Vlajková loď vinařství, která se produkuje pouze v nejlepších ročnících z těch nejvyzrálejších hroznů odrůdy Sangiovese. Ve skleničce je toto víno hluboké, temně purpurové barvy, na nose se objevují tóny lesních plodů, aronie, černého rybízu a malin s nádechem vanilky, koření a čokolády. Hebké a sametové, s nádhernou integrací tříslovin. Skutečně speciální víno - velké Vino Nobile di Montepulciano, plné elegance a finesy.
Druh vína: suché
Barva vína: červené víno
Oblast: Toskánsko
Ideální teplota: 15 - 17 °C
Sklep: Hrozny se sklízejí ručně v bednách po 20 kg. Fermentace s macerací při kontrolované teplotě (24°- 28° C) s denním čerpáním. Na konci alkoholového kvašení pokračuje macerace při teplotě 29 °C. Po stočení je víno přemístěno do francouzských dubových sudů, kde zraje 18 měsíců.
Kdy vypít: 2023 - 2030
Doporučení v gastronomii: Grilovaná vepřová krkovička, jehněčí kotlety.
Saiagricola je zemědělská investiční společnost pojišťovny SAI vzniklá v roce 1978, kterou řídí mladý dynamický manažerský tým. Vlastní šest prvotřídních vinařství ve třech různých regionech. Tenute del Cerro je velká farma o celkové rozloze 600 hektarů, která zahrnuje polnosti, lesy a rovněž 13 hektarů olivových hájů. Vinařství je považováno jako jedno z nejlepších pro výrobu Vino Nobile di Montepulciano. Z celkové plochy 170 ha vinic je 93 hektarů věnováno výhradně vínům Vino Nobile di Montepulciano, což z Tenute del Cerro dělá největšího soukromého výrobce tohoto ušlechtilého vína. Na vrcholu pomyslného žebříčku kvality stojí víno ze špičkové historické vinice Antica Chiusina. Konzultanta pro výrobu vín dělá slavný italský enolog Riccardo Cotarella.
S více než 70 000 hektary je Sangiovese zdaleka nejpěstovanější odrůdou Itálie. Najdete ho ve větší či menší míře hned v 17 z 20 italských vinařských regionů. Sangiovese je základem skoro všech velkých červených vín v Toskánsku. Najdete ho ve vínech Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano a samozřejmě také v Brunellu di Montalcinu. Kromě již zmíněného Toskánska je Sangiovese velmi významnou odrůdou dalších středoitalských regionů, jako jsou Emilia-Romagna, Umbrie, Lazio nebo Marche. Vína Sangiovese mají obvykle středně tmavou až tmavou rubínovou barvu. Na nose můžete očekávat širokou škálu vůní, které se mohou lišit v závislosti na konkrétním regionu a vinařských technikách. Typicky se objevují tóny čerstvého červeného ovoce, jako jsou třešně a maliny, spolu s bylinnými a kořenitými nuancemi. U vína s delším stárnutím se mohou objevit také tóny tabáku a dřeva. Sangiovese je známé svou vysokou kyselinou, která dodává vínu svěžest a živost. Vína mají obvykle středně plné až plné tělo, s jemně vyváženými tříslovinami. Kvalitní vína odrůdy Sangiovese jsou ceněna pro svou eleganci a strukturu. Mohou zrát i několik desítek let v archivu.
Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.