10 vín, která musíte na letošní galadegustaci VinoDoc vyzkoušet

3. 6. 2024

10 vín, která musíte na letošní galadegustaci VinoDoc vyzkoušet

Již 18. června se v Praze uskuteční 6. ročník Galadegustace vín společnosti Vinodoc! Opět se můžete těšit na pestrou sestavu 20 vinařství, tentokrát budou zastoupena vína z Itálie, Španělska, Francie a České republiky.


Celkem budete moci vybírat ze 120 různých vín, nevím, zda zvládnete ochutnat vše. V tomto článku proto nabízím svých 10 tipů na vína, která rozhodně v rámci galadegustace nevynechejte!

Galadegustace VinoDoc 2024 proběhne 18. června v Praze od 13 do 19h. Vstupenky a kompletní seznam vinařství jsou k dispozici na www.vinodoc.cz/galadegustace. Pokud se na galadegustaci chystáte, poznamenejte si následující desítku vín mezi povinné položky degustace!

Prosecco Superiore Asolo DOCG Sui Lieviti Spumante Brut, Montelvini

Ochutnejte trochu jiné Prosecco, než na které jste zvyklí. Sui Lieviti je Prosecco vytvořené historickou metodou, při které je víno lahvováno i s kvasinkami. Víno je tedy lehce zakalené a má svěží chuť připomínající oblíbené pet-naty. Skvělé osvěžení do letních dní!

Prosecco

Franciacorta DØM Riserva Dosaggio Zero 2016, Mirabella

Vlajková loď vinařství Mirabella, suché šumivé víno lahvované bez dozáže. Absolutně suché bublinky, víno je tvořeno kombinací odrůd 55 % Chardonnay, 30 % Pinot Noir, 15 % Pinot Blanc. Tradiční metoda druhotného kvašení v láhvi, následované ležením na kalech po dobu minimálně 85 měsíců. Bohaté perlení doplňuje komplexní a vrstevnatá chuť. Víno má dlouze odeznívající závěr.

Franciacorta

Alto Adige Chardonnay Buchholz DOC 2022, Peter Zemmer

"Buchholz je prémiové Chardonnay z vinařství Peter Zemmer. Název vína je odvozen od historického označení „Buchholz“ pro údolní svahy nad Salornem, které je zdokumentováno již v historických mapách z roku 1858. Komplexní víno, ve kterém se naplno projevují místní specifika vysoko položených vinic v Jižním Tyrolsku. Čekejte „burgundský“ styl Chardonnay vinifikovaného v kvalitních dubových sudech, krásnou propracovanou chuť doplněnou o příjemnou svěží kyselinu.

Chardonnay

Riesling Alto Adige Val Venosta DOC 2019, Falkenstein

Najít v Itálii dobrý Ryzlink rýnský není úplně jednoduché, my jsme ho objevili v Jižním Tyrolsku. Rodinné vinařství Falkenstein je v Itálii vyhlášené právě víny této odrůdy. Porovnejte si dva ročníky stejného vína a zkuste jejich Riesling 2019 a 2021 z vinice vysazené v nadmořské výšce 900 metrů nad mořem. Stylem připomíná ostré citrusové ryzlinky z Německa. Víno bylo vinifikováno ve velkých akátových sudech.

Riesling

Etna Rosso "Feudi di Mezzo" DOC 2019, Cottanera

Máte rádi Pinot noir? Pak musíte ochutnat červené Nerello Mascalese z Etny. Světlejší barvou ve skleničce a tóny červených peckovin si jsou totiž odrůdy podobné. Červené z Etny navíc přidává intenzivní mineralitu a vyšší kyselinu. Pro vinařskou zónu Etna DOC jsou typické vysoké nadmořské výšky a vulkanické půdy. V tomto případě roste réva ve výšce 750 až 770 metrů nad mořem, má průměrné stáří 40 let.

Etna Rosso

Chianti Rufina Vigna Le Rogaie Riserva 2020, Colognole

Naše novinka z toskánského regionu Chianti Rufina. Vinařství Colognole je jedním z nejlepších rodinných producentů oblasti. Vigna Le Rogaie Riserva je vlajková loď vinařství, nesmírně komplexní Sangiovese, tradičního stylu a s potenciálem dlouho zrát na láhvi. Jasný důkaz o tom, že Chianti Rufina se kvalitou vyrovná slavnější zóně Chianti Classico.

 

Barbera d'Asti Superiore "Alfiera" DOCG 2020, Marchesi Alfieri

Neuvěřitelně komplexní a elegantní Barbera z Piemontu. V tomto případě víno pochází až z 80 let starých vinic a ze selekce toho nejlepšího v daném ročníku. Před nalahvováním víno zrálo 18 měsíců v barikových a v 500 litrových sudech. Vedle slavného Barola jsou vína Barbera někdy neprávem opomíjená, ovšem Alfieru si jednoduše zamilujete.

Barbera

Barolo Parafada DOCG 2019, Massolino

Rodina Massolino a jejich vinařství, to je jedna z největších hvězd Piemontu. Doporučuji ochutnat třeba i jejich Barberu, která je úplně jiná, než zmíněná Alfiera. Nevynechejte ale především Barola, ze zóny Serralunga d'Alba. Komplexní, strukturovaná a dlouhověká. Víno z prestižní Cru Parafada zrálo 30 měsíců ve velkých sudech ze slavonského dubu. Ročník 2019 je v Barolu považován za jeden z nejlepších poslední dekády.

Barolo Massolino

Roda I. Riserva 2018, Roda

Vinařství Roda ač relativně mladé, rychle proplulo mezi špičku výrobců regionu Rioja. Víno Roda 1 je blend, který pochází z parcel, kde hrozny dozrály primárně do charakteru černého ovoce. Tmavé ovocné tóny pak ve víně doplňují tóny zemitosti, čokolády nebo balsamika. Když jsem před několika lety vinařství navštívil, do jejich vín jsem se okamžitě zamiloval. Mám nesmírnou radost, že tato vína můžeme v tuzemsku zastupovat. V případě vína Roda 1 jsem se navíc již několikrát přesvědčil, že potenciál 20 let u tohoto vína není žádný problém.

Roda 1

Châteauneuf du Pape 2019, Xavier Vignon

Jedno z nejznámějších červených vín Francie, to je Châteauneuf du Pape. V tomto případě opulentní kombinace odrůd Grenache, Mourvedre a Syrah. U odrůdy Grenache jde navíc o velmi staré výsadby, některé jsou i více než 100 let staré. Velké červené víno s příjemně uhlazenými tříslovinami velmi dlouhým závěrem. Potenciál pro zrání v dalších letech.

Chateauneuf du Pape

Související produkty