Představujeme červená vína Kampánie

9. 11. 2021

Představujeme červená vína Kampánie

Ačkoliv v produkci vín v Kampánii převládají bílá vína, i v této části Itálie najdete výrazná charakterní červená. Mohou za to zejména dvě velmi kvalitní odrůdy Aglianico a Piedirosso.


Odrůda Aglianico podle mnohých dává vzniknout nejzajímavějším červeným vínům jižní poloviny Itálie. Kromě Kampánie se pěstuje i v regionu Basilicata. Aglianico a Piedirosso společně tvoří drtivou většinu zdejších červených vín.

Kampánie je historicky významný vinařský region kolem města Neapol. Zdejší krajina je velmi kopcovitá, ve vinicích najdete rozmanité půdní profily, část zdejších vinic roste na jedinečných vulkanických půdách s velkým podílem draslíku a fosforu. Klima je tu relativně mírné, zimy tu jsou příjemné a v létě naopak panuje sucho a horko. Celková plocha vinic v Kampánii v současnosti dosahuje zhruba 40 000 hektarů a kromě pevninských vinohradů je réva vysazena i na ostrovech Ischia a Capri. Celá oblast se může pochlubit čtyřmi víny nejvyšší apelační kategorie DOCG, z čehož dvě jsou bílá – Fiano di Avellino a Greco di Tufo DOCG a dvě červená. Vína Taurasi DOCG a Aglianico del Taburno DOCG jsou obě postavena na noblesní odrůdě Aglianico.

Stará odrůda, staré keře

Aglianico je podle všeho jedna z nejstarších odrůd jižní Itálie. Podle některých badatelů bylo přivezeno do oblasti dnešní Kampánie Řeky v 7. nebo 6. století p.n.l. Skutečný původ odrůdy a jejího názvu ale zůstává spíše nejasný. Podle všeho mohlo jít o původní italskou odrůdu, protože genetické studie z roku 2004 nenašly žádnou spojitost mezi Aglianicem a řeckými odrůdami. Kdo ví, každopádně název Aglianico se poprvé objevuje v historických pramenech až v roce 1520.

Aglianico je vysazeno ve všech pěti provinciích Kampánie. Díky vulkanickým půdám se v Kampánii dochovaly i více než 100 let staré keře, vysazené v období před řáděním škůdce mšičky révokazu. Jedny z nejstarších keřů Aglianica má vinařství Feudi di San Gregorio. V jeho vinicích najdete prastaré keře dosahující věku 120 až 180 let. Více než stoletými keři Aglianica disponuje i zmíněné vinařství Cantina del Taburno. Zajímavé je, že na vulkanických půdách je Aglianico vysazeno i v regionu Basilicata, konkrétně v okolí vyhaslé sopky Vulture.

Odborníci i milovníci vín si na Aglianicu cení schopnosti odrůdy velmi dobře převést lokální specifika a podmínky do výsledné podoby vína. Podobně jako Pinot noir nebo Cabernet Sauvignon je velmi citlivá na terroir a jeho odlišnosti. Hrozny Aglianica mají tlusté slupky, odrůda je odolná vůči botrytidě a velmi pozdě dozrává. Uvádí se, že jako jedna z posledních odrůd v celé Itálii. Vína odrůdy Aglianico mají typicky vyšší kyselinu i třísloviny. Odrůda nemá problém dozrávat ani ve vyšších nadmořských výškách kolem šesti až sedmi set metrů nad mořem, kde některé jiné odrůdy mají problém dosáhnout optimální zralosti.

Vína odrůdy Aglianico, ač mohou pocházet z různých regionů, mají některé společné znaky. Jsou pevná a zároveň delikátní, často s minerálním charakterem, s animálními či bylinkovými tóny, spoustou červeného ovoce. V chuti jsou krásně strukturovaná, mají hloubku a charakter. Pokud se hrozny nenechají přezrát, objevuje se vínech také elegantní květinový charakter připomínající tóny růže nebo fialku.

Na odrůdě Aglianico jsou postavena nejprestižnější červená vína nesoucí označení Taurasi DOCG. Zajímavostí je, že právě tato vína vůbec jako první v jižní Itálii získala prestižní označení garance kvality a původu DOCG, a to již v roce 1993. Apelační pravidla Taurasi DOCG umožňují až 15% příměs jiných odrůd, používá se zejména místní aromatická odrůda Piedirosso, ale většinou se Taurasi DOCG lahvuje výhradně jako čisté 100% Aglianico. Před uvedením do prodeje navíc víno musí zrát minimálně tři roky, z toho rok ve dřevě. Druhé DOCG Kampánie je Aglianico del Taburno, jde o vinařskou oblast v okolí městečka Benevento, severozápadně od oblasti Taurasi. Vína Aglianico del Taburno spadají do kategorie DOCG od roku 2011. V tomto případě pak přimíchávání dalších odrůd není povoleno.

Neméně zajímavé Piedirosso

Odrůda Piedirosso je druhou nejrozšířenější modrou odrůdou Kampánie, nejvíce se pěstuje v okolí Neapole. Její název je odvozen od typicky červeně zbarvených stopek. Piedirosso se používá k produkci čistě odrůdových vín, například pod označením DOC Taburno Piedirosso nebo Sannio Piedirosso, ale slouží i jako vhodný partner do blendu s odrůdou Aglianico. Má většinou nižší kyselinu a třísloviny a může tak zjemňovat a zajímavým způsobem doplňovat někdy drsný charakter odrůdy Aglianico.

Vinařům občas Piedirosso přidělává vrásky nižším obsahem barviv ve slupkách a jejich komplikovanou extrakcí. Ve vínech typicky najdete tóny červeného peckového ovoce, květinové tóny připomínající fialku nebo levandule. V některých případech se vína této odrůdy produkují prostřednictvím karbonické macerace.  Piedirosso má v tom nejlepším případě spíše středně dlouhý potenciál zrát v láhvi, nehodí se na dlouhé ležení.

Související produkty