Nový balíček: Squadra azzurra

13. 1. 2022

Nový balíček: Squadra azzurra

Itálie je známá pestrostí vinných stylů a velkým množstvím používaných odrůd. Některé italské klasiky jsme poskládali do našeho nového balíčku Squadra azzura.


Chceme Vám představit silnou italskou reprezentaci, vína, která si s chutí otevřete třeba k blížícím se olympijským sportovním kláním. V tematické řadě najdete noblesní šumivou Franciacortu, bílou Mal­vasii z Friuli, Chardonnay z Piemontu nebo svěží bílé cuvée ze Sicílie. Z červených vín se můžete těšit na BIO Dolcetto z Piemontu a lokální odrůdu Piedirosso z Kampánie. Pojďme si jednotlivá vína krátce představit.

Franciacorta „Cuvee Demetra“ DOCG Extra Brut 2013

Ročníková Franciacorta s elegantní a vyváženou chutí, víno, které zrálo ve vinařství dlouhých 55 měsíců na kvasnicích a následně ještě půl roku po degorzáži. V tuto chvíli asi nejzajímavější bublinky, které najdete v našem portfoliu. Jde o cuvée, které tvoří odrůdy Chardonnay (70 %), Pinot Nero (20 %) a Pinot Bianco (10 %).  Pro toto víno se používají pouze hrozny ze staré třicetileté vinice v majetku vinařství Mirabella. Cuvée je zasvěcené Demetrě, bohyni hojnosti, která je i v logu vinařství. Kromě velmi pečlivé práce ve vinicích, které jsou vedeny v BIO režimu, je pro vinařství Mirabella typická také nízká úroveň siřičitanů ve vínech. Zatímco běžně je v italských šumivých vínech úroveň siřičitanů kolem 90 mg/l, ve vínech od Mirabelly je to jen zhruba 35 až 40 mg/l. Je tak prakticky vyloučeno, že by vás z tohoto vína ráno mohla bolet hlava.

"Leone d´Almerita" Bianco Sicilia IGT 2019

Bílé cuvée ze sicilského vinařství Tasca d´Almerita. Jeho historie sahá až do roku 1830 a do dnešní doby je považováno za jedno z nejlepších na ostrově. V tomto víně najdete nejtypičtější bílou sicilskou odrůdu Catarratto, kterou doplňují francouzské odrůdy Pinot Blanc, Sauvignon blanc a Tramín. Výsledné víno, jehož vinifikace a zrání probíhaly čistě v nerezových tancích, kombinuje příjemnou svěžest a zajímavou aromatickou komplexnost. Bílá vína ze Sicílie jsou někdy v očích milovníků vín podceňována, ale neprávem. Vinařství Tasca d´Almerita má některé vinice vysazeny ve vyšších nadmořských výškách a jejich bílá vína si tak zachovávají svěžest a vůbec nejsou těžká.

"Valmasia" Friuli Colli Orientali DOC 2019

Víno nejen pro milovníky slovních přesmyček. Valmasia je bílé víno ze severoitalského regionu Friuli a je to 100% odrůda Malvasia Istriana. Stejně jako Ribolla Gialla nebo Friulano je i Malvasia Istriana jedna z původních bílých odrůd této části Itálie. Zastoupení odrůdy na místních vinicích je ve Friuli zdokumentováno až do 13. století, dnes je v regionu vysazeno zhruba 200 hektarů. Malvasia Istriana je typicky suché víno, s tóny meruněk, broskví, wisterie. Někdy může připomínat Riesling. La Tunella je velmi uznávané rodinné vinařství, jehož historie začala před více než 50 lety. Spolu se svou matkou dnes vinařství vedou bratři Massimo a Marco Zorzettigové. La Tunella disponuje 70 hektary vlastních vinic, vysazených na typické kombinaci pískovce a slínu, které se zde říká „ponca“. Ze 70 % jsou vysazeny bílé odrůdy.  Víno Valmasia zraje v nerezových tancích, ale provádí se při něm battonage, takže víno disponuje příjemnou bohatou chutí a v závěru vystupuje typická minerální slanost.

Langhe Chardonnay "Valentine" DOC 2019

Chardonnay je nejrozšířenější bílá odrůda světa a logicky se pěstuje i v Itálii. Ve vinařství Ca’ del Baio v piemontské oblasti Langhe dělají lehké svěží Chardonnay z nerezu a poté víno Valentine, jehož vinifikace probíhá v barikových sudech. Dcera Giulia Grassa Valentina je totiž velkou obdivovatelkou burgundských vín a toto víno je pocta slavnému francouzskému vinařskému regionu. Hrozny pochází z vinice vysazené v roce 1989, u vína se nechá proběhnout malolaktická fermentace a víno leží několik měsíců v kontaktu s kvasinkami. V chuti je bohaté, plné, s výraznější stopou dřeva a tóny, které připomínají vanilku. Valentine je suché víno, má příjemnou kyselinu a dlouhou vyváženou dochuť. Noblesní Chardonnay s rafinovaným projevem.

Dolcetto d´Alba DOC 2020

Dolcetto je někdy podceňovaná odrůda z Piemontu, místní vinaři s ní ale rádi pracují. Hlavní devízou těchto vín je příjemný ovocný projev a skvělá pitelnost. Dolcetto se skvěle hodí k různým pokrmům, pokud hledáte víno, u kterého nebudete chtít příliš přemýšlet, tak tady jste na správné adrese. Víno, které vás neutahá, po dvou skleničkách si rádi budete chtít dát i třetí. Ferdinando Principiano navíc pracuje ve vinici v duchu biodynamického zemědělství, nepoužívá žádné chemikálie ani umělé postřiky. Vína spontánně fermentují a jsou minimálně sířena. Prostě čisté víno z hroznů, bez jakýchkoliv manipulací. S nižším alkoholem perfektně svěží.

Piedirosso IGT 2018

Toto červené víno z vinařství Cantina del Taburno je relativní novinkou v našem sortimentu. Rozhodli jsme se ho zařadit, protože Piedirosso je klasickou odrůdou vinařského regionu Kampánie. Je druhou nejrozšířenější v místních vinohradech, nejvíce se pěstuje v okolí Neapole. Její název je odvozen od typicky červeně zbarvených stopek. Piedirosso se používá k produkci čistě odrůdových vín, například pod označením DOC Taburno Piedirosso nebo Sannio Piedirosso, ale slouží i jako vhodný partner do blendu s odrůdou Aglianico. Víno z vinařství Cantina del Taburno je plnější v chuti, bohaté, před lahvováním zraje rok v barikových sudech.

 

Celý balíček šesti vín zakoupíte za zvýhodněnou cenu 2550 Kč a jako bonus získáváte dopravu zdarma. Přejeme příjemný degustační zážitek!:) Objednejte zde.

 

Související produkty