Alessandro Schiavi: Naším cílem není prodávat co nejvíce

27. 3. 2023

Alessandro Schiavi: Naším cílem není prodávat co nejvíce

Šumivá vína Franciacorta Mirabella patří dlouhodobě do našeho sortimentu a jsme rádi, že zájem o ně neustále roste. Více se o šumivých vínech Franciacorta můžete dozvědět v rozhovoru s Alessandrem Schiavi, enologem vinařství Mirabella.


Relativně nevelká zóna pro výrobu šumivých vín Franciacorta se nachází na jižním okraji jezera Iseo v Lombardii. Vinařství Mirabella vzniklo v roce 1979. Založil ho Teresio Schiavi, který postupně vedení předal svým dvěma synům (rovněž enologům) a dnes má na starost už „jen“ to nejdůležitější, tedy péči o vinice. Teresio Schiavi je velká osobnost celého regionu Franciacorta, po studiích pracoval na univerzitě v Champagne, kde se snažil maximálně proniknout do tajů výroby nejslavnějších šumivých vín světa. Po návratu do Itálie pak založil vlastní vinařství.

Vinařství Mirabella najdete na kraji obce Saiano, při příjezdu ze severu od jezera ho nemůžete minout. Relativně nová vinařská budova kromě výrobních prostor, archivního sklepení disponuje také degustační místností a prodejnou, kde se lze prakticky kdykoliv zastavit na skleničku bublin.

Vína z vinařství Mirabella pochází z vlastních 45 hektarů vinic a zhruba stejné viniční plochy v dlouholetém pronájmu. Mirabella funguje maximálně ohleduplně vůči životnímu prostředí. Vinice jsou vedeny čistě organicky a bez použití mědi, navíc od roku 2012 pochází veškerá energie používaná ve vinařství z obnovitelných zdrojů. Průměrné stáří vinic se pohybuje mezi 25 až 30 lety.

Jedním z významných témat ve světě vína je vliv globálního oteplování na jednotlivé vinařské regiony. Jak změny pociťujete v zóně Franciacorta?

Globální oteplování zvýšilo počet a intenzitu jevů, které mají negativní vliv na vinice a révu. Přibylo období sucha v kombinaci s nárůstem vydatných dešťů a krupobití.

Jak se snažíte minimalizovat související negativní dopady?

Existuje několik strategií, jak se vypořádat s problémem změny klimatu. Jednou z možností je upravit postupy ve vinici, v případě sucha lze zvážit zapojení zavlažování a v neposlední řadě je to o studiu odrůd, které jsou odolné vůči stresovým situacím způsobeným klimatem.

V této souvislosti nelze nezmínit odrůdu Erbamat, kterou relativně nedávno konsorcio výrobců Franciacorta přidalo mezi povolené odrůdy pro zdejší šumivá vína…

Erbamat je původní odrůda, ke které se někteří vinaři vrací. Vína této odrůdy mají sice relativně neutrální chuťový profil, ale zároveň si umí podržet kyselost i v případě teplejších ročníků. Mohlo by nám to pomoci zvládnout teplá období a udržet charakteristický styl vín Franciacorta. Vinařství Mirabella ale s odrůdou Erbamat v tuto chvíli nepracuje.

Mirabella naopak v relativně velké míře pracuje s odrůdou Pinot Bianco. Co je důvodem a jaké plány s odrůdou máte?

Mirabella a Pinot Blanc, to bylo vždy silné propojení. Tato odrůda byla vždy přítomna v našich vinicích a i dnes je jedním z charakteristických znaků vinařství Mirabella. Z celkových 88 hektarů Pinot Bianco v regionu Franciacorta je hned 12 hektarů na našich vinohradech.

Rulandské bílé dodává vínům kyselost a má velmi zajímavý chuťový profil. Vyšší kyselost hroznů nám velmi pomáhá v posledních letech vyrovnat se s nárůstem teplot v konečné fázi zrání a následně udržet příjemnou svěžest ve vínech. Vinařství Mirabella i nadále investuje do odrůdy Pinot Blanc, a to jak do nových výsadeb, tak do vlastních výzkumných projektů týkajících se této odrůdy.

Franciacorta Mirabella

Jak se vlastně stylem liší šumivá vína Mirabella stylem od ostatních producentů?

Vína Mirabella se vyznačují výraznou svěžestí, přesto zůstávají na patře mimořádně příjemná. Všechna naše vína prochází dlouhým zráním na láhvi, díky kterému získávají krémovost a jemnost chuti, v kombinaci s bohatým perlením.

Když bychom se vlastně měli pobavit o regionu Franciacorta. Jaká jsou hlavní specifika místního klima, čím je zdejší terroir jedinečný?

V létě kolem jezera Iseo panuje horké počasí, které ale typicky zmírňuje chladný vánek přicházející přes jezero z údolí Camonica. V zimě  ze stejného údolí přichází studený vzduch, jezero ale před jeho vlivem vždy chrání morénový amfiteátr. Jezero Iseo akumuluje teplo a ohřívá studený vzduch přicházející ze severu o několik stupňů, než se dostane dále na jih do zóny Franciacorta.

Na jaře a v létě se kolem jezera střetává teplé a studené proudění vzduchu, což má za následek časté bouřky. V období od dubna do října jsou průměrné srážky kolem 500-600 mm, tedy přibližně dvě třetiny ročního úhrnu.

Vinice Mirabella Franciacorta

A dají se podmínky v regionu Franciacorta v některém ohledu přirovnat k těm v Champagne? Třeba, co se týká půdního složení?

Myslím si, že ne. Ve Franciacortě jsou velmi specifické půdy bohaté na písek a bahno, typicky chudé na jíl. Jsou často velmi hluboké a extrémně propustné. Půda je poseta množstvím kamenů různých tvarů, typů a barev, které se po staletí používaly jako stavební materiály pro vily nebo místní statky. Charakteristické kamenné zdi obklopující zdejší domy a vinice.

Franciacorta se nachází na nejzazším severním okraji Pádské nížiny a je také součástí alpského podhůří. I když je zdejší klima kontinentální, velký vliv tu má jezero Iseo, které zmírňuje teploty v létě i v zimě. Důkazem toho je typicky středomořská vegetace v zóně Franciacorta, která zahrnuje jak divoké, tak naturalizované druhy rostlin a také snadno pěstovatelné druhy, jako jsou olivovníky.

Plánují výrobci Franciacorta uvést po vzoru jiných regionů systém klasifikovaných vinic, tedy jakýchsi nejlepších „Crus“ a začít označovat láhve jejich názvy?

Consorzio na takovém systému skutečně pracuje. Také vinařství Mirabella má některé významné části vinic zapsány jako Cru v místních oficiálních katastrech. Čekáme, jak diskuze dopadnou a jaká pravidla budou stanovena. Každopádně ve Franciacortě existuje velmi propracovaná studie o složení půd jednotlivých zdejších vinic.

Vinařský region Franciacorta je zhruba 10x menší než slavné Champagne. Existují plány na navýšení produkce v budoucnosti?

Žádné významné zvýšení produkce není zvažováno. Franciacorta by i nadále měla zůstat zóna s vysokou kvalitou a limitovanou produkcí. Naším cílem není prodávat co nejvíce.

Sklep Franciacorta Mirabella

Jaké jsou v poslední době nejoblíbenější kategorie Franciacorty? Klasický Brut, Satén, Rosé?

Klasický Brut tvoří dlouhodobě 50 % produkce celé zóny. Takže nelze mluvit o nějakých zásadních změnách v preferencích zákazníků, i když mírně roste kategorie vín No Dosage/Brut Nature. Jde o vína, kdy se do expedičního likéru nepřidává žádný cukr, tedy vína velmi suchá.

Jaké je vaše oblíbené párování jídla s Franciacortou?

Závisí na druhu vína Franciacorta. Brut je opravdu zajímavý s pizzou nebo smaženým jídlem, jako je tempura nebo fish&chips.  Satèn se sushi a sashimi nebo jemným rizotem. Rosé s krevetami a humrem, ale milujeme Rosé také s jídly z grilu. Vína Franciacorta jsou opravdu všestranná a gastronomická vína, která se opravdu snadno párují.

 

Přečtěte si také: Šumivý ráj aneb návštěva vinařství Mirabella Franciacorta

Související produkty