20 modrých odrůd Itálie, které byste měli znát

5. 6. 2023

20 modrých odrůd Itálie, které byste měli znát

Itálie je proslulá svou rozmanitostí a kvalitou červených vín. Regiony jako Toskánsko nebo Piemont jsou vyhlášené díky klasickým dlouhověkým červeným vínům. Svět italských červených vín se ale neomezuje jen na tyto oblasti.


V každé části Itálie najdete specifické odrůdy a typy červených vín. Itálie je domovem mnoha unikátních a autentických odrůd hroznů, které se používají k výrobě červených vín. Patří sem Nebbiolo, Sangiovese, Barbera, Montepulciano, Corvina, Nero d'Avola, Aglianico a mnoho dalších.  V dnešním článku vám pomůžeme se zorientovat v italských červených vínech. Představíme 20 nejvýznamnějších modrých odrůd, ze kterých se napříč Itálií produkují krásná červená vína.  Každý znalec italských vín by tyto odrůdy měl znát.

Aglianico (Kampánie, Basilicata)

Podle mnohých odborníků na italská vína je Aglianico jednou ze tří nejlepších italských červených odrůd spolu s Nebbiolo a Sangiovese. Aglianico je také jednou z nejstarších červených odrůd v jižní Itálii a v současnosti se pěstuje hlavně v Kampánii a Basilikátě. Nejslavnější vína této odrůdy nesou označení Taurasi DOCG, Aglianico del Taburno DOCG a Aglianico del Vulture DOC. Díky vulkanickým půdám se v Kampánii dochovaly i více než 100 let staré keře, vysazené v období před řáděním škůdce mšičky révokazu, které jsou zdrojem opravdu mimořádných vín. Vína z odrůdy Aglianico mají často tmavou barvu a intenzivní chuť. Jsou známá svými vysokými tříslovinami a vyváženou kyselinkou. Na nose můžete očekávat bohaté aroma černého ovoce, jako jsou švestky, ostružiny a višně, doplněné kořeněnými a bylinnými tóny. Stylem se někdy přirovnávají k severoitalskému Nebbiolu, i když svůj jižanský charakter tato vína samozřejmě nezapřou. Vína odrůdy Aglianico mívají velmi dobrý archivační potenciál, ta nejlepší mohou zrát i několik desítek let.

Hlavní vína a apelace: Taurasi DOCG, Aglianico del Taburno DOCG, Sannio DOC, Falerno del Massico DOC

Barbera (Piemont)

V regionu Piemonte, kde má svůj původ, zaujímá Barbera svou rozlohou vinic nejvýznamnější pozici. Je tu známa již od středověku a pěstuje se především v provinciích Asti a Alessandria. Dnes se odrůda pěstuje také v jiných regionech Itálie, včetně Lombardie a regionu Emilia-Romagna. Vína odrůdy Barbera poznáte podle typicky vyšší kyseliny, bohatého ovocného charakteru a typicky nízkých tříslovin. Ve skleničce mají obvykle středně tmavou barvu a svěží, živou chuť. Na nose můžete očekávat tóny čerstvého ovoce, jako jsou třešně, ostružiny a borůvky, doplněné kořeněnými a bylinnými nuancemi.

Barbera je považována za univerzální odrůdu, která se používá k výrobě různých typů vín. Od lehkých a svěžích vín určených ke konzumaci mladých až po vína s vyšším obsahem alkoholu a komplexnější chutí, která jsou určena k delším stárnutím. Nejznámějšími a nejuznávanějšími víny vyrobenými z Barbery jsou Barbera d'Asti, Barbera d'Alba a Barbera del Monferrato.

Hlavní vína a apelace: Barbera d'Asti DOCG, Nizza DOCG, Barbera d'Alba DOC a Barbera del Monferrato DOC

Cannonau (Sardinie)

Dnes nejrozšířenější odrůda na Sardinii, někdy také nazývaná Cannonao. V roce 1990 bylo genetickými testy potvrzeno, že Cannonau je totéž, co Grenache ve Francii, Alicante v Toskánsku, nebo odrůda Gamay Perugino v Umbrii. Na ostrov se odrůda pravděpodobně dostala ve 14. století ze Španělska. Dnes je nejvíce rozšířena v provinciích Nuoro, Sassari a Cagliari, zdejší vína nesou typicky označení DOC Cannonau di Sardegna.

Vína odrůdy Cannonau jsou známá pro svůj vysoký obsah polyfenolů, zejména resveratrolu. Polyfenoly mají antioxidantní vlastnosti a jsou spojovány s různými prospěšnými účinky na zdraví, včetně podpory srdce a cév, snížení zánětu a ochrany proti stárnutí. Ve skleničce má Cannonau typicky tmavou barvu a víno disponuje intenzivní chutí. Očekávejte aroma černého ovoce, jako jsou švestky, ostružiny a třešně, doplněné kořeněnými tóny a příjemnou ovocnou sladkostí. Ta nejlepší vína odrůdy Cannonau mají potenciál zrát v čase.

Hlavní vína a apelace: Cannonau di Sardegna DOC

Carignano (Sardinie)

Milovníci španělských vín tuto odrůdu znají jako Cariñenu, ve Francii se jí říká Carignan. Na Sardinii ji přivezli pravděpodobně Španělé a ve zdejších podmínkách doslova zdomácněla. Pokud budete chtít ochutnat nejlepší Carignano Sardinie, vydejte se na jihozápad ostrova, do oblasti s názvem Sulcis. Tady sídlí nejlepší producenti červených vín DOC Carignano del Sulcis. Dobré sardinské Carignano disponuje komplexním a hutným černo a červenoovocným buketem, často nechybí lékořice, kořenité tóny hřebíčku nebo vanilky. Středně plné až plnější víno s přítomnými tříslovinami. Dobrému Carignanu svědčí, pokud víno necháte pár let poležet na láhvi. Ve víně se pak nádherně snoubí tóny zralého až sušeného ovoce s již zmíněnou kořenitostí. Ve skleničce prostě máte čistokrevnou středomořskou exotiku.

Hodně Carignana roste v Sulcis na písčitých neúrodných půdách, které připomínají spíš pláže a které odolaly atakům škůdce mšička révokaz. Réva se tu často pěstuje nízko u země systémem Gobelet a dosahuje úctyhodného stáří 60 a více let.

Hlavní vína a apelace: Carignano del Sulcis DOC

Corvina (Benátsko)

Tato odrůda je základním kamenem řady červených vín z Benátska, jako je Valpolicella Classico DOC nebo slavné Amarone della Valpolicella DOCG. Corvina má velké, volné hrozny a tenkou slupku. Vína vyrobená z této odrůdy mají obvykle střední až plné tělo, s jemnými tříslovinami a živou kyselinkou. Na nose se mohou objevit tóny červeného ovoce, jako jsou třešně a maliny, spolu s bylinnými a kořeněnými nuancemi. Hodí se pro výrobní proces zvaný appassimento, tedy pozvolné vysoušení hroznů, ze kterých se pak vyrábí slavné víno Amarone della Valpolicella. Corvina dodává Amarone charakteristické ovocné a kořeněné tóny.

Hlavní vína a apelace: Valpolicella DOC, Ripasso della Valpolicella DOC, Amarone della Valpolicella DOCG, Recioto della Valpolicella DOCG

Dolcetto  (Piemont, Ligurie)

Původ odrůdy dodnes není znám, ale dle všeho se jedná o piemontskou odrůdu. Právě tady je totiž dnes nejvíce rozšířena. V nedaleké Ligurii pak najdete odrůdu Ormeasco, která je dle genetických testů biotypem Dolcetta. Zjednodušeně řečeno je to také Dolcetto, které se ale po staletí adoptovalo na odlišné podmínky a tak i réva a výsledná vína se liší od těch z Piemontu. Malé výsadby Dolcetta pak najdete také na Sardinii.

Dolcetto má malé hrozny, které jsou náchylné na praskání, zejména v případě nadměrné vlhkosti. Ostatně od „malých a sladkých“ hroznů je odvozen i název odrůdy. Vína Dolcetto tradičně mají nízký obsah tříslovin a kyselin. Na nose můžete cítit tóny černého ovoce, jako jsou ostružiny, višně a švestky. Chuťový profil je často svěží s jemnými tříslovinami a příjemnou kyselinkou. Dolcetto má široké využití v gastronomickém párování, lze k němu doporučit širokou paletu pokrmů. Dolcetto ideálně funguje s italskou kuchyní, jako jsou těstoviny s rajčatovou omáčkou, pesto nebo salámy. Také se hodí ke grilovanému masu, zejména kuřecímu, vepřovému nebo hovězímu. Většina vín Dolcetto by měla být vypita během několika let od nalahvování, kvalitní vína mohou zrát pět i více let.

Hlavní vína a apelace: Dogliani DOCG, Ovada DOCG, Diano d'Alba DOCG, Dolcetto d'Alba DOC,  Ormeasco di Pornassio DOC

Lacrima (Marche)

Lacrima je slza. Podle jedné z teorií název této odrůdy odkazuje na tvar bobulí, které zdánlivě připomínají tvarem slzu. Podle jiné teorie je zase název odvozen od vlastnosti slupek této odrůdy, které jsou při vyzrání hroznů velmi tenké a lehce se poruší a šťáva se z nich potom line podobně jako slzy. Křehkost slupek také může velmi lehce způsobit pláč mezi vinaři, protože hrozny velmi snadno podléhají zkáze způsobné všemožnými škůdci a onemocněními. Odrůda byla dříve rozšířena napříč italskými regiony, jako jsou Marche, Emilia-Romagna, Toskánsko, Umbrie nebo Kampánie, dnes ji najdete více méně pouze v prvně jmenované oblasti. Zde se také na rozloze nějakých 260 hektarů nachází apelace DOC Lacrima di Morro d’Alba. A pokud se Vám to zdá málo, tak vězte, že v roce 1985 byla Lacrima vysazena jen na nějakých sedmi hektarech. Vína Lacrima di Morro d’Alba jsou zpravidla velmi aromatická, v jejich intenzivní vůni můžete najít levanduli, růži, skořici, tmavé bobulové ovoce nebo ořechy. Vzhledem k bohatosti aromatických látek se Lacrima jen výjimečně vinifikuje v dubových sudech.

Hlavní vína a apelace: DOC Lacrima di Morro d’Alba.

Lagrein (Jižní Tyrolsko)

Lagrein je druhá nejrozšířenější modrá odrůda Jižní ho Tyrolska. Název odrůdy je odvozen od názvu údolí Val Lagarina z nedalekého Trentina. Aktuálně je vysazena na zhruba 460 hektarech vinic, nejčastěji na jih od města Bolzano. Vína z odrůdy Lagrein mají obvykle tmavou barvu, plné tělo a výrazné třísloviny. Jsou známá svými kořeněnými tóny, jako jsou černý pepř a koření, spolu s tóny tmavého ovoce, jako jsou ostružiny a švestky. Někdy tato vína mohou připomínat Cabernet Sauvignon. Skvěle se hodí k jihotyrolským uzeninám nebo špeku. Kromě Jižního Tyrolska se Lagrein prakticky nikde nepěstuje.

Hlavní vína a apelace: Alto Adige DOC, Trentino DOC

Montepulciano (Marche, Abruzzo)

Montepulciano patří mezi nejoblíbenější odrůdy v Itálii. Ve střední části Itálie se z ní dělají krásná tělnatá červená vína plná šťavnatých ovocných tónů. Odrůda Montepulciano je velmi úzce spjata s regionem Abruzzo, kde aktuálně tvoří zhruba polovinu všech vinic, ale najdete ji i v Marche, Laziu, Apulii nebo Umbrii. Italové mají Montepulciano velmi rádi, i proto patří s 31 000 hektary do desítky nejvysazenějších odrůd této země. Odrůda Montepulciano ve skleničce může reprezentovat širokou paletu stylů vín. Od levných, základních, vysoce pitelných „pizza vín“ jednoduché struktury, přes sofistikovaná vína, zajímavého charakteru, s tóny červeného ovoce, bylinek, často školená v sudech.

Montepulciano by se dalo s nadsázkou označit za „francouzský Merlot“. Obě odrůdy nespojuje jen písmeno M v názvu, ale také jejich jemnost, příjemný ovocný projev někdy přecházející až do sametovosti. V těch nejlepších případech pak Merlot i Montepulciano reprezentují plnější a komplexní vína se slušným potenciálem k archivaci.

Hlavní vína a apelace: Montepulciano d'Abruzzo DOC, Colline Teramane Montepulciano d'Abruzzo DOCG, Rosso Piceno DOC, Offida DOCG, Rosso Conero DOC

Nebbiolo (Piemont)

Nebbiolo je jedna z nejvýznamnějších modrých odrůd Itálie. Pochází z Piemontu a je považována za jednu z nejstarších odrůd v této oblasti. Zmínky o ní sahají až do roku 1266. Vína vyrobená z Nebbiola mají obvykle světlou barvu ve skleničce, připomínají Pinot noir. V chuti se typicky prezentují vysokou kyselinou a výraznými tříslovinami. Díky těmto parametrům mají vína Nebbiolo velmi dobrý potenciál zrání a ta nejlepší vína Barolo nebo Barbaresco dosahují svého vrcholu až po 10 letech od sklizně. Chuť vín je bohatá a komplexní, s tóny černého ovoce, růží, koření a s typickou mineralitou. Celkem se Nebbiolo v Itálii pěstuje na zhruba 5500 hektarech vinic a drtivou většinu z nich najdete v Piemontu. Menší výsadby pak v sousední Lombardii, v údolí Valtellina.

Víno odrůdy Nebbiolo si nejlépe vychutnáte z široké sklenice vhodné pro vína odrůdy Pinot noir. Napárovat  k nim můžete hovězí maso, divočinu, dušené maso a sýry s vysokým obsahem tuku. Je také dobrým doplňkem k tradičním piemontským pokrmům, jako jsou těstoviny s masovou omáčkou (ragù) a pokrmy s piemontskými lanýži.

Hlavní vína a apelace: Barolo DOCG, Barbaresco DOCG, Langhe DOC, Roero DOCG, Gattinara DOCG, Ghemme DOCG, Lessona DOC, Rosso di Valtellina DOC

Negro Amaro (Apulie)

Název odrůdy je dovozen od řeckého „mavros“ a „niger“, znamenající černý. Slova odkazují na velmi tmavou barvu bobulí této odrůdy. Hrozny Negro Amara mají velmi tlusté slupky a obsahují hodně barviva a tříslovin. Ačkoliv je Negro Amaro dnes vysazeno napříč Apulií, nejvíce rozšířené je na jihu v oblasti zvané Salento. Jedním z důvodů je i fakt, že velmi dobře zvládá místní velmi teplé klima. Réva je totiž extrémně odolná vůči horku a velmi dobře si zachovává kyselinu. Nejznámější víno založené na odrůdě Negro Amaro se jmenuje Salice Salentino DOC. Samotné Negro Amaro je někdy trochu těžkopádné a hutné víno s vyšším alkoholem, proto se velmi často kombinuje s jinými odrůdami. Hlavním partnerem je pro Negro Amaro odrůda Malvasia Nera, která finálnímu vínu přidává svěžest a příjemnou ovocnost. Negro Amaro je v Apulii velmi často používané také pro výrobu růžových vín, charakteristicky výrazněji zbarvených a s tóny třešní, jahod a květin.

Hlavní vína a apelace: Salice Salentino DOC

Nerello Mascalese  (Sicílie)

Nerello Mascalese je tradiční odrůdou Sicílie a je považováno za jednu z nejstarších odrůd na ostrově. Její pěstování je omezeno hlavně na svahy sopky Etna, kde se nacházejí unikátní půdy a klimatické podmínky. Nerello Mascalese produkuje vína s jemnou a elegantní strukturou, někdy připomínající vína odrůdy Pinot noir. Vína mají často světle až středně tmavou barvu s jemnými tříslovinami a dobrou kyselinkou. Chuť je často ovlivněna terroirem Etny, přičemž se mohou objevit tóny černého ovoce, suchých bylin a typická mineralita, pocházející ze zdejších vulkanických půd. Nerello Mascalese je hlavní odrůdou pro vína Etna Rosso, v blendu ji někdy doplňuje odrůda Nerello Capuccio.

Hlavní vína a apelace: Etna Rosso DOC

Nero d’Avola (Sicílie)

Nero d’Avola je odrůda, která se umí skvěle adaptovat na klimatické podmínky Sicílie. S nadsázkou lze říci, že má ráda horko, respektive vysoké teploty v letních měsících a relativně výrazný nedostatek srážek jí nedělá příliš velké problémy. Původ má odrůda pravděpodobně v jihovýchodní části ostrova, kde najdete některá z nejzajímavějších vín. V minulosti Nero d’Avola často končilo v lahvích jako kupáž s dalšími mezinárodními odrůdami Cabernet Sauvignon, Merlot nebo Syrah, v poslední dekádě je ale nejčastěji jednoodrůdovým vínem.

Vína Nero d'Avola mají typicky fialovou nebo rubínovou barvu, jsou výraznější v aromatice, ve vůni a chuti připomínají ostružiny, švestky, tmavé třešně, jahody, černý pepř, lékořici nebo středomořské byliny. Vína mají střední nebo vyšší alkohol a navzdory velmi teplému podnebí Sicílie jim nechybí ani svěží kyselina. Nero d’Avola se hodí pro zrání v dubových sudech. Trendem poslední dekády je určitě posun ve vinifikaci a méně výrazný otisk dubových sudů ve výsledných vínech. Ta nejlepší vína této odrůdy mohou mít potenciál archivace i 10 až 15 let.

Hlavní vína a apelace: Cerasuolo di Vittoria DOCG, Sicilia DOC, Noto DOC

Perricone (Sicílie)

Pokud je současností červených sicilských vín zejména odrůda Nero d´Avola, v budoucnu ji ve větší míře doplní další místní odrůdy, jako například Perricone. Tomu se na Sicílii také někdy říká „Pignatello“. Aktuálně je Perricone vysazeno jen na 330 hektarech vinic v západní části ostrova. Přitom na přelomu 18. a 19. století nejrozšířenější modrá odrůda v provinciích Trapani a Palermo. Perricone je pozdně dozrávající odrůda, typicky dává vína tmavšího odstínu, s bohatě strukturovanou chutí, tóny červených peckovin, zemitosti, bylinek. Dříve se lahvovala zejména ve spojení s odrůdou Nero d´Avola, stále více vinařů ji ale začíná lahvovat jako čistě odrůdové víno. Mezi průkopníky Perricone patří i vinařství Tasca d’Almerita, které první vinice s touto odrůdou vysadilo již v roce 1959.

Hlavní vína a apelace: DOC Contea Sclafani, DOC Eloro, DOC Delia Nivolelli

Piedirosso (Kampánie)

Odrůda Piedirosso je druhou nejrozšířenější modrou odrůdou Kampánie, nejvíce se pěstuje v okolí Neapole. Její název je odvozen od typicky červeně zbarvených stopek. Piedirosso se používá k produkci čistě odrůdových vín, například pod označením DOC Taburno Piedirosso nebo Sannio Piedirosso, ale slouží i jako vhodný partner do blendu s odrůdou Aglianico. Má většinou nižší kyselinu a třísloviny a může tak zjemňovat a zajímavým způsobem doplňovat někdy drsný charakter odrůdy Aglianico.

Vinařům občas Piedirosso přidělává vrásky nižším obsahem barviv ve slupkách a jejich komplikovanou extrakcí. Ve vínech typicky najdete tóny červeného peckového ovoce, květinové tóny připomínající fialku nebo levandule. V některých případech se vína této odrůdy produkují prostřednictvím karbonické macerace.  Piedirosso má v tom nejlepším případě spíše středně dlouhý potenciál zrát v láhvi, nehodí se na dlouhé ležení.

Hlavní vína a apelace: Ischia DOC, Vesuvio DOC, Sannio DOC Piediroso, Campi Fledrei DOC

Primitivo (Apulie)

Odrůdě se říká Primitivo, protože je ve všech ohledech napřed, kvete, zabarvuje hrozny i dozrává velmi brzo. Název odrůdy je odvozen od latinského „primativus“ nebo italského „primaticcio“, v obou případech znamenající „brzo dozrávající“. Historickým střediskem odrůdy Primitivo je v Apulii městečko Gioia del Colle. Právě zde na konci 18. století vysadil Don Francesco Filippo Indellicati první vinici věnovanou pouze Primitivu a odsud se následně začala odrůda šířit napříč regionem. Dnes patří Primitivo mezi nejpopulárnější modré odrůdy Itálie, jaho export každým rokem roste.

Za posledních deset let se výsadba Primitiva v Apulii zvýšila o slušných 40 % a dnes dosahuje více než 11 000 hektarů vinic. Nejlepší Primitiva se dnes lahvují poblíž Bari – Primitivo Gioia del Colle a jižněji v okolí městečka Manduria. Ttypickým společným prvkem pro všechna Primitiva je vyšší alkohol, který nezřídka může dosahovat úrovně 15 – 17 %. Víno má typicky tmavě červenou až fialovou barvu. Na nose můžete cítit bohaté aroma černého ovoce, jako jsou švestky, ostružiny a černé třešně. Může také mít kořeněné tóny, jako je pepř, skořice nebo tabák. Primitivo je ukázkové plné červené víno jižanského typu, bez výrazné kyseliny a tříslovin.

Hlavní vína a apelace: Primitivo di Manduria DOC, Goia del Colle DOC Primitivo, IGP Puglia

Refosco dal Peduncolo Rosso (Friuli)

Podobně jako třeba u bílého Trebbiana, i Refosco je vlastně skupina odrůd. Tvoří ji Refosco dal Peduncolo Rosso, Refosco Nostrano, Refoscone a Refosco Bianco, ale pouze první dvě jsou komerčně využívány ve větší míře. Refosco je jedním z rodičů odrůdy Corvnina, která je v sousedním Benátsku základem prakticky všech červených vín. Vína Refosco dal Peduncolo Rosso mají typicky tmavou barvu s fialovými odlesky. Na nose můžete cítit tóny černého ovoce, jako jsou ostružiny, třešně a švestky, doplněné kořeněnými a bylinnými nuancemi. Mají často výrazné třísloviny a dobrou strukturu. Refosco dal Peduncolo Rosso je známé svou vysokou kyselostí, která dodává vínu živost a svěžest. Vína Refosco dal Peduncolo Rosso se skvěle hodí k výraznějšímu masu, jako je pečená vepřová kotleta, hovězí na grilu nebo divočina. Jsou také vynikající při párování se sýry nebo těstovinami s rajčatovou omáčkou.

Hlavní vína a apelace: Friuli Colli Orientali DOC, Friauli Grave DOC

Sagrantino (Umbrie)

 Odrůda Sagrantino, typická pro středoitalský region Umbrie, patří poslední dekády mezi znovuobjevené poklady Itálie. V 70. letech se smrskla plocha vinic Sagrantina v okolí městečka Montefalco dokonce na titěrných 5 hektarů. To už by si pomalu říkalo o zápis do červené knihy ohrožených druhů révy vinné. Naštěstí chutě konzumentů vína se změnily a šikovní vinaři navrací Sagrantinu dřívější slávu. Aktuálně tak plocha vinic pro výrobu vín Montefalco Sagranino činí více než 600 hektarů.

Pro vína odrůdy Sagrantino jsou typické výrazné třísloviny. Sagrantino má až dvakrát více polyfenolických látek než francouzská odrůda Tannat! V chuti jsou tato vína opravdu komplexní a robustní. Sagrantino nabízí intenzivní aroma, které je často charakteristické tóny černého ovoce, jako jsou švestky, ostružiny a třešně. Může mít také tóny sušených plodů, tabáku, čokolády a koření. Vína mají vyšší alkohol a jsou vhodná pro delší archivaci.

Hlavní vína a apelace: Montefalco Sagrantino DOCG, Montefalco Rosso DOC

Sangiovese (Toskánsko)

Parádní vína z této odrůdy najdete i v jiných italských regionech. S více než 70 000 hektary je Sangiovese zdaleka nejpěstovanější odrůdou Itálie. Na celkové rozloze vinic se tak podílí zhruba 11 %. Najdete ho ve větší či menší míře hned v 17 z 20 italských vinařských regionů. Sangiovese je součástí bezmála 250 různých vín kategorie DOC/DOCG. Sangiovese je základem skoro všech velkých červených vín v Toskánsku. Najdete ho ve vínech Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano a samozřejmě také v Brunellu di Montalcinu. Kromě již zmíněného Toskánska je Sangiovese velmi významnou odrůdou dalších středoitalských regionů, jako jsou Emilia-Romagna, Umbrie, Lazio nebo Marche.

Vína Sangiovese mají obvykle středně tmavou až tmavou rubínovou barvu. Na nose můžete očekávat širokou škálu vůní, které se mohou lišit v závislosti na konkrétním regionu a vinařských technikách. Typicky se objevují tóny čerstvého červeného ovoce, jako jsou třešně a maliny, spolu s bylinnými a kořenitými nuancemi. U vína s delším stárnutím se mohou objevit také tóny koženky, tabáku a dřeva. Sangiovese je známé svou vysokou kyselinou, která dodává vínu svěžest a živost. Vína mají obvykle středně plné až plné tělo, s jemně vyváženými tříslovinami. Kvalitní vína odrůdy Sangiovese jsou ceněna pro svou eleganci a strukturu. Mohou zrát i několik desítek let v archivu.

Hlavní vína a apelace: Chianti Classico DOCG, Chianti Rufina DOCG, Chianti DOCG, Vino nobile di Montepulciano DOCG, Brunello di Montalcino DOCG, Morellino di Scansano DOCG.

Schiava (Jižní Tyrolsko)

Aktuálně nejrozšířenější modrá odrůda v Jižním Tyrolsku, pro kterou je tu rozšířen i německý název Vernatsch. Tradičně byla a na některých místech stále je pěstována na vysokých pergolách. Svým charakterem a světlejším odstínem ve skleničce někdy Schiava připomíná vína odrůdy Pinot noir. Ve vínech typicky ucítíte tóny jahod, červeného rybízu, mandlí nebo fialky. Vína jsou středně plná až lehčí v chuti a disponují příjemnou svěží kyselinou. V řadě případů nekomplikovaná, ale v Schiava umí být i sofistikované a elegantní víno, což je případ vína Keil od vinařství Manincor. Víno pochází z velmi staré vinice, kde některé keře dosahují věku i více než 100 let. Víno před nalahvování zraje půl roku ve větších sudech.

Svěží a uhlazená vína odrůdy Schiava se hodí jako doprovod k lehkým pokrmům. Skvěle se hodí ke šunkám, sýrům, salátům, ale také k těstovinám s rajčatovou omáčkou a delikátním rybím pokrmům.

Hlavní vína a apelace: Alto Adige DOC, Santa Maddalena DOC, Lago di Caldaro DOC