Není Prosecco jako Prosecco

13. 3. 2023

Není Prosecco jako Prosecco

Šumivé víno Prosecco si většina lidí spojuje s jednoduchým a nekomplikovaným šumivým vínem ze supermarketu. Kategorie šumivých vín Prosecco je ale zajímavější, než by se mohlo na první pohled zdát.


Vedle základních vín Prosecco DOC totiž stojí zajímavější kategorie jako je růžové Prosecco, nefiltrované Prosecco lahvované jako Sui Lieviti a především dvě nejprestižnější apelace Asolo DOCG a Conegliano Vladobbiadene Superiore DOCG.

V roce 2021 celková produkce šumivých vín Prosecco dosáhla 627 milionů lahví, což je dvojnásobné číslo, oproti slavnému regionu Champagne. Dle všeho to navíc vypadá, že poptávka po Proseccu ještě nedosáhla svého vrcholu a i nadále bude produkce regionu růst. Většina prodaných vín spadá do základní kategorie Prosecco DOC, která nabízí vysokou pitelnost a příjemný svěží charakter s typickými tóny peckového ovoce. Ta nejzajímavější z vín Prosecco ovšem často najdete v některé z následujících kategorií.

Na růžové vlně - Prosecco DOC Rosé

Nová kategorie vín Prosecco, kterou mohou výrobci do svého portfolia zařadit teprve od roku 2020. O popularitě růžových šumivých vín svědčí fakt, že v roce 2021 vinaři na trh umístili hned 71,5 milionu lahví růžového Prosecca. Pravidla pro výrobu těchto vín jsou o něco přísnější, než je to v případě klasického vína Prosecco DOC, co se týká odrůd, vinaři musí použít kromě odrůdy Glera také Pinot noir, přičemž druhá jmenovaná odrůda se na víně podílí z 10-15 %. Víno musí být vyrobeno typickou metodou Martinotti / Charmat a musí podstoupit sekundární fermentaci v nerezovém tanku po dobu minimálně 60 dní.  

Prosecco Rose

Tradice v podobě Prosecco Sui Lieviti DOCG

Nefiltrováno, nečiřeno, absolutně suché. Sui lieviti je tradiční metoda pro výrobu Prosecca. Jde o typ Prosecca, jehož druhotné kvašení probíhá v láhvi a víno následně zůstává v dlouhém kontaktu s kvasinkami. Ještě nedávno byla tato vína označována jako Col fondo Prosecco, ale vzhledem k některým sporům ohledně ochranné známky, se konsorcio výrobců rozhodlo začít používat označení Sui Lieviti DOCG (v překladu s kaly). Pokud máte rádi francouzský pét-nat, určitě byste měli zkusit i Prosecco Sui Lieviti DOCG. Tato vína nesmějí být lahvována jako jemně perlivé Frizzante, ale jako klasické Spumante s minimálním tlakem 3 bary v láhvi.

Asolo Prosecco DOCG

Na západ od řeky Piave se nacházi nevelká oblast Asolo Prosecco DOCG. Jde opravdu o pomyslnou kapku v moři Prosecca, protože zdejší vinaři mají k dispozici jen zhruba 2000 hektarů vinic a ročně vyrobí kolem 20 milionů lahví šumivého vína. Během dlouhé historie vyrábělo mnoho místních rodin víno jen pro vlastní potřebu a nebo hrozny prodávaly větším společnostem. Zdejší terroir je ovšem mimořádný a poté, co získalo Asolo status DOCG, vznikla velmi úspěšná vinařství orientující se na export. I po letech si oblast Asolo uchovává specifický charakter, pro který jsou typická spíše středně velká nebo menší rodinná vinařství.

Asolo Prosecco DOCG

Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG

Asi nejznámější a nejvyhledávanější kategorie vín Prosecco je mezi milovníky vín Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG. Vinařská oblast s 8700 hektary vinic leží mezi městečky Valdobbiadene a Conegliano. Právě tady se formovala historie vín Prosecco, ostatně ve Valdobbiadene sídlí jedna z nejstarších enologických škol v Itálii. Specifikem místní oblasti jsou malé vinice vysazené často na velmi strmých svazích, které vylučují jinou než manuální práci. Půdu tvoří unikátní směs tvořená jílovitým vápencem, žluto-modrým slínem a pískovcem. Právě tady perfektně dozrávají hrozny odrůdy Glera a vína označovaná někdy zkráceně jako Valdobbiadene Superiore DOCG typicky vykazují komplexnější a složitější chuť.

Valdobbiadene DOCG

Pod označením Rive jsou lahvována vína z těch nejlepších vinic Conegliano Valgobbiadene. V překladu Rive znamená „strmé svahy“. V roce 2009 jich bylo identifikováno 43 a dohromady tvoří 353 hektarů vinné révy, tedy jen nějaká 4 % rozlohy. Největší raritou jsou pak vína Superiore di Cartizze DOCG. Ta pochází z prestižní 107 hektarů velké vinice, kde jsou ty nejlepší podmínky pro zrání hroznů. Vín Superiore di Cartizze DOCG se ročně nalahvuje jen něco málo přes 1,4 milionu lahví a v rámci vín Prosecco tak patří většinou k těm nejdražším. Není proto náhodou, že hektar vinice v rámci vinice Cartizze stojí kolem 1,5 milionu euro a v tomto ohledu násobně převyšuje jiné prestižní vinařské polohy v Itálii.

 

Autor: Mikuláš Duda

Přečtěte si také: O kapku lepší Prosecco: Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG