Červené víno, které pochází z tradiční piemontské odrůdy Grignolino. Ve skleničce má světlejší rubínovou barvu, ve vůni je jemné a svůdné, s tóny drobného červeného peckového ovoce, fialky a růže. V ústech je víno jemné, s elegantními tříslovinami, tóny červených peckovin a s příjemným mandlovým závěrem. Delší dochuť.
Druh vína: suché
Barva vína: červené víno
Oblast: Piemont
Ideální teplota: 12 - 14 °C
Vinice: Sklizeň probíhá ručně koncem září.
Sklep: Výběr a kontrola hroznů probíhá na třídícím stolu. Následuje šetrné odstranění třapin a jemné lisování. Studená macerace hroznů po dobu šest až sedm dní při teplotě 8 – 10 °C s cílem extrakce většího množství barvy a intenzivnějšího odrůdového aroma. Teplota se poté zvýší na 20 °C a začíná alkoholické kvašení. Maximální teplota kvašení činí 24 – 25 °C. Před nalahvováním víno zraje v nerezových tancích.
Kdy vypít: 2023 - 2026
Doporučení v gastronomii: hodí se k salámu, uzeným masům, prvním chodům, těstovinám, červenému a bílému masu a středně vyzrálým sýrům.
Přečtěte si na našem blogu: Méně známé odrůdy Itálie: Passerina a Grignolino
Tradiční vinařství Marchesi Alfieri, které sídlí v malebné vesničce San Martino Alfieri, na západ od Asti, lze při příjezdu jen těžko přehlédnout. Z vrcholu kopce, na kterém vesnice leží, totiž ční do dálky starý hrad z konce 17. století, obklopen velkorysou zahradou připomínající anglický park. Tady sídlí po generace rodina Alfieri, která se také od konce 17. století v prostorách tohoto malého ráje věnuje výrobě vína. Nynější podobu a filozofii vinařství mají na svědomí tři sestry – Giovanna, Antonella a Emanuela, které také v roce 1999 najmuly současného enologa Maria Olivera. Sympatický Mario pracoval před nástupem do vinařství Marchesi Alfieri v Toskánsku, konkrétně ve vinařství Tenuta Col DʼOrcia v Montalcinu. Místní podmínky svědčí zejména odrůdě Barbera, kterou najdete hned na 16 z 21 hektarů vinic vinařství. Průměrné stáří vinic je úctyhodných 70 let. Barbery z vinařství Marchesi Alfieri jsou jedním slovem úchvatné, jejich komplexnost a elegance doslova přibíjí k podlaze.
Máte rádi červená vína odrůdy Nebbiolo nebo třeba Pinot noir a Gamay? Pak byste měli vyzkoušet také piemontské Grignolino. Svého času byla velmi populární na šlechtických dvorech díky svému světlejšímu odstínu ve skleničce a elegantní jemné chuti. Nejvíce je dnes Grignolino pěstováno v rámci piemontských provincií Asti a Alessandria. Rostoucí poptávka po lehčích červených vínech z poslední dekády znamená pro Grignolino novou šanci a někteří vinaři jako Marchesi Alfieri se jí s velkou vervou chopili. Vína odrůdy Grignolino mají velmi světlou barvu, někdy jsou na pomezí růžového a červeného. Ve vůni ale víno nabízí krásnou paletu tónů, od červených třešní, přes červený rybíz, až po květinové tóny připomínající fialku nebo kosatec. Neobvyklý není ani tón bílého pepře. V chuti čekejte lehčí červené víno s příjemnou ovocností, vyšší kyselinou a taniny. Alkohol bývá středně vysoký až nižší. Velkou výhodou oproti vínům odrůdy Nebbiolo je fakt, že na Grignolino nemusíte čekat roky, než bude v té nejlepší kondici pro vypití. Grignolino je ideální červené víno nejen na léto, kdy si ho můžete i lehce podchladit.
Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.