5 méně známých vinařských oblastí Itálie, které stojí za prozkoumání

4. 12. 2023

5 méně známých vinařských oblastí Itálie, které stojí za prozkoumání

Itálie patří se svými 20 vinařskými regiony a více než 700 tisíci hektary vinic mezi největší vinařské země světa. Některým zajímavým oblastem a apelacím se ale nedostává stejné pozornosti jako slavným vínům z Toskánska nebo Piemontu.


V Itálii existují stovky menších vinařských zón, ve kterých najdete skvělá vína, zajímavých chutí a vysoké kvality, ale jejich potenciál zůstává většině milovníků vín skryt.

Poznejte s námi pět skrytých vinných pokladů Itálie. Ve všech z nich najdete velmi autentická vína, která vás překvapí svým charakterem a také zajímavou cenou.

5 méně známých vinařských oblastí, které stojí za to objevit:

  1. Colli di Luni DOC

Máte rádi aromatičtější bílá vína, třeba jako po broskvích vonící Sauvignon blanc? Ochutnejte italské Vermentino. Tato odrůda je sice nejvíce spojena s italským ostrovem Sardinie, ale ve větší míře se pěstuje také na pobřeží Ligurie.

Apelace Colli di Luni DOC vznikla v roce 1989 a najdete ji na východním okraji Ligurie, poblíž města La Spezia. Celá zóna má jen několik desítek hektarů vinic, ale zdejší bílá vína z odrůdy Vermentino (nebo Albarola) a červená vína z odrůdy Sangiovese, si přesto vydobyla renomé nejen v Itálii.

Vermentino z Colli di Luni je jiné, než to ze Sardinie. Pokud tedy hledáte zajímavou alternativu, jste na správné adrese. Typicky jsou místní vína více o ovocných tónech a mineralitě, méně o herbálních tónech. Vína jsou středně plná, s příjemnou svěžestí a alkoholem kolem 12,5 %. Apelaci Colli di Luni DOC v naší nabídce reprezentuje vinařství Cantine Lunae a třeba jejich víno Vermentino "Etichetta Nera" Colli di Luni DOC se každým rokem zařazuje mezi nejlépe hodnocená bílá vína celé Itálie.

 

  1. Verdichio dei Castelli di Jesi DOC

Jedna z nejzajímavějších bílých vín střední Itálie a konkrétně regionu Marche, to je Verdicchio z apelace Castelli di Jesi DOC. Celkem 1800 hektarů vinic věnovaných nesmírně zajímavé a specifické lokální odrůdě.

Verdicchio, to je součást historie této části Itálie. Legenda praví, že když vojska krále Vizigótů Alaricha (370-410) táhla na Řím, pila sudy Verdicchia, aby si udržela sílu.

Pokud hledáte bílou odrůdu, která chutná jinak, než cokoliv jiného, je Verdichhio správná volba. Ve vůni a chuti najdete směs peckového a citrusového ovoce, ale také typicky „zelený“ aromatický profil, který připomíná tóny lučních bylin nebo zelených jablek. Verdichhio je navíc vybaveno výraznější svěží kyselinou a někdy také patrným náznakem taninů. O Verdicchiu  se proto mluví jako o bílém vínu, se strukturou červeného. Ta nejlepší Verdichhia mají potenciál zrání i kolem 10 let. Doporučujeme ochutnat vína z vinařství Umani Ronchi, například jejich Verdicchio dei Castelli di Jesi "Casal di Serra" DOC.  

 

  1. Chianti Rufina DOCG

Zapomeňte na chvíli na Chianti Classico a dopřejte si vína ze sousední neméně zajímavé zóny Chianti Rùfina. Ta je klasickým příkladem malé apelace s velmi vysoko nastaveným standardem kvality vín. Nejlepší Chianti Rùfina ve skleničce si vyrovná slavnějšímu Chianti Classico a stojí polovinu.

Nejmenší ze sedmi Chianti zón leží severovýchodně od Florencie, vzdálená zhruba hodinu autem. Výrazně kopcovitá krajina s ostrůvky osázenými révou je domovem několika velmi zajímavých vinařství. Na celkové produkci vín Chianti se Chianti Rùfina podílí asi jen 3 %. Aktuálně v celé zóně najdete jen 750 hektarů vinic, ale v příštích letech by plocha měla vyšplhat na rovný 1000 hektarů.

Chianti Rufina je nejsevernější vinařský okraj Toskánska. Styl vín Chianti Rùfina se od slavnějších Chianti Classico liší, díky odlišnému klima. To má větší vliv než půdní profil. Obecně je tu chladněji a réva tu roste až do 500 metrů nad mořem. Sangiovese v Chianti Rúfina dozrává klidně i o týden později než v Chinati Classico. Vína Chianti Rùfina bývají vyzbrojena vyšší svěží kyselinou, někdy působí ostřeji a ovocně delikátnějším projevem. Mají skvělý potenciál jak pro párování s tučnějšími jídly, tak pro uložení do sklepa. Cena vs kvalita vín je tu jedna z nejlepších v celém Toskánsku. Skvělým reprezentantem oblasti je rodinné vinařství Frascole.

 

  1. Valtellina DOC a Valtellina Superiore DOCG

Odrůda Chiavennasca asi bude pro většinu z vás neznámou, ale když řeknu Nebbiolo, některým se možná rozšíří zorničky. Valtellina je název nevelkého údolí na severu Lombardie, kde vznikají zajímavá červená vína z typicky piemontské odrůdy Nebbiolo (lokálně označované jako Chiavennasca). Ano, právě z Nebbiola se dělají dlouhověká a komplexní vína Barolo a Barbaresco DOCG.

Ve Valtellině roste Nebbiolo na příkrých a nepřístupných vinohradech v úzkém údolí, takže si tu hrozny užívají dostatek sluníčka pro vyzrávání. Červená Valtellina je stylem velmi podobná piemontskému Nebbiolu, vína mají charakter červeného peckového ovoce, květin a také výraznější třísloviny a kyselinu.

Nejzajímavější vína pochází z některé ze zdejších Cru, jako jsou Grumello, Inferno nebo Sassella. Specialitou jsou vína Sforzato, která se dělají podobně jako slavné Amarone della Valpolicella.  Tedy lisováním vysušených hroznů odrůdy Nebbiola. Hvězdou apelace Valtellina je vinařství Nino Negri

 

  1. Montefalco Sagrantino DOCG

Říká se, že Umbrie je stejně krásná, jako Toskánsko a je škoda, že většina turistů si při svých cestách po Itálii vystačí se slavnějším ze dvou sousedních regionů. Umbrie je výrazně menším vinařských regionem disponujícím zhruba 13 000 hektary vinic, rovnoměrně rozdělenými mezi bílé a modré odrůdy.

Vinným klenotem Umbrie je bezesporu komplexní červené víno Montefalco Sagrantino DOCG. Odrůda Sagrantino před pár desítkami let prakticky vymizela z vinohradů, ale díky vizionářské práci některých producentů a opětovné výsadbě dnes apelace čítá 400 hektarů vinic.

Odrůda Sagrantino je unikátní z celosvětového pohledu. Ve vínech totiž najdete typicky velmi vysoké taniny, jejichž intenzita předčí vína odrůd jako Tannat, Cabernet sauvignon nebo Nebbiolo. Vína kombinují tóny tmavého peckové ovoce, jemnou kořenitost a zemitost. Jsou komplexní a plná, s vyšším alkoholem. Montefalco Sagrantino je víno, které se hodí do archivu a 10 let zrání by mu nemělo dělat problém. Jde o zajímavou alternativu ke komplexním červeným vínům z Toskánska a to i relativně dostupnou cenou.

Autor: Mikuláš Duda DipWSET