Gavi „Alborina“ je vlajková loď vinařství Castello di Tassarolo, víno vyrobené ze stejnojmenné vinice, ze starých keřů. Ve vůni objevíte příjemné tóny peckového ovoce a zralých citrusů, doplněné o tóny bílých květin. Na patře je toto Gavi komplexní, s bohatou ovocností a příjemně vystupující kyselinou. Elegance chuti je podpořená zráním v barikových sudech. Závěr je dlouhý.
Druh vína: suché
Barva vína: bílé víno
Oblast: Piemont
Ideální teplota: 10 - 12 °C
Vinice: Všechna vína z vinařství Castello di Tassarolo pochází z vlastních vinic. V tomto případě jde o selekci nejlepších hroznů z prestižní vinice Alborina. Péče o révu probíhá v biodynamickém režimu, tedy bez jakýchkoliv chemických přípravků. Ruční sklizeň hroznů.
Sklep: Hrozny jsou krátce macerovány za studena, následuje šetrné lisování s využitím moderního pneumatického lisu. Jakmile víno dosáhne v rámci fermentace v nerezových tancích úrovně alkoholu kolem 5 % , část moštu se přečerpá do barikových sudů. Po dokončení kvašení víno v sudech leží několik měsíců na jemných kvasničných kalech. Výsledné víno vzniká scelením vína z barikových sudů a z nerezu. Víno je minimálně sířeno, lahvováno bez jakýchkoliv aditiv. Nefiltrováno, nečiřeno, lahvováno jako BIO a veganské.
Kdy vypít: 2024 - 2026
Doporučení v gastronomii: Aperitiv, krémové polévky nebo pokrmy z bílého masa.
Přečtěte si na našem blogu: Minerální vína Gavi z Piemontu
Vinice v okolí historického hradu Castello di Tassarolo obdělává rodina La Spinola od roku 1367. I tak lze s nadsázkou hovořit o vinařství jako „vycházející hvězdě“ tohoto regionu. Může za to současná majitelka Massimiliana Spinola, která na jedné straně navazuje na tradice svých předků, ale zároveň patří k lokálním průkopníkům ekologicky šetrných postupů ve vinařství. Vinařství Castello di Tassarolo je certifikované jako organické a Massimiliana při výrobě vín již od roku 2006 praktikuje biodynamické postupy. Celkem vinařství disponuje 20 hektary vinic, na kterých jsou vysazeny odrůdy Cortese di Gavi, Barbera a Cabernet Sauvignon. Kromě biodynamických preparátů se vinařství ve vinicích spoléhá na pomoc koní plemene Comtois. Vinifikace vín Castello di Tassarolo probíhá v nerezových tancích za kontrolované teploty,bez aditiv a s minimem nebo absolutně bez přidané síry. Jsou čistým vyjádřením terroiru místních vinic, což oceňují zákazníci a vinní experti po celém světě.
Gavi je nejznámějším bílým vínem severoitalského vinařského regionu Piemont. Gavi se někdy říká také Cortese di Gavi, protože víno je vždy 100% tvořeno odrůdou Cortese. Cortese je v této části Itálie pěstováno po staletí a je považováno za jednu z nejlepších bílých odrůd z Piemontu. Vína Gavi jsou typicky šťavnatá, s vyšší kyselinou, disponují příjemnou ovocností, s tóny bílých peckovin, mineralitou a ta nejlepší mají potenciál vyzrávat v čase. Někdy se ve vínech objevuje typický mandlový tón. Většinu vín odrůdy Cortese je dobré vypít v mladém stavu během několika let od nalahvování. Ta nejlepší vína ze špičkových vinařství pak mají potenciál zrát v čase i deset let. Vína Gavi podávejte dobře podchlazená, ideálně na deset stupňů Celsia. Klasicky si je nejlépe vychutnáte v menší sklenici na bílé víno, pokud jde o Gavi, které zrálo v dubových sudech, můžete zvolit i větší širokou sklenici.
"Gavi je typicky příjemně ovocné suché víno, s tóny peckového ovoce a zřetelnou minerální slaností v závěru chuti. V tomto případě je navíc víno vyškoleno v kvalitních dubových sudech, což přispívá k harmonickému projevu v ústech."
Vybíráme to nejlepší z Itálie a všechna vína pečlivě ochutnáváme. V současnosti zastupujeme více než 50 vinařství.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 100 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.