Historie italských šumivých vín

16. 10. 2023

Historie italských šumivých vín

Itálie umí nabídnou milovníkům bublinek pestrou škálu šumivých vín z širokého portfolia mezinárodních i italských odrůd. Centrem produkce šumivých vín je severní Itálie, konkrétně regiony jako Piemont, Lombardie, Tridentsko nebo Benátsko.


Tady se utvářela historie italských šumivých vín a dodnes tu vznikají nejslavnější italské bublinky jako jsou Asti, Prosecco, Franciacorta, Oltrepo Pavese nebo Trento.

Přes aktuální mezinárodní úspěchy, kterých dosáhly zejména vína Prosecco a Franciacorta, je tradice výroby šumivých vín v Itálii mnohem delší. Pravděpodobně nejstarší dochovaná zmínka o italských šumivých vínech pochází z roku 1570. Girolamo Conforti ve svém textu popisuje velkou popularitu šumivých vín Franciacorta. Dalším historickým dokumentem, který dokládá existenci italského šumivého vína v dlouhé historii, je text od Francesca Scacchiho z roku 1622. Jednu z pěti kopií textu najdete uloženu v slavném vinařství Ferrari v Trentu.

Šampaňské z Piemontu

Inspirací pro větší rozšíření šumivých vín v severní Itálii byla jak jinak než slavná Champagne. V roce 1850 se rozhodl Carlo Gancia aplikovat tradiční „šampaňskou“ metodu na odrůdu Moscato rozšířenou v Piemontu. Carlo studoval produkční metodu při pobytu v Remeši a je považován za tvůrce vůbec prvního italského šumivého vína touto metodou. V roce 1865 spatřilo světlo světa víno s označením Moscato Champagne.

Vzhledem k zajímavým výsledkům, byl Carlo Gancia brzy následován dalšími lokálními výrobci jako Contratto, Cinzano, Fontanafredda nebo Bosca. Do konce 19. století se v piemontském Canelli sdružovalo již 48 vinařství, věnujících se výrobě šumivého vína.

Nerezová revoluce

Milníkem z pohledu rozšíření šumivých vín v Itálii se stal rok 1898. Ředitel Experimentálního ústavu enologie v Asti, Federico Martinotti, původem z Villanova Monferrato, vynalezl rychlý proces kvašení šumivých vín ve velkých tlakových nádržích. Tím se výroba šumivého vína stala levnější, což mělo pozitivní dopady na trh a také umožnilo vývoj vína Moscato d'Asti. Postupně došlo ke zdokonalení metody, její aplikaci do nerezových tanků a v roce 1907 byla patentována francouzským enologem Eugeniem Charmatem.

Metoda dnes označovaná častěji jako Charmat se rychle rozšířila a dnes je úzce spojena s obrovskou popularitou vín Prosecco. Šumivá vína vyrobená metodou Charmat staví na svěžesti a bohatě ovocném projevu. Díky absenci delšího kontaktu s kvasničními kaly jsou přímočará a v neposlední řadě cenově dostupnější. Dvě nejznámější šumivá vína z Itálie, která jsou typicky produkována za pomocí této metody jsou Prosecco a Asti. V případě Prosecca vinařství v Benátsku ročně nalahvují kolem 600 milionů šumivých vín, roční produkce piemontského Asti dosahuje 100 milionů lahví.

Noblesní Franciacorta

Ačkoliv zmínky o šumivých vínech v oblasti Franciacorta patří k nejstarším v Itálii, současná popularita těchto ušlechtilých vín byla opětovně nastartována v 60. letech minulého století. V roce 1967, kdy byl zdejším vínům udělen status DOC, tu na 30 hektarech vinic působilo jen 11 vinařství. Za opětovnou renesancí stojí místní vinaři jako Maurizio Zanella (zakladatel vinařství Ca del Bosco), Guido Berlucchi nebo Vittoria Moretti, zakladatel vinařství Bellavista. Posledně jmenovaný stál u zrodu nové typologie vín Franciacorta, jejíž součástí byly i dnes oblíbená vína Franciacorta Satén, tedy Blanc de blanc s jemnějším perlením, než klasický Brut.

Dnes jsou vína Franciacorta nejtypičtějším zástupcem noblesních šumivých vín vytvořených pomocí tradiční metody druhotného kvašení v láhvi. Ročně sklepy vinařství opustí 20 milionů lahví Franciacorta. Mezi velmi tradiční producenty patří i vinařství Mirabella.

Franciacorta Mirabella

Mezi další významné lokality z pohledu italských šumivých vín produkovaných tradiční metodou patří Oltrepo Pavese a Trento. Oltrepo je jednou z nejzajímavějších italských zón pro špičkový Pinot noir, oblast leží na severozápadě Itálie, v Lombardii. Pinot nero místní vinaři využívají jak pro červená, tak šumivá vína. Podobně jako v Asti, i tady se první vinaři koncem 19. století inspirovali v Champagne a s ohledem na vhodné podmínky pro pěstování Pinot nero začali zásobovat trh kvalitním šumivým vínem. Mezi nejstarší vinařství oblasti patří Conti Vistarino. Domenico Mazza z vinařství Montelio zase v 19. století představil specifickou láhev na šumivé víno.

Oblast Trento, která leží kolem stejnojmenného severoitalského města, získala svůj DOC status v roce 1993. Nejvýznamnější postavou historie zdejších šumivých vín je Giulio Ferrari, který si jako první v roce 1902 po návratu do Trenta z Champagne všiml určitých klimatických podobností obou regionů. Začal vysazovat Chardonnay, Pinot nero nebo Pinot Bianco. Své vinařství sice později prodal, ale pod jménem Ferrari funguje dodnes jako jedno z nejznámějších značek šumivých vín z Itálie.   

Autor: Mikuláš Duda DipWSET

Související produkty