Víno z vinic v zóně Colli Senesi, postavené na odrůdě Sangiovese Grosso. Středně komplexní Chianti, se zajímavou strukturou chuti, velmi dobře pitelné, s potenciálem do několika dalších let. Vůně je rafinovaná, kombinuje zralé červené ovoce, s jemnými tabákovými tóny či tóny připomínajícími pepř. Chuť je delší, mladistvá a energická, s tóny čerstvého červeného ovoce a fialek.
Druh vína: suché
Barva vína: červené víno
Oblast: Toskánsko
Ideální teplota: 12 - 14 °C
Kdy vypít: 2022 - 2024
Doporučení v gastronomii: Grilovaná vepřová krkovička s cibulí, kohout na červeném víně.
Přečtěte si na našem blogu: Chianti Classico - opravdová klasika ve světě špičkových vín
Vinařství Felsina stojí v jihovýchodní části zóny Chianti Classico v obci Castelnuovo Berardenga. Zde, v nejteplejší části celé provincie, vyrábí Fèlsina jedny z nejlepších a nejkomplexnějších Sangiovese, které vyhledávají milovníci vín po celém světě. Felsina je historicky jedno z prvních vinařství, které se v rámci svých prestižních vín zaměřilo výhradně na odrůdu Sangiovese Grosso. Nikdy v historii vinařství nepoužívalo mezinárodní odrůdy jako Merlot nebo Cabernet Sauvignon a vína tak maximálně respektují tradice a terroir této části Toskánska. Vinice vinařství Fèlsina jsou obhospodařovány organicky a réva pro vína Chianti Classico dosahuje průměrného stáří 30 let. Základem vín Chianti Classico Riserva a Chianti Classico Riserva Cru Rancia jsou v průměru 50leté keře Sangiovese. Víno Fontalloro IGT je také 100% Sangiovese Grosso. Víno je z hroznů tří špičkových vinic, které jsou vysazeny na pomezí zón Chianti Classico a Chianti Colli Senesi.
S více než 70 000 hektary je Sangiovese zdaleka nejpěstovanější odrůdou Itálie. Najdete ho ve větší či menší míře hned v 17 z 20 italských vinařských regionů. Sangiovese je základem skoro všech velkých červených vín v Toskánsku. Najdete ho ve vínech Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano a samozřejmě také v Brunellu di Montalcinu. Kromě již zmíněného Toskánska je Sangiovese velmi významnou odrůdou dalších středoitalských regionů, jako jsou Emilia-Romagna, Umbrie, Lazio nebo Marche. Vína Sangiovese mají obvykle středně tmavou až tmavou rubínovou barvu. Na nose můžete očekávat širokou škálu vůní, které se mohou lišit v závislosti na konkrétním regionu a vinařských technikách. Typicky se objevují tóny čerstvého červeného ovoce, jako jsou třešně a maliny, spolu s bylinnými a kořenitými nuancemi. U vína s delším stárnutím se mohou objevit také tóny tabáku a dřeva. Sangiovese je známé svou vysokou kyselinou, která dodává vínu svěžest a živost. Vína mají obvykle středně plné až plné tělo, s jemně vyváženými tříslovinami. Kvalitní vína odrůdy Sangiovese jsou ceněna pro svou eleganci a strukturu. Mohou zrát i několik desítek let v archivu.
"Pokud si k obědu rádi dáte skleničku dobrého červeného vína, je toto přesně víno pro vás. Svěží, energické červené s příjemnou kyselinou, které doprovodí širokou paletu tučnějších pokrmů. Není áhodou, že je odrůda Sangiovese jedničkou celé Itálie."
Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.