Skvělý ročník 2016 pro Brunello di Montalcino

11. 6. 2021

Skvělý ročník 2016 pro Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino je víno, velmi senzitivní na kvalitu a podmínky toho či onoho ročníku. Toskánsko se sice někdy přirovnává k francouzskému Bordeaux, ale tady si vinaři při nepřízni podmínek nemohou pomoci úpravou odrůdového složení vín.


Brunello di Montalcino je vždy 100% Sangiovese a to, jak se vinař dokázal popasovat s podmínkami ročníku, jak případně jeho kvality dokázal povýšit, se u těchto vín ukazuje v plné kráse či nahotě. Aktuální ročník 2016 je považován za mimořádně vyvážený, pojďme si ho představit v porovnání s roky 2015 a 2014. U kterých vín se vyplatí archivace?

Celá vinařská oblast kolem Montalcina čítá kolem 3500 hektarů vinic, z nichž 2100 hektarů je klasifikováno pro výrobu Brunella di Montalcina. Ročně se jich nalahvuje kolem 10 až 12 milionů. Místní klima je středomořské, teplejší než například v případě oblasti Chianti Classico. Sangiovese tu benefituje z teplejšího léta, velmi spolehlivě dozrává. Terroir v Montalcinu je extrémně rozmanitý, odlišnosti najdete v klima studenějšího severu oproti jihu, velká je rozmanitost zdejších půd. Nadmořská výška vinic kolem Montalcina osciluje od 180 metrů nad mořem až po téměř 600 metrů nad mořem, velmi významným faktorem je samozřejmě i orientace konkrétní vinice vůči světovým stranám. Ačkoliv se tedy bavíme o relativně malé vinařské oblasti, rozhodně nelze podmínky konkrétního roku vztáhnout na všechny vinice a vinaře. Ve skvělém ročníku není těžké najít úžasné víno, produkce je vyrovnaná, naopak v ročnících jako je 2014 je potřeba více hledat. Zkušenosti a um místních vinařů je vždy rozhodující pro kvalitu konkrétní láhve.

Dva úžasné roky

2016 – ***** Klasický

Jeho vína disponují extrémní hloubkou, vyvážeností a elegancí. Podle některých expertů jako Antonio Galloni nejlepší ročník od roku 2010. Podmínky pro dozrávání Sangiovese byly v roce 2016 prakticky ideální. Rok začal s dostatečným množstvím srážek, což pomohlo vytvořit zásoby vody ve vinicích. Od ledna do února napadlo kolem 220 milimetrů. Březen byl chladnější než obvykle a občasné srážky pokračovaly až do konce června. Díky dobrému proudění vzduchu se až na výjimky vinařům vyhnuly problémy s plísněmi. Teplý, ale nikoliv horký rok 2016 je označován za rok s velmi rovnoměrnými teplotami a bez dramatických výkyvů. Velké rozdíly v teplotách ve dne a v noci přispívaly k pozvolnému a zdravému dozrávání hroznů. Závěr sezóny před sklizní hroznů byl bez větších srážek a vinaři tak neměli komplikace se sběrem. Sklizeň trvala od začátku září do poloviny října. Ročník 2016 nabízí strukturovaná vína s příjemnými kyselinami a velkým potenciálem pro dlouhou archivaci.

2015 – ***** Pohádkový

„Žádný milovník Brunella by ročník 2015 neměl minout,“ uvedl ve svém komentáři k tomuto ročníku známý kritik James Suckling. Podmínky pro dozrávání hroznů byly v 2015 prakticky ideální. V zimě a na jaře bylo dostatek srážek a vláhy, v létě pak intenzivní sluneční záření a teplo. V září před sklizní zapršelo, což příjemně osvěžilo vinice. Většina vinařství sklízela na konci září nebo začátkem října, což je známkou toho, že podmínky v letních měsících nebyly extrémní a hrozny měly příležitost pozvolna dozrát. Vína vykazují působivou preciznost kombinace šťavnatého zralého ovoce, noblesních taninů a příjemné svěžesti. Jsou bohatá a komplexní v chuti. Oproti ročníku 2016 možná přece jen trochu více přímočařejší, svalnatá a robustní. Při hodnocení ročníku 2015 James Suckling ochutnal 187 vzorků Brunella a polovině z nich udělil skvělé hodnocení minimálně 95/100. Velmi dobrý potenciál pro archivaci.

2014 – *** Propršený

Oproti předchozím dvěma ročníkům byla 2014ka o mnoho komplikovanější a v tomto případě platí dvojnásob, že je mezi víny potřeba vybírat. Zásadním problémem roku 2014 byly intenzivní deště v období sklizně, takže bylo důležité, jak jednotliví vinaři zvládli práci ve vinici a jak redukovali výslednou sklizeň. Třeba slavné vinařství Biondi – Santi se rozhodlo, že Brunello ročníku 2014 nenalahvuje vůbec. Pro vína Brunello di Montalcino platí, že jsou o něco méně rafinovaná a strukturovaná než vína 2015 a 2016, na druhou stranu skvěle se hodí pro vypití v mladším věku. Jejich archivační potenciál je o něco kratší, doporučuje se jejich vypití v následujících pěti letech.