Oblíbená vína z Piemontu

30. 1. 2023

Oblíbená vína z Piemontu

Pokud se některý z italských vinařských regionů může kvalitou svých vín rovnat slavnému Toskánsku, tak je to Piemont. Velká oblast na severozápadě Itálie, s hlavním městem Turín, nabízí milovníkům vín širokou paletu stylů a lokálních odrůd.


Nejen vína jako Barolo, Barbaresco, Gavi nebo Asti Spumante, Piemont je domovem hned 42 DOC vín a 18 DOCG vín té nejvyšší apelační kategorie.

Rozlohou druhý největší region Itálie obývají více než čtyři miliony Italů. Název Piemont lze přeložit jako „na úpatí hor“ a majestátné vrcholky Alp tu opravdu velmi často vidíte na horizontu.  Ačkoliv téměř polovina místních žije v hlavním městě Turíně a jeho okolí, pro Piemont jsou typická také menší městečka a rozmanitá kopcovitá krajina s malými vesničkami, kde si na své přijdou milovníci lokální gastronomie a také vína.

Historie pěstování révy a výroby vína je v Piemontu velmi dlouhá. Nejstarší dochované artefakty týkající se pěstování révy pochází z 10. století před Kristem. Systematické pěstování révy a produkci vín tu pak zavedli Římané v 2. st. př. n. l. Historie šumivých vín je v Piemontu podstatně mladší a sahá do 19. století.

Tento region má vhodné podmínky pro produkci kvalitních vín. Klima je v Piemontu kontinentální, s teplými léty a studenou zimou, ale projevuje se tu i vliv moře z jihu. Vinice vysazené velmi často na zvlněných svazích si užívají v průběhu roku dostatečného slunečního záření.

Nejen vína Barolo a Barbaresco

Celkem je v Piemontu vysazeno 45 000 hektarů vinic, na nichž převládají modré odrůdy. Roční produkce piemontských vinařů se pohybuje kolem 2,7 milionu hektolitrů vína. Piemont je domovem 18 tisíc vinařství. V Piemontu najdete některá vinařství velkého rozsahu, ale typickým znakem tohoto regionu jsou středně velká či spíše malá vinařství rodinného charakteru, ve kterých se tradice a vinařský um předávají z generace na generaci. Ne nadarmo se Piemontu se někdy říká „Burgundsko Itálie“.

Barbaresco

Důvodem pro příměr k slavnému francouzskému regionu jsou i místní noblesní vína Barolo a Barbaresco, která patří k nejprestižnějším vinařským značkám celé Itálie. Tato vína jsou díky svému noblesnímu a elegantnímu charakteru a typické dlouhověkosti vyhledávaná milovníky vín po celém světe. Zatímco nevelkou vinařskou oblast Barolo najdete jihozápadně od městečka Alba, tak ještě menší Barbaresco leží severovýchodně. Ačkoliv jsou vína Barolo a Barbaresco v obou případech 100% z odrůdy Nebbiolo, tak rozdílný půdní profil a mikroklima dává těmto vínům odlišný charakter. Obecně vína Barolo vyžadují delší čas zrání, než se dostanou tzv. na vrchol, vína Barbaresco jsou o něco jemnější a nemají tak výrazné třísloviny.

Kolem města Alba pak najdete další zajímavé apelace a vína, jako jsou Barbera d´Alba, Dolcetto d´Alba nebo Dogliani. Odrůda Barbera je vůbec nejrozšířenější modrou odrůdou a oproti již zmíněnému Nebbiolu dává vína výrazněji zbarvená, s tóny tmavého peckového ovoce, prakticky bez tříslovin. Poznávacím znakem Barbery je vyšší svěží kyselina. Dolcetto doplňuje trojici nejtypičtějších modrých odrůd Piemontu a většinou nabízí vína bohatě ovocná v chuti, s jemnou kořenitostí a příjemným přístupným charakterem. Slavným bílým vínem, které vzniká z vinic na dohled od Alby je minerální suché víno Roero Arneis.

Druhým vinařským střediskem Piemontu je město Asti, které nejvíce proslavila zdejší perlivá a šumivá vína Moscato d'Asti a Asti Spumante. V obou případech bohatě aromatická vína, s vyšším zbytkovým cukrem, jejichž základem je odrůda Muškát bílý. Červená vína z oblastí poblíž Asti reprezentují vína Barbera d´Asti, Nizza nebo vína Castagnole Monferrato.

Sudy barrique

Bílé lanýže a bílé Gavi

Ačkoliv je Piemont známý především díky červeným vínům, tak jednou z nejslavnějších značek tohoto regionu je bílé víno Gavi. Vinařská oblast leží kolem stejnojmenného města, v jihovýchodní části regionu Piemont, v provincii Alessandria. Historie vín Gavi je poměrně dlouhá a toto víno bylo jedním z prvních italských vín, která si vydobyla silnou pozici na mezinárodních trzích. Vína Gavi jsou typicky svěží, suchá, s příjemně vystupující kyselinou a minerálním závěrem. Vinařská oblast, kde vznikají vína Gavi dosahuje rozlohy zhruba 1200 hektarů vinic. Gavi se někdy říká také Cortese di Gavi, protože víno je vždy 100% tvořeno odrůdou Cortese.

Nádhernou vinařskou krajinu piemontských oblastí Langhe-Roero a Monferrato ocenilo UNESCO zapsáním na seznam Světového dědictví v roce 2014. Piemont a jeho oblast Langhe je kromě vín známá také černými a bílými lanýži. Ty se každoročně zejména na podzim stávají součástí místní gastronomie. V každé z vesniček v Langhe najdete několik skvělých restaurací, kde můžete ochutnat především lokální speciality. Mezi ty patří tenké domácí nudle „Tajarin“, které se typicky podávají s ragú z hovězího masa nebo zvěřiny a které se skvěle hodí k místním červeným vínům. Jako předkrm se často podává směs naložené zeleniny,  tatarák nebo „ruský salát“, což je obdoba našeho bramborového salátu. Typickým dezertem je zase Panna cotta. Klasickou ingrediencí řady dezertů jsou také lískové oříšky, které se tu ve velkém pěstují a produkty z nich najdete i v sortimentu některých vinařství.

Autor: Mikuláš Duda

Související produkty