Supertoskánská vína z Bolgheri

22. 3. 2022

Supertoskánská vína z Bolgheri

Jestli je některý region synonymem moderní vinařské Itálie, tak je to rozhodně Bolgheri se svými Supertoskánskými víny.


První vinice slavného Bolgheri Sassicaia byla vysazena teprve v roce 1944, ale zpoždění oproti jiným vinařským oblastem zdejší vinaři rychle dohnali a dnes prodávají některá z nejdražších a nejvyhledávanějších vín celé Itálie. Bolgheri je stále v kurzu, a proto proud vinařských investic do tohoto regionu neustal ani po 50 letech.

Příběh vín z Bolgheri připomíná odraz ode dna. Vzniku supertoskánských vín napomohla v 70. letech 20. století klesající kvalita vín z Chianti a také přísná apelační pravidla DOC, která až příliš svazovala vinařům ruce v tom, jak mají vína dělat. Někteří z nich, včetně osobností typu Marchese Piero Antinori, se proto rozhodli vykročit vlastní cestou a postupně se zrodila legenda v podobě tzv. supertoskánských vín.

Ta představovala něco zcela odlišného, než na co byli v té době konzumenti vín od Toskánska zvyklí. Používání francouzských barikových sudů místo velkých sudů ze slavonského dubu a netradiční kombinace odrůd jako Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc nebo Syrah. Ty byly ve většině toskánských apelací DOC a DOCG zakázány, nebo povoleny jen v omezeném množství, jako příměs k odrůdě Sangiovese.

S ohledem na časté používání tzv. Bordeaux odrůd se nabízelo srovnání s velkými víny tohoto věhlasného francouzského regionu. Novináři a kritici se do něj s chutí pustili a některá nadšená hodnocení v amerických médiích nebo prestižním časopise Decanter brzo vyvolala velkou poptávku po supertoskánských vínech.


Supertoskánský vzdor


Samotný termín Supertoskánská vína poprvé použil pravděpodobně britský novinář a držitel titulu Master of Wine Nicolas Belfrage. „Super“ v názvu odkazovalo na celkově vyšší kvalitu, strukturu a koncentraci vín v porovnání s tehdejší úrovní toskánských vín. Ta v 70. a 80. letech rozhodně nedosahovala kvality běžné dnes a i v rámci slavných apelací jako Chianti Classico se ozývaly mezi výrobci hlasy po změnách a přísnějších pravidlech pro výrobu vín. Pro některé slavné výrobce se stala Supertoskánská vína jakýmsi vzdorem proti rigidním pravidlům. Například zmíněný Piero Antinoti uvedl na trh své supertoskánské víno Tignanello jako „stolní víno“, ale jeho cenovka převyšovala téměř vše, co bylo v Toskánsku toho času k dostání.

Tignanello vzniklo v roce 1971 jako víno ze 100 % tvořené odrůdou Sangiovese. Pocházelo z vinic v zóně Chianti Classico, ale nemohlo být klasifikováno v rámci této apelace, protože pravidla pro výrobu vín Chianti Classico tehdy vyžadovala povinné přimíchávání bílých odrůd jako Trebbiano Toscano nebo Malvasia (dnes již toto pravidlo neplatí).

Místem, kde ale nedlouho poté propukl boom tzv. Supertoskánských vín je oblast Bolgheri, která se nachází na toskánském pobřeží kolem stejnojmenného městečka. Tady vznikla legenda s názvem Sassiacia. Dnes jedno z nejslavnějších vín celé Itálie uvedl v roce 1968 Mario Incisa della Rocchetta, mimochodem strýc Piera Antinoriho. Neuvěřitelně komplexní a rafinované víno postavené na odrůdě Cabernet Sauvignon se narodilo v místě, kde nebyla toho času žádná apelace a kde si jen stěží mohl někdo představit, že budou jednou vznikat ta nejvyhledávanější vína celé Itálie.

Vinice v Bolgheri


V roce 1978 uspořádala redakce britského časopisu Decanter soutěž, ve které se utkalo třicet vín z odrůdy Cabernet Sauvignon, reprezentujících to nejlepší na světě. Vyhrála Sassicaia 1972. Ohlasy netrvaly dlouho a v 80. letech vznikl velký boom tzv. Supertoskánských vín, v této dekádě vzniklo mnoho prestižních značek, které pak doplnila další vína v 90. letech. Vína jako Solaia, Ornellaia, Massetto, Flaccianello nebo Le Pergole Torte jsou dodnes ikonami a vyhledávají je investoři do vín z celého světa.

Vznik apelace Bolgheri DOC

Vzhledem k tomu, že supertoskánská vína nesplňovala kritéria pro zařazení do apelačního označení DOC, byla dlouho označována jen jako „stolní vína“, od roku 1992 pak jako geograficky typická vína IGT. Až o několik let později se konsorciu místních výrobců podařilo prosadit pravidla pro výrobu vín Bolgheri DOC, Bolgheri Superiore DOC a Bolgheri Sassicaia DOC.

Červená vína z Bolgheri mohou být lahvována z odrůd Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot nebo jako cuvée těchto odrůd s maximálně 50% příměsí odrůd Syrah nebo Sangiovese. Jiné červené odrůdy jako Petit Verdot nebo Cabernet franc mohou tvořit až 30 % vína. Víno Sassicaia pak má od roku 2013 vlastní apelaci DOC s výhledem povýšení do kategorie DOCG v relativně blízké buducnosti. Bílá vína Bolgheri Bianco DOC jsou pak zejména z odrůdy Vermentino doplněné o odrůdy jako Sauvignon blanc a Trebbiano Toscano.

Víno z Bolgheri

Kromě odrůdového složení konsorcium zdejších výrobců také stanovuje přísná pravidla pro maximální výnosy, s cílem udržet kvalitu vín. S rostoucí popularitou totiž nabobtnala i jejich produkce. Jestliže mělo Bolgheri do roku 1998 zhruba 200 hektarů registrovaných vinic, aktuálně je to více než šestinásobek. Údaj ze začátku letošního roku zní 1370 hektarů, z nichž 42 % tvoří Cabernet Sauvignon, 25 % Merlot, 9 % Cabernet franc a zbytek další výše zmíněné odrůdy.

Místní sdružení výrobců tvoří 55 vinařství disponující 95 % zdejších vinic. Kromě některých kultovních vinařství, jejichž vína patří mezi nejdražší v Itálii, najdete v Bolgheri řadu zajímavých výrobců s víny v dostupnější cenové hladině. Bolgheri je dnes v Itálii synonymem pro nejlepší Cabernet Sauvignon, Merlot nebo třeba Syrah. Skvělá vína má v produkci například tradiční vinařství Castello di Bolgheri, jehož vinice najdete hned vedle těch, ze kterých se dělá slavná Sassicaia. Ceny vín Castello di Bolgheri jsou ale několikanásobně nižší.

Bolgheri je také plné relativně mladých, ale ambiciózních vinařských projektů a jedním z nich je vinařství Donna Olimpia 1898. Vinařství založené teprve v roce 2002 tradiční italskou vinařskou rodinou Folonari. Dnes disponuje 45 hektary vinic, při jejichž výsadbě se pečlivě volily klony a podnože na základě spolupráce s univerzitou v Miláně. Odrůdové složení je v celku typické pro Bolgheri – Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah a Petit Verdot z červených, Vermentino, Viognier a Petit Manseng pro bílá vína. Prestižní víno Bolgheri Rosso Superiore "Millepassi" z produkce vinařství Donna Olimpia 1898 bývá řazeno mezi nejlepší vína celé oblasti.