Minerální vína Gavi z Piemontu

3. 10. 2022

Minerální vína Gavi z Piemontu

Gavi je nejznámějším bílým vínem severoitalského vinařského regionu Piemont, který je jinak znám především komplexními červenými víny jako je Barolo nebo Barbaresco, popřípadě odrůda Barbera.


Historie vín Gavi je poměrně dlouhá a toto víno bylo jedním z prvních italských vín, která si vydobyla silnou pozici na mezinárodních trzích. Gavi pochází ze stejnojmenného regionu, který leží v provincii Alessandria. Vína Gavi jsou typicky svěží, suchá, s příjemně vystupující kyselinou a minerálním závěrem.  

Vinařská oblast, kde vznikají vína Gavi dosahuje rozlohy zhruba 1200 hektarů vinic. Gavi se někdy říká také Cortese di Gavi, protože víno je vždy 100% tvořeno odrůdou Cortese. Cortese je v této části Itálie pěstováno po staletí a je považováno za jednu z nejlepších bílých odrůd z Piemontu. Historické zmínky o této odrůdě potvrzují její výsadbu až do roku 1659. Hrozny Cortese mají tenké slupky a a během zrání si zachovávají přirozeně vysokou kyselost, skvěle se hodí do teplého a slunečného klima v této části Itálie.

Kde se vzalo Gavi

Vína Gavi mají od roku 1974 status DOC a od roku 1998 pak dokonce nejvyšší italský apelační status DOCG vín. Pokud na etiketě najdete označení „Gavi di Gavi“ znamená to, že víno pochází z vinic kolem města Gavi, které je centrem této vinařské oblasti. Druhým nejznámějším vínem je Gavi di Tassarolo, ale vína mohou produkovat i vinaři dalších sousedících obcí, jako jsou Bosio, Capriata d’Orba, Carrosio, Francavilla Bisio nebo San Cristoforo.

Gavi si užilo největší období slávy v 60. a 70. letech minulého století, kdy zdejší vína patřila k nejvyhledávanějším bílým vínům Itálie, v 80. letech pak v důsledku nadprodukce přišel pokles kvality a zájmu konzumentů. Gavi v popularitě přepustilo místo dodnes oblíbené odrůdě Pinot Grigio. Začátek 21. století ale pro Gavi a odrůdu Cortese představuje návrat na výsluní a zvýšený zájem milovníků vín. Může za to změna přístupu k výrobě zdejších vín a některá nová vinařství, která v regionu vznikla. Novou vlnu a špičkovou kvalitu reprezentuje i Castello di Tassarolo z portfolia eshopu VinoDoc.  

Může za to současná majitelka Massimiliana Spinola, která na jedné straně navazuje na tradice svých předků, ale zároveň patří k lokálním průkopníkům ekologicky šetrných postupů ve vinařství. Vinařství Castello di Tassarolo je certifikované jako organické a Massimiliana při výrobě vín již od roku 2006 praktikuje biodynamické postupy. Celkem vinařství disponuje 20 hektary vinic, na kterých jsou vysazeny odrůdy Cortese di Gavi, Barbera a Cabernet Sauvignon. Kromě biodynamických preparátů se vinařství ve vinicích spoléhá na pomoc koní plemene Comtois. Vinifikace vín Castello di Tassarolo probíhá v nerezových tancích za kontrolované teploty, bez aditiv a s minimem nebo absolutně bez přidané síry. Jsou čistým vyjádřením terroiru místních vinic, což oceňují zákazníci a vinní experti po celém světě.

Jak chutná víno Gavi?

Vína Gavi jsou typicky šťavnatá, s vyšší kyselinou, disponují příjemnou ovocností, s tóny bílých peckovin, mineralitou a ta nejlepší mají potenciál vyzrávat v čase. Někdy se ve vínech objevuje typický mandlový tón.

Většinu vín Gavi je dobré vypít v mladém stavu během několika let od nalahvování. Ta nejlepší vína ze špičkových vinařství pak mají potenciál zrát v čase i deset let. Vína Gavi podávejte dobře podchlazená, ideálně na deset stupňů Celsia. Klasicky si je nejlépe vychutnáte v menší sklenici na bílé víno, pokud jde o Gavi, které zrálo v dubových sudech, můžete zvolit i větší širokou sklenici.

Díky kyselosti se vína Gavi skvěle párují s různými druhy pokrmů. V Itálii se tradičně podávají s předkrmy a lehčími pokrmy na bázi zeleniny. Skvěle se hodí k mnoha druhům sýrů, ale také k rybám nebo mořským plodům. Vzhledem k delikátnímu charakteru vína volte jednodušší a nepříliš výrazné kombinace.

Související produkty