Nejen Primitivo, ochutnejte další vína z Apulie

11. 9. 2023

Nejen Primitivo, ochutnejte další vína z Apulie

Apulie je jedna z největších vinařských oblastí Itálie, která v posledních dekádách získává stále větší pozornost konzumentů vín. Může za to v první řadě odrůda Primitivo, která se bez přehánění stala mezinárodním bestsellerem.


Stále více fanoušků ale získávají i další místní odrůdy jako Negroamaro Bombino Nero, Nero di Troia a Malvasia Nera, případně některé bílé odrůdy. Klima Apulie je ideální pro pěstování modrých hroznů, s teplým středomořským podnebím, díky kterému tu vznikají robustní a plná červená vína. Za rostoucím zájmem o vína z Apulie v neposlední řadě stojí fakt, že místní vinařství často nabízejí výborný poměr kvality a ceny.

Apulie je často označována za „patu Itálie“. Tento region má bohatou vinařskou tradici, která sahá až do starověkého Říma. V letních měsících patří mezi nejoblíbenější turistické destinace v Itálii. Apulie nabízí krásné bílé písečné pláže, jižansky romantickou krajinu, historická města a samozřejmě také pestrou gastronomii založenou na mořských plodech, rybách a samozřejmě také vínu.

Vinaři mají v Apulii k dispozici necelých 100 000 hektarů vinic. Apulie má typické středomořské klima s horkými a suchými léty a mírnými zimami. Réva si tu „užívá“ dlouhých slunečných dní a problém s dozráváním hroznů tu prakticky neexistuje.  Objem srážek v průběhu roku není příliš vysoký, region je ovlivněn Středozemním mořem, které mu dává charakteristický přímořský nádech. Půda ve vinicích je v Apulii různorodá v závislosti na jednotlivých podoblastech, ale často se zde nacházejí na vápenec a jíl bohaté půdy.

Cantine due Palme

Přes svou velikost má Apulie pouze čtyři apelace nejvyšší kategorie DOCG (Castel del Monte Bombino Nero, Castel del Monte Nero di Troia Riserva, Castel del Monte Rosso Riserva a Primitivo di Manduria Dolce Naturale). Dalších 28 apelací pak nese označení DOC (Denominazione di Origine Controllata).

Mnoho místních vinařství v posledních dekádách modernizovalo své výrobní prostory a investovalo do nových technologií, což vedlo ruku v ruce s lepšími znalostmi o pěstování révy a zpracování hroznů k vyšší kvalitě jejich vín. Vzhledem k nižším nákladům na výrobu ve srovnání s některými jinými italskými regiony a typicky většími produkčními kapacitami, jsou apulijská vína cenově dostupná pro široký okruh konzumentů vín.

5 vín z Apulie, která byste měli ochutnat

Castel del Monte Bombino Nero DOCG

Tato nevelká apelace získala prestižní označení DOCG v roce 2011. Je v rámci celé Itálie unikátní tím, že je zaměřena na produkci růžových vín. Ta musí pocházet minimálně z 90 % z odrůdy Bombino Nero, v malé míře se mohou podílet další lokální odrůdy. Bombino Nero má typicky velmi tenké slupky, výrazně zastoupené kyseliny, a proto se hodí právě pro růžová vína. Ta jsou středně plná, ačkoliv pochází z jihu Itálie, jsou příjemně svěží, s tóny červeného peckového ovoce, bylinek nebo citrusů. Vína jsou vhodná k pití jako osvěžující doplněk k pokrmům z mořských plodů nebo k lehčím pokrmům na bázi masa. Množství vyrobených vín je relativně malé, proto nevynechejte žádnou možnost tato vína ochutnat.

Primitivo di Manduria DOC

Apelace Primitivo di Manduria se nachází v jižnější části Apulie a dnes jsou tato vína asi nejznámějším z celé jižní Itálie. Konzumenti na vínech Primitivo milují jeho relativně nekomplikovaný projev, s nižšími tříslovinami i kyselinou a na druhé straně robustním a plným tělem s bohatou ovocností. Můžete očekávat tóny černého ovoce, jako jsou ostružiny, švestky a černá třešeň, spolu s nádechem koření a tmavé čokolády. Primitivo je nejlepší vypít jako mladé víno, některá prémiová vína se ovšem mohou hodit ke střednědobé archivaci. Primitivo lze skvěle párovat s některými klasickými italskými pokrmy, jako jsou těstoviny s rajčatovou omáčkou, grilované hovězí maso nebo výraznějšími sýry. Pokud na etiketě vína Primitivo di Manduria DOC najdete také slovíčko Riserva, tak jde o víno, které musí zrát minimálně 24 měsíců ve vinařství, z čehož alespoň devět měsíců v sudech. Většinou jde o nejprestižnější vína jednotlivých výrobců.

Víno cantine due Palme

Salice Salentino DOC

Tato tradiční apelace vín, která získala svůj status DOC již v roce 1976, disonuje 1800 hektary vinic v jižní části Apulie. Ačkoliv se tu produkují i bílá vína z odrůd Chardonnay, Fiano nebo Pinot bianco, za ochutnání stojí zejména zdejší plnější červená vína. Hlavní odrůdou používanou k výrobě vín Salice Salento DOC je Negroamaro (min. 75 %). Tato odrůda dává zdejším vínům typické tóny tmavého bobulového ovoce a lehce vystupující třísloviny. Můžete očekávat tóny ostružin, třešní a švestek, spolu s nádechem podtónů bylin a koření. Negroamaro ve finálním blendu doplňují v menší míře odrůdy Aleatico, Malvasia Nera nebo Primitivo.

Negroamaro Salento IGT

Název odrůdy Negroamaro je dovozen od řeckého „mavros“ znamenající černý. Slova odkazují na velmi tmavou barvu bobulí této odrůdy. Původ odrůdy není přesně zmapován, v Apulii ale během staletí zdomácněla. Skvěle se hodí do zdejšího horkého klima. Hrozny Negro Amara mají velmi tlusté slupky a obsahují hodně barviva a tříslovin. Vína z odrůdy Negroamaro mají tendenci být plná, tmavá a v chuti hodně ovocná. Najdete v nich tóny černého ovoce, jako jsou ostružiny, třešně a švestky, spolu s nádechem tónů koření, tabáku a bylin. Na rozdíl od vín Primitivo jsou mnohá vína z odrůdy Negroamaro vhodná ke střednědobé archivaci. Je to dáno jejich vyšší úrovní kyselin a tříslovin. I díky tomuto potenciálu jsou vína odrůdy Negroamaro na vzestupu zájmu jak mezi milovníky vín, tak samotnými vinaři.

Susumaniello Salento IGT

Susumaniello je odrůda, která málem nadobro zmizela z vinic v Apulii, zájem některých vinařství a úspěchy s prodeji těchto vín je ale vrací do vinic. Název odrůdy odkazuje na vysoké výnosy, kterých je tato odrůda schopná a dvoukoláky plné hroznů, které svého času tahali z vinic oslíci v Apulii. Susumaniello umí dát zajímavá červená vína, která mají často velmi tmavou červenou barvu, až inkoustového odstínu a v chuti nabízí tóny tmavého ovoce.  Vína jsou v ústech bohatá a koncentrovaná, v některých případech lze ucítit i tóny černého pepře nebo hořké čokolády.

 

Autor: Mikuláš Duda DipWSET

Související produkty