda se jmenuje jednoduše Greco, nejslavnější apelace nese název Greco di Tufo DOCG. Greco se nejvíce pěstuje v kampánských provinciích Avellino, Benevento, Neapol a Salerno. Kromě Greco di Tufo je tato odrůda povolena i v dalších apelacích DOC, včetně Irpinia a Sannio. Ve vínech z Capri DOC může tvořit až 50 % kupáže. Odrůda dává vína s výraznou aromatikou a pevnou strukturou chuti. Kombinují svěží ovocnost s výrazně herbálním a minerálním nádechem. Typické jsou pro tato vína tóny citrusů, bílých broskví, mandlí a jemné nakouřenosti. Dobrá vína z Greca mají střednědobý potenciál ke zrání do 10 let a postupně se rozvíjejí do komplexnějších, medových tónů.
Grillo
Grillo je dnes jednou z nejvýznamnějších bílých odrůd Sicílie s výsadbou přes 8 500 hektarů. Zájem o tuto odrůdu v posledních letech roste, když v roce 2004 dosahovaly výsadby jen 2 300 hektarů. Původně Grillo sloužilo především k výrobě fortifikovaných vín Marsala, ale v posledních desetiletích zažívá velkou renesanci jako základ čerstvých a aromatických bílých vín, zejména v rámci apelace Sicilia DOC či menších oblastí jako Delia Nivolelli nebo Contea di Sclafani. Odrůda je výborně přizpůsobená horkému sicilskému klimatu, kde dokáže produkovat vína s plnějším tělem, dobrou kyselinou a výrazným aromatickým profilem. Podle stylu vinifikace se setkáme s lehčími, nerezovými víny s výraznou ovocností, květinovými tóny a jemnou mineralitou, ale i s komplexnějšími variantami, které nechávají vinaři zrát na sudech v dlouhém kontaktu s kvasničními kaly. V chuti typicky najdeme citrusy, bílé peckoviny, tropické ovoce, bylinky a často i slanou minerální koncovku. Grillo se skvěle hodí k jídlům středomořského stylu – jeho svěžest a jemná mineralita skvěle doprovodí zejména ryby a mořské plody.