28. 5. 2025
Region Emilia-Romagna, rozkládající se napříč severní Itálií od Apenin po Jaderské moře, je jednou z nejrozmanitějších a zároveň nejvíce opomíjených vinařských oblastí Itálie.
Najdete tu krásná velká města jako Parma, Bologna nebo Modena. Kromě vína je tato část Itálie kulinářským rájem, ostatně právě odtud pochází parmská šunka, parmazán nebo balzamikový ocet. Je škoda, že řada turistů a milovníků vín tu nepřibrzdí při cestě do Toskánska nebo více na jih. Vína z oblasti Emilia Romagna představíme v dnešním příspěvku.
Historie pěstování révy a produkce vína sahá v Emilia-Romagna do doby 1700 let př.n.l. První skuteční pěstitelé révy tu byli Etruskové, jejichž činnost dokládají značné archeologické nálezy poblíž města Faenza. Systematicky pak vinařství a obchod s vínem rozvíjeli Římané, k čemuž využívali také místní kvalitní síť obchodních cest. Ve středověku hrály důležitou roli v udržení vinařských tradic zejména kláštery a církev. V posledních staletích byl region Emilia Romagna utvářen jak drobnými vinaři, tak rozvojem velkých zemědělských družstev, která tvoří podstatnou část produkce zdejších vín dodnes. První DOC apelace se v regionu objevila v roce 1967 a v roce 1987 se víno Albana di Romagna stalo prvním italským bílým vínem s označením DOCG.
Aktuálně je ve vinařské oblasti Emilia-Romagna vysazeno na 60 000 hektarů vinic, což je podobné číslo, jako má sousední slavné Toskánsko. Emilia-Romagna se táhne od Apenin po Jaderské moře, takže zahrnuje jak kopcovité vinice, tak nížinné roviny kolem řeky Pád. Zhruba tři čtvrtiny vinic tu jsou vysazena v nížinách, zbylou část mají vinaři na kopcích a příkrých svazích. Réva nejčastěji roste v nadmořských výškách 200–500 m n. m. Většina regionu má kontinentální klima s horkými léty a chladnými zimami, na východě směrem k moři je klima více středomořské, s vyšším úhrnem srážek a mírnějšími teplotami.
Emilia: Nejen oblíbené Lambrusco
Nejznámějším vínem z oblasti Emilia je šumivé víno Lambrusco. Jde o víno s dlouhou historií, které si vychutnávali již staří Římané. Ve 14. století pak patřilo mezi vůbec nejprestižnější vína Itálie. V současnosti je však jeho image ne příliš vysoká, protože v druhé polovině 20. století světové trhy zaplavila levná Lambrusca nevalné kvality. Lambrusco zažilo obrovský mezinárodní boom v 70. a 80. letech, zejména ve Spojených státech. Bylo jedním z nejprodávanějších importovaných vín do USA. Vysoká poptávka měla za následek velkou nabídku základních vín.
Lambrusco se lahvuje v rámci několika DOC oblastí, mezi ty nejvýznamnější patří Salamino di Santa Croce DOC, Reggiano DOC, Lambrusco di Sorbara DOC, Lambrusco di Modena DOC nebo Lambrusco Grasparossa di Castelvetro DOC. Lambrusco může být víno suché i úplně sladké. Pokud chcete ochutnat zajímavé a kvalitní Lambrusco, vyzkoušejte vína z uznávaného rodinného vinařství Medici Ermete.
Kromě Lambrusca najdete v oblasti Romana další zajímavá vína. V oblasti Piacenza to jsou především červená vína odrůd Barbera nebo Croatina (DOC Gutturnio). Z bílých odrůd se tu pěstují například Malvasia di Candia, Moscato Bianco nebo lokální odrůda Ortugo. V posledních dekádách vinaři v oblasti Emilia zařazují i některé mezinárodní odrůdy jako jsou Pinot Grigio, Chardonnay, Pinot Bianco nebo Riesling.
Romagna: Konkurence červeným z Toskánska
Oblast Romagna na východě je mnohem kopcovitější než Emilia na západě a z pohledu vín tu jsou významné tři odrůdy - Sangiovese, Treebiano Romagnolo a Albana. Sangiovese je základem skoro všech velkých červených vín v Toskánsku. Najdete ho ve vínech Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano a samozřejmě také v Brunellu di Montalcinu. V oblasti Romagna ho najdete na zhruba 8500 hektarech vinic a někteří místní vinaři dokonce věří, že Sangiovese nepochází z Toskánska, ale právě z jejich regionu.
Trebbiano Romagnolo najdete zejména v provinciích Ravenna a Forli. Vinaři z hroznů této odrůdy lahvují svěží suchá vína s příjemnou pitelností a typicky nižším alkoholem. Zajímavější a komplexnější bílá vína Alba di Romagna pak nesou prestižní označení DOCG. Nechybí jim kyselina, příjemná tělnatost, ve vůni a chuti často objevíte tóny peckovin, tropického ovoce, náznak medu.
Apelace Emilia Romagna
DOCG zóny a vína
DOC zóny a vína