10 vín, která musíte na Galadegustaci VinoDoc ochutnat

12. 6. 2023

10 vín, která musíte na Galadegustaci VinoDoc ochutnat

Za dva týdny v Praze proběhne 5. ročník Galadegustace vín společnosti Vinodoc! Letošní sestava 21 vinařství bude velmi pestrá, ze 14 italských zástupců budou hned čtyři z Toskánska a další dva z Piemontu.


K ochutnání budou prestižní italské bublinky Prosecco Valdobbiadene Superiore DOCG i Franciacorta DOCG. To nejlepší z Rakouska budou reprezentovat vinařství Weingut Birgit Eichinger z Kamptalu a Weingut Türk z Kremstalu. Ale bude toho mnohem více, pokud se na akci chystáte, určitě oceníte mých 10 tipů na vína, která za žádných okolností nevynechat.

Prezentovaných vín bude ale na akci více než 120, další tipy tedy rád předám osobně přímo na místě! Galadegustace proběhne 28. června v Praze od 13 do 19h. Vstupenky a kompletní seznam vinařství jsou k dispozici na www.denitalskychvin.cz . Pokud svou vstupenku již máte, poznamenejte si následující desítku vín mezi povinné položky degustace!

Franciacorta „Cuvee Demetra“ DOCG Extra Brut 2016, Mirabella

Tradiční metodou dělané bublinky Franciacorta z vinařství Mirabella. V tomto případě šumivé víno postavené na Chardonnay, s příměsí odrůd Pinot Nero a Pinot Bianco. Vlajková loď vinařství, víno v láhvi zraje minimálně 55 měsíců na kvasnicích a degorzáž se provádí šest měsíců před uvedením vína na trh. Vína z vinařství Mirabella jsou minimálně sířena. Zatímco běžně je v italských šumivých vínech úroveň siřičitanů kolem 90 mg/l, ve vínech od Mirabelly je to jen zhruba 35 až 40 mg/l.

Franiacorta Demetra

Grüner Veltliner Ried Obere Sandgrube 2016, Weingut Türk

Málokdo má vytrvalost a kapacitu pro delší archivaci rakouských veltlínů. Já osobně je většinou vypiju jako extrémně mladé. Přitom špičkové veltlíny zrají velmi dobře, třeba jako ty od od Weingut Türk. Některá z vín proto vinařství pouští na trh jako Late Release, tedy po několikaletém zrání ve sklepě. To je i příklad tohoto vína, které si budete moci na galadegustaci porovnat v ročnících 2021 a právě 2016!

Veltliner Sandgrube

Ried Heiligenstein Erste Lage Riesling 2021, Weingut Birgit Eichinger

Na kopci Heiligenstein jsem loni byl, v Rakousku se těžko hledá slavnější a úchvatnější vinice. Zdejší terasovité vinice přejí Ryzlinku rýnskému a víno ze skvělého ročníku 2021 od Birgit Eichinger je toho dokladem. Rakouská ročenka vín Falstaff ho zařadila mezi nejlepší rýňáky ročníku a nadělila mu skvělé skóre 97 bodů ze 100 možných! Kombinace úžasného terroiru, šikovné vinařky a dobrého ročníku.

Heiligenstein

Barbera d´Alba „Valletta“ DOC 2020, Claudio Alario

Matteo Alario bude u svého stolečku rozlévat i skvělé Barolo, ale Barbera d´Alba „Valletta“ je prostě legenda. Pověst této piemontské odrůdy aktuálně není úplně v topu, ale svou komplexností a robustností Valleta většinou degustujícím vyráží dech. Réva pro toto víno pochází ze staré vinice, kde jsou 60leté keře. Před nalahvováním víno zraje 20 měsíců v kvalitních francouzských barikových sudech.

Barbera Valletta

VIENI VIA COM ME Costa Toscana Rosso IGT 2018, Toscani

100% Cabernet Franc z nejlepších hroznů vinice Monteromboli, poblíž toskánského pobřeží. Vinařství Toscani sídlí kousek od Bolgheri, kde na Cabernet Franc v posledních letech hodně sází a mluví o něm jako o odrůdě budoucnosti. Toscani, to není úplně klasické Bolgheri, jde o vinařství naturálního střihu, tedy bez zbytečných zásahů ve sklepě a BIO ve vinici. V tomto případě víno před lahvováním zrálo 12 měsíců v 350 litrových francouzských dubových sudech tonneaux. Nefiltrováno. Kromě zajímavých červených od Toscani zkuste také pet-nat s názvem Loli.

Vieni Via con Me

Vino Nobile di Montepulciano ‚VIGNA D’ALFIERO‘ DOCG 2019, Tenuta Valdipiatta

Vlajková loď vinařství a víno s příběhem. Víno Vigna d’Alfiero se vyrábí z hroznů Sangiovese z jedné z nejcennějších vinic vinařství, vysazené na konci 60. let 20. století. Vinici vysadil Alfiero Carpini, původní sklepmistr v Tenuta Valdipiatta, podle něhož nyní nese vinice své jméno. Kombinace tradičního toskánského charakteru a francouzské elegance. Od roku 2010 vinařství spolupracuje s enologem Ericem Boissenotem, který poskytuje své služby také prestižním vinařstvím z Médocu, jako jsou Lafite Rothschild, Latour, Margaux, Mouton Rothschild a Palmer.

Vino Nobile di Montepulciano

Chianti Rufina Riserva „VIGNA ALLA STELE“ DOCG 2018, Frascole

Už jste měli víno z kategorie „Terraelectae“? Jde o zcela novou kvalitativní úroveň vín z oblasti Chianti Rufina, kterou místní vinaři uvedli po vzoru již zavedeného Gran Selezione Chianti Classico. Každým rok může vinař vybrat jen jedno víno z jedné vinice, které označí jako „Terraelectae“. Víno „VIGNA ALLA STELE“ je 100% Sangiovese, víno pochází z hroznů vinice s názvem „La stele“, která byla vysazena v roce 1996. Vinařství Frascole je poctivé rodinné vinařství pracující BIO ve vinici a s minimem zásahů ve sklepě.

Chianti Rufina

Malbec Cabernet Grande Reserve 2018, Diamandes

Vlajková loď vinařství DiamAndes a selekce těch nejlepších hroznů odrůd Malbec a Cabernet Sauvignon. Vinařství Diamandes bude asi největší „exotika“ celé degustace, respektive jediný zástupce vinařského Nového světa. Velké červené víno, z vinic údolí Uco, vysazených 1100 metrů nad mořem. Vinařství bylo založeno v roce 2005 francouzskou rodinou Bonnie, která v Bordeaux vlastní prestižní vinařství Château Malartic-Lagravière (Grand Cru Classé z Graves) a Château Gazin Rocquencourt (Pessac-Léognan). Vína posledně jmenovaného vinařství budou k ochutnání také.

Malbec Grande Reserve

Bolgheri Rosso Superiore „Millepassi“ DOC 2018, Donna Olimpia 1898

Vlajková loď relativně mladého vinařství a víno, které se v hodnoceních pravidelně umísťuje mezi vůbec nejlepšími víny z regionu Bolgheri. Klasický Bordeaux blend, tedy Cabernet Sauvignon, Merlot a Petit Verdot. Víno uhlazené, komplexní a s velkým potenciálem dál zrát na láhvi.

Barbaresco „Pora“ DOCG 2017, Ca del Baio

Piemont je patří mezi nejvyhledávanější italské vinařské destinace, nelze tedy zakončit seznam tipů jinak, než právě odsud! Tohle Barbaresco pochází z jedné z nejprestižnějších poloh oblasti, navíc v případě vinařství Ca del Baio víno, kterým ročně naplní jen dva malé sudy. Takže raritní kousek a krásně elegantní víno, v tomto ročníku jedna z posledních příležitostí ho ochutnat.

Barbaresco Pora

Těším se naviděnou!

Autor: Mikuláš Duda