Představujeme vinařství Fattoria del Cerro

26. 2. 2024

Představujeme vinařství Fattoria del Cerro

Toskánské Fattoria del Cerro je jedním z našich tradičních vinařských partnerů, se kterým spolupracujeme přes 10 let. Vinařství je v Itálii známé především červenými víny Vino Nobile di Montepulciano, ale v jeho sortimentu toho najdete mnohem více.


Lehčí červená vína Chianti Colli Senesi, minerální bílé Vermentino nebo klasické toskánské dezertní víno Vin Santo. Vína z vinařství Fattoria del Cerro, to je velmi dobrá kvalita, potvrzená vysokými hodnoceními vinných kritiků, tradiční toskánský styl a v neposlední řadě dostupné ceny vín.

Vinařský projekt Tenute del Cerro vznikl v roce 1978 a dnes reprezentuje několik vinařských oblastí jižního Toskánska a Umbrie. Srdcem projektu je vinařství Fattoria del Cerro umístěné ve slavné toskánské zóně Vino Nobile di Montepulciano. Název vinařství je odvozem od místního prastarého dubu, který stojí na pozemcích vinařství. Vedle samotného vinařského provozu pak najdete také historickou vilu Grazianella, kterou můžete využít jako výchozí bod pro své toulky po okolí. Ve vile jsou moderně rekonstruované pokoje k pronájmu a k dispozici je hostům i restaurace.

Vinařství Fattoria del Cerro je považováno za nedílnou součást moderní historie vinařské oblasti kolem městečka Montepulciano. Vinařství sehrálo důležitou roli v renesanci této oblasti, jejíž význam podtrhl rok 1980 a získání prestižního apelačního statusu DOCG. Fattoria del Cerro vzešlo z tohoto přechodného období jako jeden z předních výrobců Vino Nobile di Montepulciano.

Dnes se panství Fattoria del Cerro rozkládá na 600 hektarech půdy. Kromě olivových hájů, zalesněných oblastí a polí vinařství disponuje téměř 100 nektary vinic klasifikovanými pro produkci vín Vino Nobile di Montepulciano. Dalších 70 hektarů vinic je určeno pro vína Rosso di Montepulciano nebo Chianti Colli Senesi. Kromě Sangiovese a zdejšího klonu Prugnolo Gentile ve Fattoria del Cerro pěstují také Merlot, Colorino nebo Mammolo a Chardonnay. Výrobní prostory vylepšila nedávná rekonstrukce a rozsah zdejší vinařské produkce (850 000 lahví ročně) si nejlépe uvědomíte, pokud procházíte sklepem Fattoria del Cerro. Jeden vedle druhého, jsou v něm rozmístěny desítky velkých dřevěných sudů ze slavonského dubu, plných zrajícího Vino Nobile di Montepulciano.

Sklep Fattoria del Cerro

Vino Nobile třikrát jinak

Vinice dosahují průměrné nadmořské výšky 350 až 450 metrů nad mořem. Nejstarší z nich mají nižší hustotu osázení pouze 3300 rostlin na hektar, zatímco vinice vysazené v poslední době mají hustotu 5000 keřů. Zdejší půdy z pliocénu jsou bohaté na mořské zkameněliny a obsahují velký podíl jílu. Protože některé vinice v majetku vinařství patří mezi nejstarší a nejdůležitější v rámci zdejší apelace, byly vybrány pro selekci klonů. Vědecký výzkum a vývoj hrají ve Fattoria del Cerro i dnes důležitou roli.

V sortimentu Fattoria del Cerro najdete hned tři verze vína Vino Nobile di Montepulciano. Kromě klasického vína s názvem Silineo, je to Vino Nobile di Montepulciano Riserva DOCG, tedy výběr nejlepších poloh a delší zrání 24 měsíců ve vinařství. Na vrcholu trojice vín stojí Vino Nobile di Montepulciano "Antica Chiusina" DOCG, přičemž v tomto případě jde o přísnou selekci hroznů z tradičních čtyřhektarové Cru s názvem Antica Chiusina. Víno produkované jen v těch nejlepších ročnících.

Fattoria del Cerro

Nejen Vino Nobile di Montepulciano

Vinařský projekt Tenute del Cerro se postupně rozšířil za hranice oblasti Vino Nobile di Montepulciano a dnes do něj patří další čtyři provozy. Vinařství La Poderina je zástupcem vinařské zóny Brunello di Montalcino DOCG a v jeho sortimentu najdete plná červená vína odrůdy Sangiovese. Vinařství Monterufoli se nachází uprostřed národního parku poblíž oblasti Bolgheri a zde je vysazena bílá odrůda Vermentino. Colpetrone je vinařství stojící v sousední Umbrii a základem jeho sortimentu jsou strukturovaná červená vína Montefalco Rosso a Montefalco Sagrantino DOCG. Posledním projektem je Tenuta di Montecorona, známá, jako tradiční výrobce kvalitního extra panenského olivového oleje.

S některými víny vinařství Tenute del Cerro se setkáte v nabídce naší online vinotéky. Kromě již zmíněných vín Vino Nobile di Montepucliano doporučujeme ochutnat bílé Vermentino di Toscana IGT nebo zajímavé červené víno Rosso di Toscana IGT.

Na zdraví!

Autor: Mikuláš Duda DipWSET