10 důvodů, proč pít Lambrusco

20. 1. 2025

10 důvodů, proč pít Lambrusco

Mezi nejslavnější vína Itálie, kterými jsou Chianti, Prosecco nebo Pinot Grigio, patří také lehce šumivé červené víno Lambrusco.


Tradiční víno s dlouhou historií z oblasti Emilia-Romagna, které v 70. a 80. letech minulého století doslova zaplavilo supermarkety v Evropě i USA, a dodnes se tak potýká s pošramocenou pověstí. Kvalitní Lambrusco je ovšem velmi zajímavé a netradiční víno s jedinečnou chutí a univerzálním využitím, například v gastronomickém párování. Pokud stále váháte, zda Lambrusco zařadit do svého vinného repertoáru, nabízíme 10 důvodů, proč byste to měli udělat.

  1. Víno s velkou historií a tradicí

Lambrusco je nejen víno, ale také skupina příbuzných odrůd, které pochází z oblasti Emilia-Romagna a které se tu po staletí používají k výrobě růžových a červených šumivých vín.

Podle některých historických záznamů patřilo ve 14. století Lambrusco mezi nejprestižnější vína Itálie. Nyní tomu tak ovšem není, historie vín Lambrusco je velmi komplikovaná a najdeme v ní pády i vzestupy.  V 70. letech minulého století se stalo Lambrusco velmi populární ve Spojených státech amerických, kde začalo být považováno za něco nového a úžasného, dnešním jazykem “cool” víno.  Až do roku 1986 si tak místní vinaři užívali obrovskou poptávku. V roce 1987 se ovšem vše začalo měnit a prodeje začaly klesat s ohledem na špatnou kvalitu vín, která byla produkována některými velkými výrobci. Od 90. let pak někteří menší výrobci jako Medici Ermete přinesli revoluci ve způsobu výroby vín Lambrusco. Změnil systém vedení révy ve vinicích a začal tak lépe kontrolovat výnosy a následnou výrobu. Dnes tak kromě extrémně levných a nekvalitních vín můžete ochutnat velmi zajímavá Lambrusca s jedinečným charakterem.

  1. Víno s jasným původem

Lambrusco je víno, které má jasně vymezený původ ve střední Itálii, v regionu Emilia-Romagna. Na mírně zvlněných svazích Apenin mají vinaři vysazeny odrůdy pro výrobu Lambrusca, třemi hlavními jsou Lambrusco Sorbara, Grasparossa a Salamino. Celkem je v Itálii vysazeno na 16 000 hektarů vinic s odrůdami Lambrusco. V regionu Emilia-Romagna jsou ústředními oblastmi výroby Lambrusca provincie Modena a Reggio Emilia. Jen Modena se může pochlubit více než 8 000 hektary vinic, z nichž značná část je věnována právě odrůdám Lambrusco.

  1. Ideální víno pro začátečníky

Díky své jemné sladkosti a většinou také nižšímu obsahu alkoholu může být Lambrusco skvělou volbou pro ty, kdo teprve pronikají do světa vína, potažmo ty, kdo nepatří mezi vášnivé milovníky červených vín. Snadná pitelnost a příjemný ovocný charakter z Lambrusca dělá ideální víno pro každou příležitost.

  1. Nízký alkohol

Řada konzumentů vín, unavená těžkými červenými víny, vyhledává v poslední dekádě spíše lehčí nízkoalkoholická vína. Přesně takové je i Lambrusco, víno s osvěžující kyselinkou a jemným perlením. Při výrobě Lambrusca se často používá metoda tankové fermentace (tzv. Charmat metoda). Takto je vyrobeno přes 95 % vín z odrůdy Lambrusco. Fermentace je v tomto případě často zastavena dříve, než se všechen cukr přemění na alkohol, což zanechává víno sladší a s nižším obsahem alkoholu. Některá Lambrusca mají 7,5 až 8 % alkoholu, u suchých vín to může být až 11 %.

  1. Osvěžující chuť

Typickým znakem Lambrusca není jen nízký alkohol, ale také svěží ovocný charakter. Díky jemnému perlení a ovocným tónům, jako jsou třešně, maliny a švestky, je ideální volbou i pro letní grilovačky nebo večery s přáteli. Svěžest vína pak podpořte také správným nachlazením. Ideální teplota pro konzumaci Lambrusca je kolem 7 až 9 stupňů Celsia, proto víno vložte do lednice s dostatečným předstihem. Oproti jiným šumivým vínům se Lambrusco tradičně nepodává ve flétně. Perfektní je univerzální sklenice na víno, dobře poslouží i standardní sklenice na bílé víno.

  1. Hvězda do gastronomického párování

Lambrusco je gastronomické víno, párovat ho s jídlem je velice důležité a zábavné. Jde o velmi všestranné víno a lze ho kombinovat s mnoha různými pokrmy italské kuchyně a nejen jí.  Lambrusco s typicky vyšší kyselinou v ústech a chutí čerstvého ovoce, můžete skvěle napárovat k mnoha různým jídlům, od pizzy a těstovin až po grilované maso a uzeniny. Obzvláště se hodí k tradičním jídlům z oblasti Emilia-Romagna, jako je Prosciutto Crudo, Parmigiano Reggiano nebo Culatello di Zibello. 

  1. Mnoho stylů, od suchého po sladká vína

Lambrusco je velmi pestrá kategorie vín. Jen odrůd, které mohou být použity pro výrobu tohoto vína, je asi 60. Největším předsudkem, který se k vínům Lambrusco váže je domněnka, že všechna tato vína jsou sladká. Vína s označením secco jsou považována za suchá a mají maximálně 15 g/l zbytkového cukru. Polosuchá vína mají na etiketě označení semisecco a sladká vína spadají do kategorie dolce. V sortimentu uznávaného vinařství Medici Ermete, které je součástí nabídky e-shopu VinoDoc, jsou vína secco i dolce. Vinařství Medici Ermete bylo založeno rodinou Medici na konci 19. století. Později se stalo vůbec prvním vinařstvím v regionu, které se rozhodlo lahvovat Lambrusco s označením vinice “Cru” na etiketě, a vzniklo tak Lambrusco Concerto.

  1. Máte rádi růžové? Zkuste Lambrusco Rosé

Drtivá většina vín Lambrusco má tmavou červenou barvu a po tmavém ovoci i vína chutnají. Doplňkovou kategorií jsou však pro řadu vinařství i růžová vína. Lambrusco Rosé je příjemně svěží jemně perlivé víno, s dobrou kyselostí a opět nižším alkoholem. Podávejte velmi dobře vychlazené.

  1. Přívětivá cena

Ve srovnání s Proseccem nebo Cavou, je Lambrusco většinou levnější. To z něj činí atraktivní volbu pro ty, kteří hledají šumivé víno pro každodenní příležitost. Kvalitní Lambrusco seženete i za cenu kolem 200 Kč za láhev, některá prestižní vína a speciální produkty však mohou stát i kolem 400 Kč nebo více.  Výrobci Lambrusca však v posledních letech nezdražují tolik jako je tomu u jiných populárnějších vín. Kategorie vín Lambrusco tak umí nabídnout skvělý poměr kvality a ceny.

  1. Lambruscem na zdraví!

Stejně jako jiná kvalitní červená vína obsahuje Lambrusco polyfenoly a antioxidanty, které mohou mít při střídmé konzumaci příznivý vliv na lidské zdraví. Tyto látky pomáhají chránit srdce, snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění a podporují zdravý krevní oběh.

Související produkty